2024-01-19 20:35:42
Φωτογραφία για Η (μη) απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά

 



Τις τελευταίες μέρες αναπαράγεται σε εκπαιδευτικές και ενημερωτικές ιστοσελίδες η είδηση ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να πληρώσει 9.000€ σε μαθητή επειδή απορρίφθηκε αίτημα των γονέων του για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά.

Την είδηση έφερε στο προσκήνιο ο δικηγόρος όσων προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επειδή δεν χορηγήθηκε απαλλαγή από τα Θρησκευτικά σε έναν μαθητή. Επειδή οι βαρύγδουποι τίτλοι κρύβουν πολλές φορές την ουσία και την αλήθεια, σημειώνουμε τα εξής:

1.      Πράγματι η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει 9.000€ σε όσους έκαναν την προσφυγή στο ΕΔΔΑ. ΟΜΩΣ, το ποσό είναι αποτέλεσμα έγκρισης από το Δικαστήριο φιλικού διακανονισμού που έγινε μεταξύ όσων προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ και της Ελλάδας. Σημειωτέον ότι ο πρώτος προσφυγών είναι πλέον αποθανών και οι άλλοι δύο δέχτηκαν φιλικό διακανονισμό χωρίς να επιμείνουν σε εκδίκαση της υπόθεσης
. 2.      Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν δίκασε την υπόθεση στην ουσία της, όπως παραδέχεται και ο δικηγόρος των προσφυγόντων. Επομένως καμία καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδος δεν εκδόθηκε για το ζήτημα των απαλλαγών. 3.      Με την αποδοχή του φιλικού διακανονισμού από τους προσφυγόντες και την Ελλάδα, η υπόθεση διαγράφτηκε από τη λίστα προς συζήτηση. 4.      Η καταβολή του παραπάνω ποσού από τη χώρα μας δεν αποτελεί κάποια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση. Αντιθέτως έγινε αποδεκτή από την Ελλάδα, προφανώς διότι κρίθηκε ως προτιμότερο να παραμείνει η χώρα στη ρύθμιση του θέματος των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά που έχει ήδη γίνει επί τη βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ. Κι ένα τελικό σχόλιο. Όσοι τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ τους και οι γνωστοί «προοδευτικοί» θεολόγοι, επένδυσαν στη διαδικασία των απαλλαγών για να δικαιολογήσουν τους σχεδιασμούς τους για μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε πολυθρησκευτικό και συγκρητιστικό έχουν λάβει πλέον απανωτές απαντήσεις με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις απαλλαγές αλλά και για το περιεχόμενο του μαθήματος. Ακόμη και το ΕΔΔΑ, στις αποφάσεις του οποίου ήλπιζαν ότι θα μπορέσουν να στηριχτούν για να επαναφέρουν τους σχεδιασμούς τους, μοιάζει να μην είναι πλέον πρόθυμο να ασχοληθεί με τις σχετικές προσφυγές των ελάχιστων αθέων και των φίλων τους πολέμιων του χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών.

Δείτε την απόφαση του ΕΔΔΑ εδώ.

thriskeftika
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ