2024-01-19 20:44:18
Φωτογραφία για Νέα λίστα ΕΟΦ:  Αίρεται η απαγόρευση εξαγωγών σε 130 σκευάσματα
Σε προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 119 φάρμακα διαφόρων κατηγοριών, προχώρησε την Παρασκευή ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η απόφαση έρχεται μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω φαρμάκων στην αγορά και ισχύει για διάστημα τριών μηνών, δηλαδή έως 19 Απριλίου 2024.

Κατά τη διάρκεια ισχύος της απόφασης απαγορεύεται η αποθεματοποίηση των συγκεκριμένων φαρμάκων. Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκριση του για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Σε κάθε περίπτωση, 

....η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς, στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα, είναι επιβεβλημένη από όλους τους συμμετέχοντες στη διακίνηση (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, υπογραμμίζει ο ΕΟΦ.


Παράλληλα, συνεχίζεται η επιτήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων καθώς και η συνολική επάρκεια της αγοράς σε φάρμακα. Μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, επισημαίνεται.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλιο Farmakopoioi: Η παρούσα απόφαση όμως -σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ - αναιρεί όλες τις προηγούμενες που μιλούσαν για απαγόρευση εξαγωγών σε 249 συνολικά σκευάσματα. Άρα 130 φάρμακα βγαίνουν εκτός απαγόρευσης... Ήδη βλέπουμε να κοκκίνισαν στις αποθήκες μας αρκετά....
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ