2024-03-12 11:56:03
Φωτογραφία για Το Θριάσιο 2 «κλειδί» για την παραμονή των Ιταλών της Hellenic Train στην Ελλάδα
Μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, είναι προφανές ότι η εικόνα της FS έχει πληγεί σημαντικά - Θα μείνουν οι Ιταλοί στην Ελλάδα; Θα στηρίξουν τη Hellenic Train ή θα απο – επενδύσουν;

Το τελευταίο διάστημα και έπειτα από τα περιστατικά που ήρθαν στη δημοσιότητα για διάφορα σιδηροδρομικά δρομολόγια, τα οποία ανέδειξαν, εκ νέου, τις «δυναμικές» σχέσεις μεταξύ του ελληνικού / κρατικού ΟΣΕ και της ιταλικής Hellenic Train, επανήλθαν στο προσκήνιο φήμες σχετικά με το μέλλον της Hellenic Train.

thriassio.gr

Συγκεκριμένα, προέκυψε ξανά το εξής ερώτημα: Θα μείνουν οι Ιταλοί στην Ελλάδα; Θα στηρίξουν τη Hellenic Train ή θα απο – επενδύσουν; H απάντηση ίσως δοθεί σύντομα, σύμφωνα με αναλυτές της σιδηροδρομικής αγοράς.

Ποια είναι αυτή; Το Θριάσιο ΙΙ, στο οποίο η Hellenic Train, μαζί με τη Damco του Ομίλου Κοπελούζου, έχουν ανακηρυχθεί προσωρινοί ανάδοχοι.


Εάν τελεσφορήσει ο διαγωνισμός (έχουν δοθεί ήδη δυο παρατάσεις στην ισχύ της προσφοράς της κοινοπραξίας), τότε πράγματι, οι Ιταλοί της ΗΤ θα «αποδείξουν» ότι διατηρούν μακροπρόθεσμες βλέψεις στην Ελλάδα.

Μπορεί το ελληνικό δημόσιο να «εκδιώξει» τους Ιταλούς από τη Hellenic Train;

Μπορεί το ελληνικό δημόσιο να «εκδιώξει» τη Hellenic Train ή καλύτερα, τους Ιταλούς της FS από την εταιρεία;

Μπορεί να ασκήσει πιέσεις προς συγκεκριμένη κατεύθυνση;

Σύμφωνα με αναλυτές της σιδηροδρομικής αγοράς, «μπορεί, τα εργαλεία είναι πολλά».

Θέλει το ελληνικό δημόσιο να «οδηγήσει» τους Ιταλούς εκτός της ΗΤ;

Αυτήν την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Έλληνας υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Εάν προβεί η ελληνική κυβέρνηση σε μία τέτοια ενέργεια, φανταζόμαστε ότι θα έχει υπολογίσει το διπλωματικό ρίσκο, αλλά και την επόμενη ημέρα (π.χ. είσοδο Γάλλων ή Γερμανών στον ελληνικό σιδηρόδρομο).

Θέλουν να αποχωρήσουν οι Ιταλοί της FS από την Ελλάδα;

Θέλουν να αποχωρήσουν οι Ιταλοί της FS από την Ελλάδα; Εάν κάποιος κρίνει από την πρόσφατη δημόσια ανάρτηση του Ματέο Σαλβίνι, αλλά και την επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του νέου διευθύνοντος συμβούλου της HT, η απάντηση είναι «όχι».

Η FS είναι η 3η μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη. Μπορεί ο ετήσιος κύκλος εργασιών των 100 – 150 εκατ. της Hellenic Train να φαντάζει «σταγόνα» μπροστά στα 13,6 δις του Ομίλου, ωστόσο μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, είναι προφανές ότι η εικόνα της FS έχει πληγεί σημαντικά σε όλη την Ευρώπη και την ΕΕ.

Επίσης, η Hellenic Train έχει καταφέρει, όπως υποστηρίζουν σιδηροδρομικοί αναλυτές, να ενισχύσει τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά και να «κλειδώσει» τον (όποιο) εγχώριο ανταγωνισμό, με την απευθείας ανάθεση των 10 + 5 χρόνων των άγονων σιδηροδρομικών γραμμών, αλλά και με τη τεχνική συντήρηση των τρένων, αποκτώντας την ΕΕΣΣΤΥ.

Τέλος, είναι δυνατόν να αποχωρήσει η FS από την Ελλάδα, όταν μια άλλη ιταλική εταιρεία, το Μετρό του Μιλάνου (ΑΤΜ) έχει αναλάβει το Μετρό της Θεσσαλονίκης και ετοιμάζεται να το εγκαινιάσει εμπορικά; Φαντάζει δύσκολο.

Οι σχέσεις ΟΣΕ και ΗΤ είναι σύνθετες και εκτείνονται σε πολλά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, δεν γίνεται να συνεχίσει να λειτουργεί ο ελληνικός σιδηρόδρομος υπό κλίμα καχυποψίας.

Οι δυο πλευρές οφείλουν να κάνουν βήματα προς τα μπροστά και το υπουργείο Μεταφορών να εξασφαλίσει ένα νέο τοπίο, με ξεκάθαρους κανόνες και υποχρεώσεις.

Δηλαδή, να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» μεταξύ των οφειλών ΟΣΕ / ΗΤ / ΓΑΙΑΟΣΕ και να συντελεστεί η αποπληρωμή των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τη HT.

Από την άλλη πλευρά, και οι Ιταλοί της HT χρειάζεται να ενισχύσουν περαιτέρω την εταιρεία, κυρίως με τροχαίο υλικό και υπηρεσίες συντήρησης.

Γενικότερα, όταν αποκατασταθεί η βασική γραμμή από τον Daniel, θα ήταν προς το συμφέρον όλων των πλευρών, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, τόσο στις επιβατικές, όσο και στις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές.

Συνήθως, όσες περισσότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε μία αγορά, τόσο βελτιώνεται αυτή και σε θεσμικό επίπεδο (κράτος, Αρχές) και σε επιχειρηματικό (ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών).

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ