2024-02-10 16:54:51
Φωτογραφία για Στο μικροσκόπιο της Google και η Ελλάδα με την Intellexa για τα λογισμικά κατασκοπείας

 



Η ανεξέλεγκτη χρήση εργαλείων κατασκοπείας από κυβερνητικούς φορείς πυροδοτεί αντιδράσεις με την Ελλάδα να αφήνει το δικό της αποτύπωμα σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO και τους ερευνητές της Google να ανακαλύπτουν δεκάδες μικρότερες εταιρείες που μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα άπλωσαν τα πλοκάμια τους κάνοντας χρήση κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης.

Με τις πρακτικές αυτές να εξαπλώνονται σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, Βρετανία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες βγήκαν μπροστά -με καθυστέρηση- μαζί με ορισμένες κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, υπογράφοντας κοινή δήλωση στην οποία αναγνωρίζεται η «ανάγκη για περισσότερη δράση».

Πρωταγωνιστούν Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Ισραήλ

Το μεγάλο «κακό» όμως έχει γίνει με τη χώρα μας να βρίσκεται στο στόχαστρο του Ευρωκοινοβουλίου και -μεταξύ άλλων- εγκαλείται για εργαλειοποίηση των φερόμενων «απειλών για την εθνική ασφάλεια» προκειμένου να παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης, πολίτες και δημοσιογράφοι.



Εταιρείες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ισραήλ, διακινούσαν λογισμικό παρακολουθήσεων



Τα νέα που έφτασαν από την Google δεν μας κάνουν σοφότερους προσθέτουν όμως ένα ακόμη λιθαράκι, που πιστοποιεί τη «φωτιά» που είχε πάρει το διαδίκτυο από spywares. Ο τεχνολογικός γίγαντας αποκάλυψε εταιρείες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ισραήλ, που διακινούσαν λογισμικό παρακολουθήσεων σε κινητά τηλέφωνα εδώ και μία δεκαετία.

Τα ευρήματα από την Alphabet Inc (ιδιοκτήτρια της Google) είναι σημαντικά διότι ο κολοσσός της τεχνολογίας έχει μια δεσπόζουσα θέση στο χώρο του διαδικτύου εξαιτίας του μεγάλου εύρους εμπλοκής σε αυτό.

«Η ζήτηση από κυβερνητικούς φορείς παραμένει ισχυρή και τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν το βαθμό στον οποίο οι εμπορικοί προμηθευτές spyware έχουν πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες hacking και spyware αποδυναμώνοντας την ασφάλεια του διαδικτύου για όλους», αναφέρουν στην έκθεση οι ερευνητές της ομάδας TAG που έχει επιφορτιστεί με το «κυνήγι απειλών».

Οι εταιρείες που έπιασε στα ραντάρ της η Google

Η έκθεση της Google κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη και πρώτη στη λίστα είναι η ισραηλινή NSO, δημιουργός του Pegasus, που βρέθηκε σε συσκευές αρκετών ανθρώπων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

NSO, Cy4Gate, RCS Labs, Negg Group, Variston και Intellexa

Σύμφωνα με το Reuters, το παζλ συμπληρώνουν οι ιταλικές εταιρείες Cy4Gate και RCS Labs, η λιγότερο γνωστή ιταλική εταιρεία Negg Group και η ισπανική Variston. Φυσικά συμπεριλαμβάνεται και η ελληνική εταιρεία Intellexa που συνδέεται με το Predator και την υπόθεση υποκλοπών που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Ο ιστότοπος της Negg Group αναφέρει ότι η εταιρεία επικεντρώνεται στην κυβερνοασφάλεια, αλλά η Google δηλώνει ότι το λογισμικό της βρέθηκε να έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπεία ατόμων στην Ιταλία, τη Μαλαισία και το Καζακστάν.

Η Variston δημιούργησε λογισμικό που μόλυνε τις συσκευές των χρηστών μέσω των προγραμμάτων περιήγησης Google Chrome, Mozilla Firefox ή των εφαρμογών iOS, ανέφερε η Google, προσθέτοντας ότι μια άλλη εταιρεία, η Protected -γνωστή ως Protect Electronic Systems – χρησιμοποίησε μια παρόμοια τεχνική παγίδευσης.

Από τις πέντε πέντε εταιρείες ζητήθηκε (Reuters) ο σχολιασμός όμως δεν απάντησαν ή δεν ήταν διαθέσιμες.

Καμπάνα από τις ΗΠΑ

Να σημειωθεί πως η έκθεση της Google έρχεται μία ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μια νέα πολιτική περιορισμού της έκδοσης βίζας για πρόσωπα που εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.



Θορυβημένες οι ΗΠΑ από τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα



«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν για την αυξανόμενη κατάχρηση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού σε όλο τον κόσμο για τη διευκόλυνση της καταστολής, τον περιορισμό της ελεύθερης ροής πληροφοριών και τη δυνατότητα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Η κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού απειλεί την ιδιωτική ζωή και τις ελευθερίες της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι.  Τέτοιου είδους στόχευση έχει συνδεθεί με αυθαίρετες συλλήψεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις στις πιο κατάφωρες περιπτώσεις.  Επιπλέον, η κατάχρηση αυτών των εργαλείων αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και την αντικατασκοπεία του προσωπικού των ΗΠΑ.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και θα συνεχίσουν να προωθούν τη λογοδοσία των ατόμων που εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του αμερικανού ΥΠ.ΕΞ.

Και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρονται σε κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού αναφέρονται και στο λογισμικό Predator και εταιρείες όπως η Cytrox και η Intellexa.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ