2024-02-01 06:20:41
Φωτογραφία για Συντάξεις: Αναδρομικά 52 μηνών σε 20.000 συνταξιούχους
Έως 100 ευρώ τον μήνα η αύξηση από τον επανυπολογισμό των συντάξεων λόγω αλλαγής νόμων την περίοδο Οκτωβρίου 2019 – Ιανουαρίου 2024

Αναδρομικά 52 μηνών περιμένουν (με σταδιακή καταβολή) την άνοιξη (τρίμηνο Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου) περίπου 20.000 συνταξιούχοι λόγω του επανυπολογισμού των συντάξεων. Επίσης, εκείνη την περίοδο, τον Απρίλιο, θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η τύχη για τα δώρα και τα επιδόματα αδείας των συνταξιούχων που κόπηκαν την περίοδο 2013 – 2018.

Ηλίας Γεωργάκης

ot.gr

Ειδικότερα, περίπου 20.000 συνταξιούχοι θα λάβουν την άνοιξη (έως τον Μάιο) αυξήσεις αποδοχών και αναδρομικά αναλόγως των ετών ασφάλισης αλλά και του ύψους της σύνταξης. Αφορά τέσσερις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον νόμο Βρούτση. Ολοι οι παραπάνω δικαιούνται επιπλέον χρηματικά ποσά λόγω επανυπολογισμού σε βάθος έως 52 μηνών μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2024.


Αυξήσεις

Μόνο από την εφαρμογή της άμεσης διόρθωσης των εννέα πιο συνηθισμένων περιπτώσεων λαθών στους φακέλους κινούνται πλέον ταχύτερα οι διαδικασίες επανυπολογισμού. Μεγάλο μέρος του επανυπολογισμού συντάξεων αφορά ασφαλισμένους που βγήκαν σε σύνταξη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ηδη αυξημένες συντάξεις και αναδρομικά ποσά από τον Οκτώβριο 2019 λαμβάνουν κάθε μήνα (σταδιακά) οι συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις τους επανυπολογίζονται με βάση τον επανυπολογισμό του νόμου 4670/2020 του Βρούτση. Συγκεκριμένα αφορούν:

• όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης

• συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του ν. Κατρούγκαλου όσο και του ν. Βρούτση γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων

• συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση

• συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον ν. Κατρούγκαλου.

Λάθη

Επισημαίνεται ότι μέσω του επανυπολογισμού διορθώνονται αρκετά από τα λάθη που διαπιστώθηκαν, καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι έχασαν ποσά της τάξης των 50-100 ευρώ τον μήνα.

Οσοι συνταξιούχοι μπαίνουν σε διαδικασία επανυπολογισμού κερδίζουν:

• την αύξηση που αντιστοιχεί στα επιπλέον των 30 έτη ασφάλισης

• τη διόρθωση του λάθους στον επανυπολογισμό των αναδρομικών που αναλογούν στον επιπλέον χρόνο ασφάλισης

• την αύξηση στην κανονική σύνταξη του 7,73% πέρυσι και τη φετινή (3,1%) τις νέες οφειλές από τον ν. Βρούτση.

Μνημονιακές περικοπές

Για τις 17 Απριλίου ορίστηκε η δικάσιμος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για να εξετάσει το παραπεμπτικό ερώτημα του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του ν. 4093/2012 που αφορά τα δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων για την περίοδο 2013 – 2018. Ειδικότερα η απόφαση για τα δώρα των επικουρικών συντάξεων και του επιδόματος αδείας θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ του Αρείου Πάγου και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (2287-2288/2015).

Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι η κατάργησή τους το 2013 έγινε τόσο για λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως η υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, όσο και για λόγους βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Ωστόσο οι αποφάσεις του ΣτΕ έκριναν ότι η κατάργηση των δώρων είναι αντισυνταγματική και οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν από τα δώρα τους αναδρομικά 11 μηνών.

Στην απόφασή του πάντως ο Αρειος Πάγος αφήνει κάποιο παράθυρο αισιοδοξίας για τους συνταξιούχους καθώς αναφέρει ότι η κατάργηση των δώρων από τις επικουρικές μπορεί να είναι επιτρεπτή εφόσον «δεν τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων».

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης προσδοκά η απόφαση του ΑΕΔ να είναι θετική, ώστε να λάβουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά τους. Με αυτά τα δεδομένα παγώνουν ξανά οι δικαστικές προσφυγές που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους οι οποίοι διεκδικούν την επιστροφή δώρων 11 μηνών και επίσης την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το ίδιο 11μηνο. Το επίμαχο 11μηνο είναι από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016, διάστημα που σύμφωνα με το ΣτΕ οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές μειώσεις σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Η αναπομπή της τελικής απόφασης για τα δώρα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δεν αφορά τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες εξακολουθούν να είναι αντισυνταγματικές και να διεκδικούνται από τους συνταξιούχους. Οπως είναι γνωστό, η περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα και θερινής άδειας επιβλήθηκε με το άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ υποπαράγραφος ΙΑ.6 περίπτωση 3 του νόμου 4093/2012 η οποία έγινε λόγω του Μνημονίου.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ