2024-03-14 09:29:13
Φωτογραφία για Ευρωκοινοβούλιο: Αποφάσισε ενίσχυση των σιδηροδρόμων στην ΕΕ!
Διαπιστώνοντας ότι μεταξύ 1990 και 2021 το σιδηροδρομικό δίκτυο της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 12.000 km, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε να προτείνει τρόπους, για την καλύτερη διαχείριση των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων.

Νίκος Ρούσσης

Πηγή: Reporter.gr

Για να αποφευχθούν καθυστερήσεις, να αυξηθεί η αξιοπιστία και να διασφαλιστεί η στροφή προς τις σιδηροδρομικές μεταφορές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναβάθμισης του συντονισμού της σιδηροδρομικής χωρητικότητας σε επίπεδο ΕΕ.

Ο στόχος είναι να επιτραπεί η βέλτιστη χρήση των σιδηροδρομικών γραμμών, να αυξηθεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με τις μεταφορές.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν τη διαίρεση του σχεδιασμού χωρητικότητας της σιδηροδρομικής υποδομής σε τρία στάδια: στρατηγικός σχεδιασμός (κάθε πέντε χρόνια), προγραμματισμός (ετησίως) και προσαρμογή.


Προτείνουν επίσης τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής πλατφόρμας αποτελούμενης από σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, η οποία θα προσέφερε την άποψη των φορέων εκμετάλλευσης, των λιμένων ή των ιδιοκτητών υπηρεσιών που σχετίζονται με τους σιδηροδρόμους όσον αφορά τον σχεδιασμό και τη διανομή χωρητικότητας.

Σύμφωνα με το σχέδιο κανόνων, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Υποδομής (ENIM) θα έχει περισσότερες εξουσίες για τον συντονισμό της διασυνοριακής χωρητικότητας και της κυκλοφορίας, καθώς οι επί του παρόντος ασυντόνιστες εργασίες συντήρησης και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών διαχειριστών υποδομής έχουν ως αποτέλεσμα συμφορήσεις και καθυστερήσεις στα σύνορα.

Ο αυτοματισμός και τα ψηφιακά εργαλεία θα μπορούσαν να κάνουν τη διαχείριση της κυκλοφορίας ταχύτερη, πιο αποτελεσματική και να μειώσουν τη γραφειοκρατία.

Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές θέλουν διαφορετικά ψηφιακά εργαλεία, όπως η απεικόνιση των σχεδίων χωρητικότητας ή η ψηφιακή αναφορά συμβάντων, να αναπτυχθούν από τα μέσα του 2025 έως τα τέλη του 2030. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων θα συντονίσει αυτά τα καθήκοντα, προσθέτουν.

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για το γεγονός ότι μεταξύ 1990 και 2021 το σιδηροδρομικό δίκτυο της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 12.000 km, γεγονός που εμποδίζει τον στόχο της ΕΕ να μεταβεί στους σιδηροδρόμους.

Θέλουν να δεσμεύσουν τις χώρες της ΕΕ να αποτρέψουν την υποβάθμιση της σιδηροδρομικής υποδομής και να εξασφαλίσουν επαρκή, σταθερή και έγκαιρη χρηματοδότηση. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ και οι διαχειριστές υποδομής θα πρέπει να υπογράψουν τουλάχιστον πενταετείς επενδυτικές συμφωνίες που θα βοηθήσουν στη διατήρηση, την ανανέωση και την ανάπτυξη σιδηροδρομικών υποδομών, προσθέτουν.

Η εισηγήτρια Τίλι Μετς, της Ομάδας των Πρασίνων από το Λουξεμβούργο δήλωσε:

«Η στροφή προς τους σιδηροδρόμους δεν είναι διαπραγματεύσιμη εάν θέλουμε να απελευθερώσουμε τον ευρωπαϊκό τομέα μεταφορών από τον άνθρακα. Νέοι κανόνες θα διευκολύνουν αυτή τη μετάβαση και θα εξασφαλίσουν μια πιο βέλτιστη χρήση των σιδηροδρομικών γραμμών».

Το σχέδιο κανόνων για τη χρήση της χωρητικότητας της σιδηροδρομικής υποδομής εγκρίθηκε με 565 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 37 αποχές, αποτελώντας τη θέση του Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση. Ο φάκελος θα ακολουθήσει τη νέα Βουλή μετά τις ευρωεκλογές στις 6-9 Ιουνίου.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ