2024-02-26 00:20:27
Φωτογραφία για Οι γίγαντες των smartphones πρόκειται να αναπτύξουν AI phones - Τι σημαίνει αυτό
Τηλέφωνα με τεχνητή νοημοσύνη: αυτό είναι το χαρακτηριστικό που πιθανότατα θα ακούσετε φέτος, καθώς οι κατασκευαστές smartphones προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την έξαρση της τεχνητής νοημοσύνης για να ενισχύσουν τις πωλήσεις των συσκευών τους μετά από μια δύσκολη περίοδο.

Το ChatGPT της OpenAI, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022, προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον για τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη, συγκεκριμένα - μοντέλα που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων και είναι σε θέση να παράγουν κείμενο, εικόνες και προτροπές από βίντεο χρηστών. Έκτοτε, ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη έχει αγγίξει κάθε βιομηχανία και έχει εισβάλει στο νου των καταναλωτών.

Οι κατασκευαστές smartphones βλέπουν ότι υπάρχει ευκαιρία να επωφεληθούν και πρόκειται να διαφημίσουν την τεχνολογία στο Mobile World Congress (MWC), τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.


"Κανείς δεν θέλει να θεωρείται ότι είναι πίσω από την εποχή, και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί θέμα συζήτησης παγκοσμίως. Είναι η λέξη-κλειδί φέτος στην οποία θα πέσουν πάνω όλοι οι προμηθευτές", δήλωσε στο CNBC ο Bryan Ma, αντιπρόεδρος της έρευνας για τις συσκευές πελατών της IDC.

Τι είναι ένα τηλέφωνο AI;

Οι συσκευές αυτές είναι δύσκολο να οριστούν και εξαρτάται από τον κατασκευαστή που θα ρωτήσετε.

Οι αναλυτές που μίλησαν στο CNBC συμφωνούν σε γενικές γραμμές σε μερικά πράγματα - ότι αυτές οι συσκευές θα έχουν πιο προηγμένα τσιπ για την εκτέλεση εφαρμογών AI και ότι αυτές οι εφαρμογές AI θα τρέχουν στη συσκευή και όχι στο cloud.

Εταιρείες όπως η Qualcomm και η MediaTek έχουν λανσάρει chipsets smartphone που επιτρέπουν την απαιτούμενη επεξεργαστική ισχύ για εφαρμογές AI.

Αλλά η τεχνολογία AI μέσα στα τηλέφωνα δεν είναι κάτι καινούργιο. Ορισμένες πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης υπάρχουν στις συσκευές εδώ και χρόνια και έχουν επιτρέψει λειτουργίες όπως τα εφέ θόλωσης φόντου στα smartphones και την επεξεργασία εικόνων.

Αυτό που είναι καινούργιο είναι η εισαγωγή μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη. Πρόκειται για εξαιρετικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και στηρίζουν εφαρμογές όπως τα ευρέως δημοφιλή chatbots. Αυτά τα μοντέλα ξεκλειδώνουν νέα χαρακτηριστικά, όπως η δυνατότητα των chatbots να παράγουν εικόνες ή κείμενο από μια προτροπή του χρήστη.

"Δεν πρόκειται μόνο για την ύπαρξη ενός chatbot, έχουμε αυτούς τους εικονικούς βοηθούς εδώ και αρκετό καιρό. Η διαφορά είναι ότι τώρα είναι παραγωγικοί, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν ένα ποίημα ή να συνοψίσουν συναντήσεις. Αν πρόκειται για τη δημιουργία κειμένου σε εικόνα, αυτό ήταν κάτι που δεν γινόταν πριν", δήλωσε ο Ma.

Ένα άλλο μεγάλο μέρος του παζλ των AI smartphones είναι ο όρος "on-device AI". Προηγουμένως, πολλές από τις εφαρµογές τεχνητής νοηµοσύνης στις συσκευές επεξεργάζονταν στην πραγµατικότητα εν µέρει στο cloud και στη συνέχεια κατέβαιναν στο τηλέφωνο. 

Οι κατασκευαστές smartphones λένε ότι το on-device AI βελτιώνει την ασφάλεια των εργαλείων, ξεκλειδώνει νέες εφαρμογές και τις κάνει επίσης ταχύτερες, αφού η επεξεργασία γίνεται στο κινητό.Αυτό θα μπορούσε να ξεκλειδώσει νέες εφαρμογές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι προγραμματιστές, δήλωσαν τόσο ο Ma όσο και ο Wood.

Τελικά, είπε ο Wood, οι κατασκευαστές smartphone θέλουν να επιτύχουν την τεχνολογία "anticipatory computing" - την ιδέα ότι η AI "είναι αρκετά έξυπνη ώστε να μαθαίνει τη συμπεριφορά σας ως χρήστης και να κάνει τη συσκευή πολύ πιο εύχρηστη και να προβλέπει τι θέλετε να κάνετε στη συνέχεια χωρίς να χρειάζεται να κάνετε πολλά".

Αλλά είναι τα τηλέφωνα με τεχνητή νοημοσύνη μια πραγματικότητα αυτή τη στιγμή;

Περίπου. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε συσκευές εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης σε συσκευές που διαθέτουν μοντέλα ευρείας γλωσσικής ικανότητας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Οι κατασκευαστές συσκευών στο MWC πρόκειται να παρουσιάσουν πολλά χαρακτηριστικά με AI - και ήδη βλέπουμε μερικά από αυτά. Τον Ιανουάριο, η Samsung παρουσίασε τη ναυαρχίδα της σειράς smartphone Galaxy S24, διαφημίζοντας τις δυνατότητες AI. Ένα χαρακτηριστικό που τράβηξε την προσοχή ήταν η δυνατότητα να κυκλώσετε μια εικόνα ή ένα κείμενο που κοιτάτε σε οποιαδήποτε εφαρμογή, και στη συνέχεια να το αναζητήσετε αμέσως στο Google.

Το MWC θα περιλαμβάνει πιθανότατα επιδείξεις χαρακτηριστικών AI, από εφαρμογές κάμερας έως chatbots σε τηλέφωνα.

Ο Wood δήλωσε ότι ο κίνδυνος είναι ότι οι κατασκευαστές smartphones μιλούν πολύ για το AI, αντί για τις εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία στους χρήστες.

"Οι καταναλωτές δεν έχουν ιδέα τι είναι ένα smartphone AI, χρειάζονται τις περιπτώσεις χρήσης για να το πλαισιώσουν", δήλωσε ο Wood. Ο κίνδυνος είναι να υπάρξει "κόπωση από την τεχνητή νοημοσύνη".

Τελικά, οι υψηλές εμπειρίες AI που ονειρεύονται οι κατασκευαστές smartphone θα μπορούσαν να είναι πολύ μακριά.

"Χτίζουμε μια απίστευτη θεμελιώδη πλατφόρμα για την AI στη συσκευή. Το 2024 θα είναι η χρονιά που θα κοιτάξουμε πίσω και θα πούμε ότι τότε άρχισαν όλα να συμβαίνουν, αλλά μπορεί να περάσει πολύς καιρός μέχρι να αρχίσουμε να επωφελούμαστε από αυτά τα οφέλη όσον αφορά τις εμπειρίες που αλλάζουν το παιχνίδι", δήλωσε ο Wood.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ