2024-05-09 05:20:22
Φωτογραφία για Ολοκληρώθηκε η επέκταση των σιδηροδρόμων Μπακού-Τιφλίδας-Καρς, αυξάνοντας τον όγκο φορτίου σε 5 εκατομμύρια τόνους
Ένα τρένο που λειτουργεί από τους σιδηροδρόμους του Αζερμπαϊτζάν στο εκσυγχρονισμένο γεωργιανό τμήμα του σιδηροδρόμου Μπακού-Τιφλίδα-Καρς, Μάιος 2024 / Σιδηρόδρομοι του Αζερμπαϊτζάν

caspiannews.com/

Το εκσυγχρονισμένο και διευρυμένο γεωργιανό τμήμα του σιδηροδρόμου Μπακού-Τιφλίδα-Καρς (BTK) πρόκειται να ξαναρχίσει τις εμπορευματικές μεταφορές αυτόν τον μήνα.

Ο Rovshan Rustamov, Πρόεδρος των σιδηροδρόμων του Αζερμπαϊτζάν (ADY), ανακοίνωσε ότι οι εργασίες φορτίου στον σιδηρόδρομο BTK θα ξαναρχίσουν στις 20 Μαΐου, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό ορόσημο μετά από εκτεταμένες προσπάθειες επισκευής, αποκατάστασης, ανακατασκευής και επέκτασης κατά μήκος του γεωργιανού τμήματος των 184 χιλιομέτρων. 

«Μετά την επέκταση, η ετήσια ικανότητα χειρισμού του BTK αυξήθηκε από 1 εκατομμύριο τόνους σε 5 εκατομμύρια τόνους», δήλωσε ο Ρουστάμοφ σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Azertag.


«Ο κύριος σκοπός του εκσυγχρονισμού αυτής της σιδηροδρομικής γραμμής είναι να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του Μεσαίου Διαδρόμου και να μετατρέψει το BTK σε μία από τις κύριες αρτηρίες μεταφοράς της περιοχής», πρόσθεσε.

Η απόφαση να επεκταθεί το γεωργιανό τμήμα της BTK προκλήθηκε από μια συνολική επαναξιολόγηση το 2022, πέντε χρόνια μετά τα εγκαίνιά της. Παρά το δύσκολο έδαφος και τα σκληρά κλίματα, ένα νέο σχέδιο έργου, το οποίο ενσωματώνει ένα διεθνές σύστημα διαχείρισης έργων βασισμένο σε παγκόσμια πρότυπα, διευκόλυνε την ολοκλήρωση των εργασιών.

Στο πλαίσιο του έργου εκσυγχρονισμού πέντε φάσεων, έχουν εγκατασταθεί συνολικά 61 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών, 98 χιλιόμετρα γραμμών δικτύου επαφής, 172 χιλιόμετρα καλωδίων 10 kV και 338 χιλιόμετρα καλωδίων οπτικών ινών. Επιπλέον, έχουν ασφαλτοστρωθεί πεζόδρομοι και αυτοκινητόδρομοι σε μια έκταση 41 χιλιομέτρων.

Η γραμμή BTK μήκους 826 χιλιομέτρων , που συνδέει το σιδηροδρομικό δίκτυο του Αζερμπαϊτζάν με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Τουρκίας, προσφέρει μια ταχύτερη και πιο προσιτή σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Κίνας, Κεντρικής Ασίας και Ευρώπης. Διασχίζοντας από το Μπακού μέσω της πρωτεύουσας της Γεωργίας Τιφλίδα μέχρι το Καρς στη βορειοανατολική Τουρκία, μειώνει σημαντικά το χερσαίο ταξίδι μεταξύ Κίνας και Ευρώπης σε μόλις 15 ημέρες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες 25-45 ημέρες.

Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ο εκσυγχρονισμένος σιδηρόδρομος BTK αναμένεται να διαχειρίζεται ετήσιες παραδόσεις φορτίου έως και 17 εκατομμυρίων τόνων, προσφέροντας σημαντική ώθηση στη σιδηροδρομική μεταφορική ικανότητα του Αζερμπαϊτζάν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Rustamov, μόνο πέρυσι, οι διαμετακομιστικές εμπορευματικές μεταφορές από την ADY έφθασαν τους 6,8 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με 3,8 εκατομμύρια τόνους το 2019.

«Με τον εκσυγχρονισμένο σιδηρόδρομο BTK, μπορούμε πλέον να μεταφέρουμε περισσότερα φορτία πιο γρήγορα. Δηλαδή, με τον ετήσιο όγκο φορτίου να αυξάνεται από 1 εκατ. τόνους σε 5 εκατ. τόνους, θα ενισχυθούν οι όγκοι και οι ταχύτητες μεταφοράς σε όλη τη χώρα μας τόσο σε κατεύθυνση Ανατολή-Δύση όσο και αντίστροφα», τόνισε.

Συνεργαζόμενοι για τις δυνατότητες αυτού του σιδηροδρόμου, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία βρίσκονται στη διαδικασία ίδρυσης μιας κοινής επιχείρησης. Αυτή η συνεργασία αναμένεται να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα, στοχεύει στην αποτελεσματική λειτουργία και τη μεγιστοποίηση της χρησιμότητας του BTK.

Επιπλέον, το ανακαινισμένο BTK αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερα τρένα, ιδιαίτερα εκείνα που ταξιδεύουν από την Κίνα προς τις ευρωπαϊκές αγορές στον Μεσαίο Διάδρομο. Μόνο κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, ο Μέσος Διάδρομος διευκόλυνε συνολικά 34 μπλοκ τρένα, που μετέφεραν συλλογικά 6.319 TEU φορτίου εμπορευματοκιβωτίων. Μεταξύ αυτών, 10 ήταν διαμετακομιστικές εμπορευματικές αμαξοστοιχίες που μετέφεραν 4.020 TEU, ενώ οι υπόλοιπες 24 μετέφεραν εισαγόμενο φορτίο, συνολικού αριθμού 2.299 TEU.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ