2024-01-19 06:36:31
Φωτογραφία για Αποκαλύπτεται καταφύγιο στον ΟΣΕ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ *ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ *ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΔΡΕΖΙΝΑ *ΔΩΡΕΑ ΜΑΚΕΤΑΣ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ενώ ο ελληνικός σιδηρόδρομος τα τελευταία έτη πάει από το κακό στο χειρότερο, υπάρχουν και κάποιοι που αντιστέκονται προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανό το ρομαντικό στοιχείο μιας άλλης εποχής.

Του Κώστα Γκιάστα

.eleftheria.gr/

Μετά τις συνεχόμενες κινήσεις κατακερματισμού του οργανισμού με τη διαρκή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα που άλλαξε όλη την κοσμοθεωρία των πολιτών για την ασφάλεια των μετακινήσεων, μετά και το κύμα κακοκαιρίας που ήρθε να αποτελειώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στο δίκτυο, τα μέλη του Πολιτιστικού Κέντρου Σιδηροδρομικών, κάνουν ό,τι μπορούν για να δείξουν πως ο Σιδηρόδρομος έχει ακόμα ανθρώπους που τον αγαπούν.

Μια τέτοια είναι και η εκδήλωση που προγραμματίζει για την Κυριακή 21 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει τριπλή παρουσίαση κινήσεων.


Η μια σχετίζεται με μια δρεζίνα η οποία ετοιμάστηκε και αναμένεται να φτάσει στα Τέμπη, η άλλη είναι η παρουσίαση μιας μακέτας που ήρθε ως δωρεά από μια οικογένεια στην Αθήνα και η τρίτη είναι η ανακαίνιση του καταφύγιου που βρίσκεται εντός του σιδηροδρομικού πάρκου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας.

Για όλα αυτά μίλησε στην «Ε» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Λάρισας κ. Γιάννης Μάνθος.

«Είναι μια κίνηση εξωστρέφειας που είναι απαραίτητη να γίνεται από ανθρώπους που αγαπούν τον σιδηρόδρομο και έχουν περάσει όλη τους τη ζωή πάνω στις ράγες. Εμείς ως Πολιτιστικό Κέντρο δεν θα σταματήσουμε να κάνουμε τέτοιες κινήσεις με στόχο να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους να αγαπήσουνε τον σιδηρόδρομο».

Αρχικά μίλησε για τη δρέζινα λέγοντας πως «είναι μια ακόμα δρεζίνα η οποία ανακαινίστηκε πλήρως σε όλα τα επίπεδα και θα την παρουσιάσουμε. Είναι η MB330 που ήταν δρεζίνα μεταφοράς προσωπικού γραμμής. Ήταν εγκαταλειμμένη και την πήραμε και την κάναμε καινούργια. Αυτό το πέτυχε το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών από τις συνδρομές των μελών του. Μας πήρε περίπου έξι μήνες και πλέον είναι λειτουργική. Θα τοποθετηθεί στη γραμμή 3 και μόλις δοθεί το σήμα θα αναχωρήσει για τον παλιό Σταθμό των Τεμπών και θα ενωθεί με τον υπόλοιπο στόλο.

Στόχος μας άλλωστε είναι κάποια στιγμή να λειτουργήσει τουριστικά η διαδρομή των Τεμπών από τον παλιό Σταθμό Τεμπών μέχρι τη Ραψάνη. Είναι μια γραμμή ανενεργή και δεν συνδέεται με το υπόλοιπο δίκτυο πλέον. Θα μπορούσε όμως να λειτουργήσει τουριστικά κάποια στιγμή».

Αυτή τη στιγμή ο στόλος της γραμμής των Τεμπών αποτελείται από άλλα πέντε βαγόνια και αυτό θα είναι το έκτο.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο η γραμμή βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημα είναι η αποκατάσταση του χώρου της Αγίας Παρασκευής. Η γραμμή περνάει, αλλά ο χώρος είναι πλημμυρισμένος. Αύριο Παρασκευή μάλιστα θα μεταφερθούν μια επιτροπή μηχανικών από την Αθήνα μαζί με τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου για να μεταβούν στον χώρο της Αγίας Παρασκευής. Ο σιδηρόδρομος είναι ο μόνος τρόπος για κάτι τέτοιο μετά τις πλημμύρες.

Όσον αφορά τώρα στη μακέτα, είναι μια προσφορά της οικογένειας Βασιλακοπούλου από την Αθήνα. Απεικονίζει ένα πλήρες σιδηροδρομικό δίκτυο με γέφυρες, σταθμό και τηλεδιοίκηση. «Καλό είναι να μάθουν τα παιδιά τη σημασία της τηλεδιοίκησης. Να δούνε πώς είναι και τι σημαίνει. Ένα εργαλείο ασφάλειας και τι ρόλο παίζει». Πρόκειται πλέον για ένα ακόμα έκθεμα στο μουσείο του Πολιτιστικού Κέντρου και όπως σημειώνει ο κ. Μάνθος «περιμένουμε και σχολεία να έρθουν για να μάθουν πράγματα γύρω από τη δομή του σιδηρόδρομου και την ιστορία του σιδηρόδρομου». Αξίζει να σημειωθεί πως θα παρευρεθεί και η οικογένεια των δωρητών.

Τέλος θα γίνει και η παρουσίαση του ανακαινισμένου χώρου του καταφυγίου που βρίσκεται στο πάρκο του σταθμού. Το εν λόγω καταφύγιο είχε υποστεί ζημιές λόγω νερού και μετά τις εργασίες είναι έτοιμο για να υποδεχθεί επισκέπτες. Το καταφύγιο κατά τη διάρκεια του πολέμου φιλοξενούσε τον σταθμάρχη και οι υπηρεσίες διοίκησης γίνονταν από εκεί.

Η τριπλή αυτή εκδήλωση αναμένεται να ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας, θα συνεχιστεί στο καταφύγιο και θα ολοκληρωθεί στο Μουσείο που βρίσκεται απέναντι.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ