2012-07-15 17:27:06
Φωτογραφία για H Συρία αρνείται τις κατηγορίες του ΟΗΕ
Η Συρία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βαρέα όπλα την περασμένη εβδομάδα στο χωριό Τρεμσέχ, όπου οι ακτιβιστές... υποστηρίζουν ότι διαπράχθηκε σφαγή αμάχων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντισί δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 37 μαχητές και δύο αμάχους στο πλαίσιο εκστρατείας κατά του χωριού, απ΄όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αντάρτες πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε άλλες περιοχές.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν χρησιμοποίησαν αεροπλάνα, ελικόπετρα, άρματα μάχης ή πυροβολικό. Το βαρύτερο όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν αντιαρματικές ρουκέτες RPG», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Ανάν και των παρατηρητών του ΟΗΕ.

«Χθες λάβαμε μια επιστολή από τον κ. Κόφι Ανάν προς τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ. Το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί για αυτή την επιστολή σχετικά με το τι συνέβη στο Τρέμσεχ είναι ότι δεν βασίζεται σε γεγονότα. Όσο πιο διπλωματικά γίνεται, λέμε ότι αυτή η επιστολή ήταν πολύ βεβιασμένη».


Ο Μακντισί είπε ότι τα γεγονότα στο χωριό Τρέμσεχ δεν συνιστούν σφαγή αλλά επρόκειτο για μια «στρατιωτική επιχείρηση ανάμεσα στο στρατό και σε βαριά οπλισμένους άνδρες».

«Αυτό που έγινε στο Τρεμσέχ είναι ότι ένοπλες συμμορίες εξαπέλυσαν επίθεση στο χωριό και το μετέτρεψαν σε κέντρο τρομοκρατικών επιχειρήσεων».

Ο Μακντίσι είπε ακόμη ότι η αρχική έκθεση της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ για το Τρέμσιχ συμφωνεί με την κυβερνητική εκδοχή. Οι παρατηρητές είπαν ότι «ζημιές εντοπίστηκαν μόνο σε πέντε κτίρια», σημείωσε ο Μακντίσι και «αυτά ήταν τα σημεία που είχαν καταλάβει οι ένοπλοι».

ΟΗΕ: Η επίθεση στο Τρεμσέχ «είχε στόχο αντάρτες»

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, στόχος της επίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων ήταν κυρίως τα σπίτια ανταρτών και λιποτακτών του στρατού, εκτίμηση που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές πληροφορίες για σφαγή αμάχων που καταδικάστηκε διεθνώς.

Ωστόσο η ίδια ανακοίνωση προσθέτει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βαρέα όπλα όπως πυροβολικό και όλμους, κατά παράβαση των δεσμέσεων που έχει αναλάβει η συριακή κυβέρνηση βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου του διεθνούς μεσολαβητή Κόφι Ανάν.

Οι παρατηρητές έφτασαν στο χωριό το Σάββατο, μετά τις καταγγελίες ακτιβιστών για σφαγή περίπου 200 ανθρώπων από κυβερνητικά στρατεύματα την Πέμπτη.

«Η επίθεση στο Τρεμσέχ φαίνεται ότι είχε στόχο συγκεκριμένες ομάδες και σπίτια, κυρίως λιποτακτών του στρατού και ακτιβιστών», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ.

«Υπήρχαν λίμνες αίματος και κηλίδες αίματος στα δωμάτια πολλών σπιτιών, καθώς και κάλυκες από σφαίρες», επισημαίνεται, ενώ η ίδια ανακοίνωση προσθέτει ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι αβέβαιος και ότι οι παρατηρητές προτίθενται να επισκεφθούν το χωριό και την Κυριακή.

Η επίθεση στο Τρεμσέχ οδήγησε σε διεθνή καταδίκη την ώρα που η συριακή κυβέρνηση επέμεινε ότι επρόκειτο για στρατιωτική επιχείρηση κατά ανταρτών. Ανάμεσα σε αυτούς που είχαν καταδικάσει την επίθεση ήταν ο Κόφι Ανάν, ο οποίος είχε εκφράσει «σοκ και αποτροπιασμό». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε δηλώσει ότι η επίθεση δημιουργούσε «σοβαρές αμφιβολίες» ως προς την πρόθεση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του βάσει του σχεδίου Ανάν. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα, λέγοντας ότι ο συριακός στρατός είχε «δολοφονήσει σκοπίμως αμάχους» στο Τρεμσέχ.

naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ