2024-01-22 21:54:58
Φωτογραφία για Ανάδειξη της παλαιάς γραμμής Τεμπών - Ραψάνης
* Οι πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Κέντρου Σιδηροδρομικών παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση στον Σ.Σ. Λάρισας *Ο εφοπλιστής Αθ. Μαρτίνος θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση της πεζογέφυρας, ενώ τις πρωτοβουλίες της Μητρόπολης στηρίζει το ΓΕΕΘΑ

Στην ανάδειξη της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Τεμπών - Ραψάνης, στην Κοιλάδα των Τεμπών, στοχεύει, μεταξύ άλλων, το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Λάρισας, μέλη του οποίου έλαβαν την πρωτοβουλία ανακατασκευής μιας παλαιάς δρεζίνας, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία στο παλιό δίκτυο, προκειμένου μελλοντικά μαθητές και μαθήτριες στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιβαλλοντικού χαρακτήρα να επισκέπτονται την Κοιλάδα των Τεμπών.

eleftheria.gr

Οι πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Κέντρου παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση που έγινε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, πλήθους μελών του Κέντρου και φίλων του σιδηροδρόμου
. Ο πρόεδρος του Κέντρου, Γιάννης Μάνθος, διευκρίνισε με δηλώσεις του πως οι δράσεις του Συλλόγου αφορούν στην παράδοση της δρεζίνας στο «εγκαταλελειμμένο και προδομένο από όλους» παλιό δίκτυο στην Κοιλάδα, στην ανάδειξη του καταφυγίου και στην παραχώρηση, έπειτα από δωρεά μιας πλατφόρμας, που με μοντελισμό απεικονίζει το δίκτυο του ΟΣΕ (σιδηροδρομικός σταθμός, τούνελ κ.λπ.).

Μεγάλοι και μικροί απόλαυσαν μια σύντομη βόλτα με τη δρεζίνα, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο ανακαινισμένο καταφύγιο που βρίσκεται στην περιοχή και λειτουργούσε από τους σιδηροδρομικούς ως διοίκηση του Σταθμού στην περίοδο των πολέμων. Καταφύγιο που, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί και σχέδια από τον κατασκευή του Σ.Σ. Λάρισας το 1958, σχέδια που δώρισε στο Κέντρο ο ιστορικός ερευνητής Νίκ. Παπαθεοδώρου.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Η χθεσινή εκδήλωση ολοκληρώθηκε στη Λέσχη, εκεί όπου θα φιλοξενείται πλέον η πλατφόρμα που δώρισε η οικογένεια Βασιλακόπουλου στο Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Λάρισας στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Ο κ. Μάνθος ευχαρίστησε την οικογένεια για τη δωρεά, σημειώνοντας παράλληλα τη «σοβαρή προσπάθεια» του Κέντρου που γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών και τον Μητροπολίτη Λάρισας σεβ. Ιερώνυμο για την ανάδειξη της Κοιλάδας των Τεμπών.

Την πλατφόρμα κατασκεύασε ο απόφοιτος του ΕΜΠ Σπ. Βασιλακόπουλος, οι κόρες του οποίου παρευρέθηκαν χθες στην εκδήλωση περιγράφοντας με συγκίνηση το μεράκι με το οποίο ο πατέρα τους κατασκεύασε αυτήν την πλατφόρμα που μετά τη χθεσινή δωρεά είναι πλέον στη διάθεση των πολιτών.

Τις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Κέντρου Σιδηροδρομικών χαιρέτισαν απευθύνοντας χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιερώνυμος, ο δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης, ο αντιπεριφερειάρχης Σωτ. Σουλούκος, ο αντιδήμαρχος Φ. Τζατζάκης, ο εκπρόσωπος του ΟΣΕ Γιάνν. Φεστερίδης και η δημοτική σύμβουλος Τεμπών Μαρ. Κωστή.

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ

Ο σεβ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της Μητρόπολης Λάρισας για την επισκευή της πεζογέφυρας που οδηγεί στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη. Όπως είναι γνωστό, η πεζογέφυρα υπέστη σοβαρές ζημιές με την κακοκαιρία «Daniel» τον περασμένο Σεπτέμβριο και έκτοτε δεν έχει επισκευαστεί, με αποτέλεσμα το προσκύνημα να μην είναι προσβάσιμο στους πολίτες.

Επανέλαβε πως ο εφοπλιστής Αθαν. Μαρτίνος έχει διαβεβαιώσει ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο της επισκευής της πεζογέφυρας και στο πλαίσιο αυτό, στην Κοιλάδα των Τεμπών, με τη συνεργασία του Δήμου και των σιδηροδρομικών, βρέθηκαν προχθές μελετητές απεσταλμένοι του κ. Μαρτίνου. Ενώ, σε συνεργασία της Μητρόπολης και του ΓΕΕΘΑ, την περιοχή επισκέφθηκε και υψηλόβαθμο στέλεχος του Στρατού Ξηράς, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο τυχόν υποστήριξης των εργασιών.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ