2024-01-16 12:09:29
Φωτογραφία για Ο Προαστιακός πηγαίνει Λαύριο και Ραφήνα -Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τις μετακινήσεις
Σύνδεση με τα δύο λιμάνια της Αττικής θα αποκτήσει ο ελληνικός σιδηρόδρομος μόλις υλοποιηθούν δύο σημαντικά έργα.

Ένα σύγχρονο, γρήγορο, άνετο και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο, σε πλήρη διαλειτουργικότητα με τα ευρωπαϊκά αντίστοιχα δίκτυα, επιθυμεί να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των δημόσιων πυλώνων του υπάρχοντος συστήματος (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ).

.carandmotor.gr

Ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού σιδηροδρόμου περιλαμβάνει και πλήθος έργων, με άμεση προτεραιότητα την αποκατάσταση του δικτύου της Θεσσαλίας μετά από την κακοκαιρία Daniel.

Στην ατζέντα, ωστόσο, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπάρχουν και άλλα σιδηροδρομικά έργα που, μολονότι δεν χρήζουν άμεσης υλοποίησης, θα καταστήσουν ευκολότερες τις μετακινήσεις των πολιτών.

Το ενδιαφέρον στην Αττική είναι στραμμένο -μεταξύ αλλων- στις επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και προς Ραφήνα.


Η νέα σιδηροδρομική γραμμή (προς ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Μεταφορές 2021-2027) θα έχει μήκος 32 χλμ., θα είναι διπλή στο μεγαλύτερο μήκος της, ηλεκτροκινούμενη και εφοδιασμένη με σύγχρονα συστήματα αμφίδρομης σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση και ETCS επιπέδου 1.

Προβλέπεται η δημιουργία 2 Σιδ. Σταθμών, ενός στο Μαρκόπουλο και ενός τερματικού στο Λαύριο, καθώς και 7 σιδηροδρομικών στάσεων στους οικισμούς ΒΙΟ.ΠΑ Καλυβίων, Καλυβίων, Κουβαρά, Κερατέας, Δασκαλειού, Καλοπήγαδου και Λαυρίου. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 391 εκατ. ευρώ.

Επέκταση προς Ραφήνα

Η επέκταση του Προαστιακού προς Ραφήνα (309 εκατ. ευρώ) δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ για τη δημιουργία της έχουν εξετασθεί και μελετηθεί δύο εναλλακτικές χαράξεις: η σύνδεση της προαστιακής στάσης Παλλήνης μέσω του σιδηροδρομικού διαδρόμου της οδού Σταυρού -Ραφήνας με το λιμάνι της Ραφήνας και η εναλλακτική με απευθείας σύνδεση του λιμένα της Ραφήνας με το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος( Βόρεια έξοδος αεροδρομίου).

Αναφορικά με τα οφέλη των δύο επεκτάσεων, αυτές θα προσφέρουν στα δύο λιμάνια πρόσβαση υψηλού επιπέδου με μέσο σταθερής τροχιάς, θα αναβαθμίσoυν τις περιοχές και θα προσφέρoyn σύνδεση με το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», στηρίζοντας και ενισχύοντας σημαντικά τον τουρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες συμβασιοποιήθηκε το έργο του Προαστικού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής που αφορά στην κατασκευή νέου κλάδου προαστιακού σιδηρόδρομου από τα Άνω Λιόσια έως τα Μέγαρα, εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής προς Πελοπόννησο

O νέος κλάδος θα έχει μήκος 34,6 χλμ και θα περιλαμβάνει συνολικά 7 σταθμούς που θα είναι οι εξής: ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, Ασπροπύργου, Βαμβακιάς, Ελευσίνας, ΕΛΠΕ Ελευσίνας, Λουτρόπυργου, Νέας Περάμου.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ