2024-02-08 08:58:04
Φωτογραφία για Γιατί θεωρείται σημαντική η επέκταση του Μετρό προς το Ίλιον – Προχωρά ο διαγωνισμός ύψους 550 εκατ. ευρώ
Φωτογραφία: Eurokinissi

Μπορεί η ολοκλήρωση του έργου να μην αναμένεται πριν περάσουν τουλάχιστον 6 έτη από σήμερα, ωστόσο, είναι σε πλήρη εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον, ύψους 550 εκατ. ευρώ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

newsit.gr

Στην αγορά εκτιμάται ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθούν όσοι από τους ομίλους, που είχαν πέρυσι δείξει αρχικό ενδιαφέρον για το έργο του Μετρό της Αθήνας (ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ- Alstom, Intrakat, ΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος), προκριθούν στην τελική φάση, ώστε να υποβάλουν οικονομικές προσφορές. Πάντως, με τη μέχρι τώρα εμπειρία σε τέτοιους διαγωνισμούς, προσωρινός ανάδοχος θα πρέπει να αναμένεται σε αρκετούς μήνες από τώρα και η υπογραφή της σύμβασης μέσα στο 2025.

Το νέο τμήμα της Γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον μέχρι την περιοχή του Αγίου Νικολάου εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί τουλάχιστον 67.000 επιβάτες ημερησίως ως το 2040, ενώ ο αριθμός των πολιτών που θα εξυπηρετούνται ως προς την κατοικία τους σε ακτίνα 500 μ. από τους 3 νέους σταθμούς εκτιμάται σε περίπου 42.000 και οι αντίστοιχες εξυπηρετούμενες θέσεις εργασίας θα είναι περίπου 5.000.


Θα υπάρχει επίσης πρόβλεψη για τη μελλοντική επέκταση του της γραμμής προς τις Αχαρνές, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με τον σταθμό Ζεφύρι του Προαστιακού.

Η επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον θεωρείται έργο ιδιαίτερης σημασίας, που αναμένεται με την ολοκλήρωσή του να αλλάξει το συγκοινωνιακό χάρτη του Λεκανοπεδίου, με την εκτιμώμενη απόσταση έως το Σύνταγμα να διαρκεί 20 λεπτά, ενώ η διαδρομή προς Ομόνοια περίπου 15 λεπτά. Το εν λόγω έργο εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στη Αττική.

Πρόκειται για σημαντική επέκταση καθώς αποτελεί την πρώτη της «κόκκινης» Γραμμής 2 από το 2013 οπότε και έφτασε στην Ανθούπολη και το Ελληνικό.

Η υπόγεια επέκταση της Γραμμής θα ξεκινά από την Ανθούπολη και θα έχει συνολικό μήκος 4 χλμ. Θα διαθέτει τρεις νέους σταθμούς: «ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ» στη συμβολή οδών Θηβών και Καππαδοκίας, «ΙΛΙΟΝ» στη συμβολή οδών Θηβών και Ελαιών, «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» στη συμβολή οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθιάς.

Στο αντικείμενο περιλαμβάνεται επίσης και η κατασκευή ενός Σταθμού Μετεπιβίβασης, ο οποίος διαθέτει τρία υπόγεια επίπεδα με πρόσβαση μέσω ραμπών, έχει συνολική χωρητικότητα περίπου 150 ΙΧ οχημάτων με άμεση διασύνδεση επιβατών με το Μετρό.

Στο αντικείμενο του διαγωνισμού περιλαμβάνονται επίσης η επέκταση του Αμαξοστασίου του Ελαιώνα και η αναβάθμιση / αντικατάσταση Υφιστάμενων Η/Μ Συστημάτων Γραμμών 2 & 3 του Μετρό της Αθήνας. Με την ολοκλήρωση της επέκτασης, η Γραμμή 2 θα φτάσει στους 23 σταθμούς.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ