2012-07-15 17:24:33
Φωτογραφία για Επανεκκίνηση στο καυτό θέμα των αποκρατικοποιήσεων
Ίσως το πιο δύσκολο πράγμα για την Ελλάδα του Μνημονίου... και της οικονομικής ύφεσης είναι να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις. Οι κοινωνικές ομάδες και οι συντεχνίες των οποίων θίγονται τα κεκτημένα είναι τόσο ισχυρές που πολλές φορές κατορθώνουν να εμποδίσουν κάθε αλλαγή. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι μία εξ αυτών. Η προηγούμενη κυβέρνηση αν και εξήγγειλε τολμηρές ιδιωτικοποιήσεις εν τούτοις δεν κατάφερε ουσιαστικά τίποτε. Κάτι η δική της ατολμία κάτι οι αντιδράσεις είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν στα χαρτιά. Η παρούσα κυβέρνηση φέρεται να έχει διάθεση και βούληση να τολμήσει και να υλοποιήσει ότι έχει δεσμευθεί τόσο απέναντι στην τρόικα όσο και στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, τα εμπόδια στην πορεία αυτή είναι ουκ ολίγα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ανυπέρβλητα.

Είναι χαρακτηριστικό για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους η ιστορία με τα τέσσερα αεροσκάφη της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας
. Έμειναν ως «προίκα» στο ελληνικό δημόσιο από το 2009 και μόλις πριν από λίγες ημέρες κατόρθωσε το ελληνικό δημόσιο να τα πουλήσει. Μέσα σε αυτά τα χρόνια απαξιώθηκαν και η τιμή τους είναι ιδιαίτερα χαμηλή και όχι γιατί έγινε κάποια κομπίνα, αλλά διότι όταν κάτι τέτοιο το αφήνεις να «σαπίσει» σε ένα χωράφι, δεν υπάρχει κανένας που να ενδιαφέρεται να το αγοράσει και αν αυτό συμβεί και βρεθεί αγοραστής, τότε όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να ξοδέψει μία περιουσία προκειμένου να κάνει τα αεροσκάφη αυτά και πάλι ικανά να πετάξουν με ασφάλεια. Τι εμπόδιζε άραγε τις κυβερνήσεις να τα είχαν πουλήσει; Τίποτε.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Ο υπουργός Οικονομικών έχει στο μυαλό του ένα φιλόδοξο σχέδιο μέσα από το οποίο το ελληνικό δημόσιο θα πουλήσει ή θα παραχωρήσει κρατική περιουσία προκειμένου να υπάρξει αφενός αναπτυξιακή... ένεση στην οικονομία και αφετέρου να μπορέσει το Δημόσιο να «ξεφορτωθεί» παραδοσιακά επιχειρήσεις που έχουν ελλείμματα. Όλοι γνωρίζουν καλά ότι η πώληση ή η αξιοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου δεν έχει μόνο την οικονομική διάσταση, το πόσα δηλαδή θα εισπράξει το Δημόσιο, αλλά κυρίως το πώς αυτή η επιχείρηση ή το ακίνητο θα μπορέσει να δημιουργήσει πλούτο και να φέρει νέες θέσεις εργασίας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν θέσει ως στόχο να ξεκινήσει το πρόγραμμα άμεσα και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί ακόμη περισσότερα για κινήσεις-εξπρές, για κινήσεις-ματ και για αποκρατικοποιήσεις ακόμη και εντός του Καλοκαιριού. Κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Προκειμένου ένα project να υλοποιηθεί απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ μήνες από τη στιγμή που θα υπάρξει η προκήρυξη του διαγωνισμού και σε κάποιες πιο περίπλοκες περιπτώσεις ο χρόνος αυτός μπορεί να υπερβεί τους δώδεκα μήνες. Αυτό αποτελεί διεθνή πρακτική ακόμη και για χώρες που είναι πιο προηγμένες από την Ελλάδα και με πολύ λιγότερη γραφειοκρατία.

Οπότε οι προσδοκίες για άμεσα αποτελέσματα βρίσκονται λίγο πολύ εκτός τόπου και χρόνου. Όπως είπε και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Μητρόπουλος στον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες, εντός του 2012 μόνο δύο αποκρατικοποιήσεις μπορούν να υλοποιηθούν, αυτή του IBC (Διεθνές Κέντρο Τύπου) και των κρατικών λαχείων. Οι διαδικασίες γι' αυτά τα δύο έχουν προχωρήσει, υπάρχουν οι ενδιαφερόμενοι και έτσι οι διαδικασίες μπορούν να... τρέξουν πιο γρήγορα. Εξάλλου και τα ποσά δεν είναι μυθικά. Ωστόσο μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν ή να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για άλλα projects.

Πώς έχει η κατάσταση όμως για το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων;

ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ: Ηδη έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός και στην επόμενη φάση έχουν περάσει 14 επιχειρηματικά σχήματα. Ωστόσο, με την προκήρυξη των εκλογών το θέμα «πάγωσε», οπότε αναμένεται να υπάρξει ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας εντός των επόμενων εβδομάδων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, αφού ολοκληρώσουν τον οικονομικό έλεγχο να προχωρήσουν στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Εν συνεχεία το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μαζί με τους συμβούλους να καταρτίσουν τη sort list με τις καλύτερες προσφορές και να έρθουν σε διαπραγματεύσεις μαζί τους. Και αφού καταλήξουν στον προτιμητέο πλειοδότη να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση η οποία και θα πρέπει να κυρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ελληνικό: Τυπικά δεν έχει υπάρξει ακόμη η λίστα των εταιρειών που περνούν στην επόμενη φάση. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του εννέα όμιλοι. Απομένει να υπάρξει η σχετική sort list και να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τη ΔΕΠΑ.

Κασσιόπη: Μπορεί να έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός, αλλά η ύπαρξη ενός μόνο ενδιαφερομένου προφανώς θα καταστήσει άγονο το διαγωνισμό.

Αφάντου: Εχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, αλλά έχει μείνει εκεί.

Όλα τα παραπάνω για να ολοκληρωθούν θα πρέπει να περάσουν μήνες και δεν αναμένεται κανένα αποτέλεσμα πριν από την Άνοιξη του 2013.

Στο επόμενο στάδιο περιλαμβάνονται μία σειρά από επιχειρήσεις, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ,ΕΛ.ΤΑ. και 28 ακίνητα. Εκεί η κατάσταση είναι «εμβρυακή». Μπορεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να έχει δουλέψει πάνω σε αυτά τα projects, ωστόσο, δεν έχει ξεκινήσει τίποτε, αν και στον προγραμματισμό ήταν να είχε προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός τουλάχιστον για ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. Βέβαια, υπάρχει και το μείζον ζήτημα της ΔΕΗ που η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η αποκρατικοποίηση της επιχείρησης. Από όλα τα παραπάνω μόνο ο ΟΠΑΠ και τα ΕΛ.ΠΕ. είναι σε σχετικά ώριμη κατάσταση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν ζητήματα που χρειάζεται να επιλυθούν, ακόμη και με νομοθετικές παρεμβάσεις, αρκετά θέματα. Με λίγα λόγια για το 2012 δεν θα πρέπει να αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για πάνω από δύο επιχειρήσεις. Ένα μεγάλο ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί είναι αυτό με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται εύκολο αλλά απομένει να δούμε τον τρόπο υλοποίησης του project.

Διαδικασίες Τρόικα και ΔΕΗ

Η τρόικα θέλει να δει έργα από την ελληνική κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα και αναμένει από τον υπουργό Οικονομικών και τη διοίκηση του Ταμείου να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθώς και απτές αποδείξεις για το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Οι ελληνικές παλινωδίες είναι πολλές οπότε μάλλον θα πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω για να μην υπάρξουν κωλύματα.

Oι εκπρόσωποι της τρόικας και ειδικά αυτοί της Κομισιόν ζητούν από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει με τολμηρά βήματα στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ο τρόπος είναι προς διερεύνηση αλλά η κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη. Ή θα σπάσει η ΔΕΗ σε κομμάτια ή θα πωληθούν λιγνιτικές μονάδες ή θα υπάρξει ένας συνδυασμός και των δύο.

Η είσοδος της ΔΕΗ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μπορεί να λειτουργήσει και ως «διαβατήριο» απέναντι στην τρόικα για να υποχωρήσουν οι όποιες αμφισβητήσεις υπάρξουν.

... και προϋποθέσεις

Ρυθμιστικές Αρχές

Για μία σειρά επιχειρήσεις απαιτείται να υπάρξει η δημιουργία ρυθμιστικών αρχών πριν αυτές πωληθούν. Όπως για παράδειγμα για τα ύδατα, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις μαρίνες που θα λειτουργούν στα πρότυπα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

Αντιδράσεις

Για να γίνουν όλα αυτά και για να καταστούν οι αποκρατικοποιήσεις εργαλείο ανάπτυξης θα πρέπει πρωτίστως να παρακαμφθούν οι «οργισμένες» αντιδράσεις κομμάτων και συντεχνιών. Ήδη η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μόνο στο άκουσμα ότι κάτι θα γίνει στην επιχείρηση, σήκωσε «παντιέρα» και απειλεί να κατεβάσει τους διακόπτες και να βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι. Η πολιτική κάλυψη προσφέρεται -στο εγχείρημα αυτό- από το ΣΥΡΙΖΑ και η συνδικαλιστική από τη ΓΣΕΕ που ήδη προκήρυξε 24ωρη απεργία ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Ανάλογη στάση αναμένεται να υπάρξει και από άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις όταν φτάσει η σειρά τους, όπως για παράδειγμα ΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛ.ΤΑ. κ.λπ. Το πώς θα πεισθούν ή θα παρακαμφθούν αυτές οι αντιδράσεις καθώς και το μέγεθός τους, είναι ένα ζήτημα προς διερεύνηση.

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Κρατικά Λαχεία

IBC

Ελληνικό

ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Αφάντου

Κασσιόπη

* Τρέχουν ήδη οι διαγωνισμοί

Δεύτερο Στάδιο

ΕΛ.ΤΑ.

ΕΛ.ΠΕ.

ΟΔΙΕ

ΛΑΡΚΟ

ΟΠΑΠ

ΕΥΔΑΠ

ΕΥΑΘ

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

28 Ακίνητα

Τρίτο Στάδιο

ΔΕΗ

Αεροδρόμια

Μαρίνες

Λιμάνια
imerisia.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ