2024-04-10 13:12:34
Φωτογραφία για Ενημέρωση για τη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ (6-7 Απριλίου 2024)



Αθήνα, 10 Απριλίου 2024



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ



Αριθμ. Πρωτ. 1730



Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΦΣ



Πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Απριλίου η Γενική του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στα γραφεία του ΠΦΣ.



Υπερψηφίστηκε από το σώμα των αντιπροσώπων των Φαρμακευτικών Συλλόγων με συντριπτική πλειοψηφία, ο....





.... προϋπολογισμός για το 2024 ο οποίος έχει χαρακτήρα αναπτυξιακό, καθόσον προωθεί την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Φαρμακευτικών Συλλόγων, με την αυτοματοποίηση των λειτουργικών συστημάτων, των διαδικασιών και των τεχνικών μέσων που τίθενται στη διάθεσή τους (προγράμματα διαχείρισης και λογιστικής, έκδοσης και προβολής εφημεριών), την εξέλιξη της δια βίου εκπαίδευσης, τη διενέργεια επιστημονικών μελετών, τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την αύξηση στην ετήσια οικονομική ενίσχυση των Συλλόγων όπως και την πρόβλεψη για κάλυψη από τον ΠΦΣ του προγράμματος για την αστική ευθύνη των φαρμακοποιών της Χώρας κλπ.



Υπήρξε ενημέρωση από τον Πρόεδρο κ. Βαλτά για τρέχοντα συνδικαλιστικά θέματα, για τα θεσμικά θέματα του Κλάδου, για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, για τις ενέργειες του Προεδρείου που είναι σε εξέλιξη καθώς και τους στόχους του ΠΦΣ, οι οποίοι έχουν τεθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα.



Στη δεύτερη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκε σχεδόν καθολικά, ο Εσωτερικός Κανονισμός του ΠΦΣ, «κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 56 του Ν. 5041/2023».



Υπερψηφίστηκε επίσης με τη συντριπτική πλειοψηφία το κείμενο πρότασης του ΔΣ προς τη ΓΣ για το «νέο Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 53 παρ. 1 περ. στ΄ του Ν. 5041/2023» του οποίου η επεξεργασία άρχισε στην επιτροπή που είχε συστήσει για το σκοπό αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο και στην οποία συμμετείχαν 9 μέλη του ΔΣ και οι δικηγόροι των 3 μεγαλύτερων Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας και ο νομικός σύμβουλος του ΠΦΣ. Το κείμενο έλαβε την τελική του μορφή στη Γενική Συνέλευση με προσθήκες των αντιπροσώπων, τις οποίες έκανε δεκτή η συνέλευση.



Το νέο κείμενο του Κώδικα Δεοντολογίας αποτελεί την πρόταση της Γενικής Συνέλευσης για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, αφού προηγηθεί έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο κείμενο αυτό έγινε μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθούν οι αναγκαίες βελτιώσεις, προσαρμογές και προσθήκες, στο ήδη ισχύον κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε το 1993, έχοντας μεσολαβήσει από τότε 30 ολόκληρα χρόνια, μέσα στα οποία έχει αλλάξει ριζικά η μορφή που έχει το φαρμακευτικό επάγγελμα, όπως και το περιβάλλον μέσα στο οποίο εργαζόμαστε.



Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες υπαγορεύει την αντιμετώπιση της νέας διάστασης του φαρμακείου στη βάση της νομολογίας του ΣτΕ, το οποίο έχει δεχθεί ότι «τα φαρμακεία είναι ιδιότυπες επιχειρήσεις, στα οποία η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα συνδυάζεται με την εμπορική εκμετάλλευση». Κατά τον τρόπο αυτό ο Κώδικας θέτει τα πλαίσια της ορθής και δέουσας συμπεριφοράς του φαρμακοποιού καθώς και κριτήρια για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τα πλαίσια και τα όρια της ενημέρωσης για την εμπορική πολιτική του φαρμακείου, τις απαγορεύσεις για τη διαφήμιση σε φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα καθώς και τη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίοι θεσπίζονται. Με τους μηχανισμούς αυτούς οι Σύλλογοι θα μπορούν πια να εποπτεύουν και να βεβαιώνουν την παραβίαση των διατάξεων του κώδικα δεοντολογίας.



Τέλος, στη Γενική Συνέλευση τέθηκε από συνδικαλιστική παράταξη σε ψηφοφορία η πρόταση για λήψη απόφασης περί συμμετοχής του ΠΦΣ στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου, καθώς και η πρόταση του Προεδρείου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σύμφωνα με την οποία δεν δύναται να αποφασίζει η Γενική Συνέλευση για συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις που δεν αφορούν κλαδικά και συνδικαλιστικά ζητήματα, αλλά αρμόδια για αυτό είναι τα όργανα των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς.



Γενομένης ψηφοφορίας μεταξύ των δύο προτάσεων τελικά υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΠΦΣ με συντριπτική πλειοψηφία .



Με Εκτίμηση,






















farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ