2024-02-07 07:00:27
Φωτογραφία για Στη Θεσσαλονίκη το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης -Ποια τεχνολογία το κάνει να ξεχωρίζει
Καθοριστική συμβολή στην ενίσχυση της ασφάλειας των επιβατών θα έχει ένα σύστημα που εφαρμόζεται σε λίγα Μετρό στην Ευρώπη.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα παραδοθεί στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης το Μετρό, ένα έργο που έχει περάσει από 40 κύματα, καταντώντας μέχρι και ανέκδοτο.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εμπορική λειτουργία του, ωστόσο, πλέον έχει ξεκινήσει, με τα εγκαίνιά του να βρίσκονται μόλις λίγους μήνες μακριά, έτοιμα να σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν θα είναι απλά πιο σύγχρονο από αυτό της Αθήνας, αλλά θα συγκαταλέγεται στα πιο προηγμένα και ασφαλή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φέροντας τεχνολογίες που θα διασφαλίζουν ότι η πρόκληση ατυχήματος αποτελει ένα σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Δεν είναι μόνο το σύστημα σηματοδότησης και ελέγχου CBTC που θα αποτρέπει την πρόσκρουση των συρμών. Καθοριστική συμβολή στο να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές θα έχουν οι αυτόματες θύρες επί των αποβαθρών, που θα ανοίγουν μόνο κατά την άφιξη των συρμών.


Αυτό σημαίνει πως όσοι περιμένουν την έλευση των συρμών, δεν θα μπορούν να πλησιάσουν στο χείλος των αποβαθρών, πέφτοντας στις ράγες. Οι αυτοματοποιημένες θύρες θα είναι πλήρους ύψους που θα ανοιγοκλείνουν ταυτόχρονα με τις πόρτες του τρένου, λειτουργώντας σε συντονισμό με το τροχαίο υλικό, μέσω του συστήματος σηματοδότησης.

Πέρα από προστασία στο επιβατικό κοινό -μεταξύ άλλων- οι αυτόματες θύρες στις αποβάθρες επιτρέπουν την καλύτερη αστυνόμευση των σταθμών, την ίδια ώρα που η θέρμανση, ο εξαερισμός και ο κλιματισμός λειτουργούν με πιο αποδοτικό τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης θα έχει μήκος γραμμής 9 χλμ. και 13 σταθμούς οι οποίοι θα είναι οι εξής: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Συντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία.

Οι σταθμοί της επέκτασης προς Καλαμαριά θα είναι οι Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα, ενώ σε σειρά προτεραιότητας έχει μπει η επέκταση προς τα βορειοδυτικά.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ