2024-01-30 23:40:02
Φωτογραφία για FΤ: Θέμα χρόνου η αντικατάσταση Ζαλούζνι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον αρχιστράτηγό του στη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση της στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας πριν από δύο χρόνια.

Ο Ζελένσκι πρόσφερε τη Δευτέρα στον Βαλερί Ζαλούζνι, ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, νέο ρόλο, αλλά ο στρατηγός αρνήθηκε, σύμφωνα με τέσσερις πηγές των Financial Times. 

Δύο από τις πηγές είπαν ότι ο Ζελένσκι κατέστησε σαφές στον Ζαλούζνι ότι ανεξάρτητα από το αν θα αναλάμβανε τον νέο ρόλο θα απομακρυνόταν από την τρέχουσα θέση του.

Οι τέσσερις πηγές υπογράμμισαν ότι ο Ζελένσκι δεν είχε απομακρύνει ακόμα τον Ζαλούζνι και ότι ενδέχεται να μην το κάνει για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την εμφάνιση δημοσιευμάτων περί επικείμενης καρατόμησης του στρατηγού στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σέρχι Νικιφόροφ, και το υπουργείο Άμυνας, διέψευσαν αναφορές για την αποπομπή του Ζαλούζνι.


«Αγαπητοί δημοσιογράφοι, απαντάμε αμέσως σε όλους: Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια», έγραψε το υπουργείο στο κανάλι του στο Telegram χωρίς να δώσει πρόσθετες πληροφορίες. Το γραφείο του προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω την Τρίτη.

Η προσφορά νέου ρόλου στον Ζαλούζνι από τον Ζελένσκι έρχεται μετά από μήνες φημολογιών για την τύχη του στρατηγού, που τροφοδοτούνταν από επανειλημμένες αναφορές για εντάσεις μεταξύ των δύο ανδρών.

Τον Νοέμβριο του 2023 ο Ζαλούζνι έγραψε σε άρθρο του στον Economist ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε «αδιέξοδο». Το γραφείο του Oυκρανού προέδρου τον κατηγόρησε για τη χρήση του συγκεκριμένου όρου.

Η αντικατάσταση του Ζαλούζνι θα προκαλούσε αναταραχή στις τάξεις του ουκρανικού στρατού και στην ουκρανική κοινωνία, όπου ο στρατηγός απολαμβάνει τεράστιας υποστήριξης.

«Αυτό θα έχει πολύ, πολύ αρνητικό αντίκτυπο στο ηθικό του στρατού», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός ιστορικός Μιχαήλο Ζιρόκχοφ, στον ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio NV του Κιέβου, προσθέτοντας παράλληλα ότι πιστεύει ότι οι φήμες είναι «κατασκευασμένες».

Η αντικατάσταση του Ζαλούζνι θα προκαλούσε επίσης αναστάτωση και στους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών αξιωματούχων που έχουν συνεργαστεί στενά με τον στρατηό τα τελευταία δύο χρόνια. 
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ