2024-02-19 08:13:19
Φωτογραφία για Η μεγαλοφυής τεχνητή νοημοσύνη και τα app του έρωτα



Μιχάλης Ψύλος • [email protected]



Η Εϊμι και ο Φρανκ κρατιούνται χέρι χέρι μπροστά στο λάπτοπ. Μια εφαρμογή τους έφερε μαζί. Η ίδια εφαρμογή ερευνά τώρα πόσο θα διαρκέσει η σχέση τους. «Το πολύ 12 ώρες και μετά θα χωρίσετε», αναγράφεται στην οθόνη. Ευτυχώς, πρόκειται για ένα από (τα πιο δημοφιλή όμως) επεισόδια της σειράς επιστημονικής φαντασίας «Black Mirror». Ετσι οι δημιουργοί φαντάζονται τα ραντεβού του μέλλοντος. Οι άνθρωποι δεν θα επιλέγουν πλέον οι ίδιοι τους συντρόφους τους, αλλά θα το αναθέτουν στην τεχνητή νοημοσύνη. Όταν η εφαρμογή μάθει περισσότερα για τους χρήστες της, τις προτιμήσεις και τις ιδιαιτερότητές τους, θα τους δείξει «το τέλειο ταίρι» και την «μεγάλη αγάπη, σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένη από τον ρομαντισμό της τύχης»!





Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα και οι διαδικτυακές υπηρεσίες υπόσχονται να κάνουν την επιλογή του ραντεβού πιο αποτελεσματική.

Ο «Ψηφιακός προξενητής» γίνεται δεκτός από πολλούς χρήστες, όπως έδειξε έρευνα της ψηφιακής ένωσης Bitkom. Ένας στους τρεις που χρησιμοποιούν διαδικτυακές πλατφόρμες για γνωριμίες θα ζητούσε συμβουλές από την τεχνητή νοημοσύνη. Το 32% πιστεύουν ακόμη ότι μπορούν να βρουν την αγάπη πιο γρήγορα με την τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά και το 31% των ερωτηθέντων θα εμπιστευόταν την κρίση της τεχνητής νοημοσύνης περισσότερο από την κρίση της οικογένειάς τους.

Νέα εποχή γνωριμιών

Ο «προσωπικός ψηφιακός προξενητής» φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή γνωριμιών. «Όταν ψάχνετε για αληθινή αγάπη, μια συνεργασία ή ένα ρομαντικό ραντεβού, θα στρέφεστε στην ΑΙ και οι αλγόριθμοι θα διαμορφώνουν τις σχέσεις σας», λένε οι οπαδοί του ψηφιακού «προξενιού».

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να διευκολύνει την εύρεση συντρόφου. Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στον εντοπισμό πλαστών προφίλ ή στην επίτευξη πιο ακριβών αποτελεσμάτων.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το ChatGPT ως συγγραφέα-φάντασμα για να ξεκινήσουν μια συνομιλία. Άλλες εφαρμογές φροντίζουν για όλη την επικοινωνία με το επιθυμητό άτομο και σας λένε μόνο πότε και πού να συναντηθείτε.

Τα κίνητρα για τη χρήση ψηφιακών γνωριμιών είναι διαφορετικά. Οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είπαν ότι αναζητούσαν μια μακροχρόνια σχέση, άλλοι αναζητούσαν περιστασιακό φλερτ (35%) ή ερωτικές συναντήσεις (24%). Ωστόσο, σχεδόν το ένα τρίτο χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες γνωριμιών ως χόμπι.

Διαφορές φύλου στα διαδικτυακά ραντεβού

Οι διαφορές στους στόχους γνωριμιών μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Οι γυναίκες φαίνεται να αναζητούν μακροχρόνιες σχέσεις, ενώ οι άνδρες τείνουν να είναι πιο ανοιχτοί σε περιστασιακά φλερτ και ερωτικές συναντήσεις.

Από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 57% είπε ότι αναζητούσε μια μακροχρόνια σχέση. Για τους άνδρες ήταν μόνο 49%.

Το 43% των ανδρών και το 26% των γυναικών αναζητούν ένα περιστασιακό φλερτ. Όσον αφορά τις «ερωτικές συναντήσεις», η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη: το 36% ψάχνει για μια τέτοια «συνάντηση», αλλά μόνο μία στις δέκα γυναίκες.

Το πρακτορείο  ψηφιακών γνωριμιών Parship, για παράδειγμα, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται – αλλά όχι για ταίριασμα. « Είναι καλύτερα να δίνετε προσοχή στους παραδοσιακούς ψυχολογικούς παράγοντες, παρά να συμβουλευτείτε την  τεχνητή νοημοσύνη για να κάνετε μια σχέση», λένε οι ειδικοί του πρακτορείου.

«Ψηφιακός ανιχνευτής»

Το πρακτορείο ψηφιακής αναζήτησης γνωριμιών Tinder, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό προσβλητικών ή ακατάλληλων μηνυμάτων, να ανιχνεύσει ανεπιθύμητο περιεχόμενο ή παραμορφωμένες φωτογραφίες.

Η εφαρμογή γνωριμιών Bumble, με τη σειρά της, εισήγαγε ένα σύστημα  «ιδιωτικού ψηφιακού ανιχνευτή» που χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένες τεχνικές,  βασισμένες στο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών.

Στο μέλλον, οι αλγόριθμοι AI θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην σύλληψη απατεώνων. Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνητή νοημοσύνη που εντοπίζει ψεύτικα προφίλ σε πλατφόρμες γνωριμιών.

Η αμερικανική υπηρεσία γνωριμιών eHarmony προσπαθεί επίσης να αναπτύξει μια λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης που θα παρακινεί τους χρήστες «να συναντηθούν αφού πρώτα συνομιλήσουν στην εφαρμογή»

Η επίσης αμερικανική υπηρεσία ΑΙΜΜ, συντομογραφία του «τεχνητού ευφυούς προξενητή», ακολουθεί μια νέα προσέγγιση. Με βάση το AI, ένας φωνητικός βοηθός συνδέει πιθανούς συνεργάτες χρησιμοποιώντας την αναγνώριση φωνής. Ρωτάει τους χρήστες για τις προτιμήσεις τους και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που συλλέγει για να αναζητήσει την πιθανή γνωριμία.  Στη συνέχεια, η AI προσφέρει συμβουλές για το πρώτο ραντεβού ή ακούει πώς πήγε το ραντεβού.

Η επιστήμη και το «ραντεβού»

Ακόμη και η επιστήμη εργάζεται σε νέες εφαρμογές AI στο ραντεβού. Ερευνητές στα Πανεπιστήμια του Ελσίνκι και της Κοπεγχάγης μελετούν ένα σύστημα που χρησιμοποιεί εγκεφαλικά κύματα για να βοηθήσουν τους χρήστες να δουν αν το πρόσωπο που θέλουν να γνωρίσουν είναι ελκυστικό. Οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι έλκονται ασυνείδητα από ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου. Σε συνδυασμό με τεστ προσωπικότητας που γίνονται όλο και πιο περίπλοκα, τέτοιες μέθοδοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανεβάσουν τις πλατφόρμες γνωριμιών στο επόμενο επίπεδο.

Η βιολόγος Μέικε Στόβεροκ είναι πάντως πολύ δύσπιστη αν η τεχνητή νοημοσύνη θα προσφέρει σύντομα στους ανθρώπους το τέλειο ταίρι. «Απλά επειδή φυσικοί παράγοντες όπως οι γενετικές διαφορές θα παίζουν πάντα επίσης ρόλο στην έλξη. Η ατομική οσμή καθορίζει επίσης αν βρίσκουμε κάποιον ελκυστικό για ζευγάρωμα» .

Σε κάθε περίπτωση, λέει, οι  ψυχολογικοί παράγοντες όπως η ικανότητα αντιμετώπισης των συγκρούσεων και η συναισθηματική ωριμότητα, θα είναι καθοριστικοί. «Το ερώτημα είναι πώς αυτό θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη από μια τεχνητή νοημοσύνη», επισημαίνει η βιολόγος.

Σε μια μελέτη υπό τον τίτλο Romantic Desire Predictable που έγινε το 2017, διατυπώνονται πολλές αμφιβολίες επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε μια μέρα να γίνει ο τέλειος προξενητής. «Οι χαρακτήρες των ανθρώπων δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο οι σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους. Η δυναμική φαίνεται να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην ποιότητα μιας σχέσης. Αυτά περιλαμβάνουν κοινές εμπειρίες, αστεία ή εικόνες. Πράγματα που ένα AI μπορεί μερικές φορές να αναγνωρίσει αλλά δεν μπορεί να προβλέψει».

Αλλωστε ,όταν το ίδιο το ChatGTP ρωτήθηκε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αλλάξει τις διαδικτυακές γνωριμίες, απαντά: «H AI μπορεί σίγουρα να βοηθήσει τις εφαρμογές γνωριμιών να βρουν πιο κατάλληλα πρόσωπα  για τους χρήστες». Αλλά η αναζήτηση της τέλειας γνωριμίας εξακολουθεί να είναι «μια σύνθετη και υποκειμενική διαδικασία που υπερβαίνει την ανάλυση δεδομένων και τους αλγόριθμους», αναφέρει  το chatbot.

Αλλά και στη σειρά Black Mirror, η Έιμι και ο  Φρανκ, κάποια στιγμή δεν θέλουν πλέον να αφήνουν το πρόγραμμα να τους υπαγορεύει νέες σχέσεις. Αποφασίζουν να το σκάσουν μαζί, για να ξεφύγουν από το «σύστημα».

Τελικά, η αγάπη είναι κάτι περισσότερο από τα κοινά ενδιαφέροντα. Είναι κάτι περισσότερο από το να βρίσκουμε ο ένας τον άλλον ελκυστικό. Γι` αυτό οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να τιμούν τον Αγιο Βαλεντίνο.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ