2012-07-15 18:52:56
Φωτογραφία για Δραχμή ως επιλογή
Γραφει ο Τσανούσης Στάμος

Μετά από πολύ σκέψη αποφάσισα να πω την γνώμη μου σχετικά με το ψευδοδίλλημα που τίθεται τελευταία σχετικά με την επιλογή του ευρώ ή της δραχμής.

Κατά την άποψη μου λοιπόν , η επιλογή του ευρώ ως νόμισμα της ενωμένης Ευρώπης είναι η πηγή του κακού όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών. Ειδικά δε , ο συνδυασμός νομισματικής ένωσης με την κατάργηση των δασμών , φόρων και φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στις συναλλαγές μεταξύ των κρατών , είναι στην ουσία μια φωτογραφική συμφωνία που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Γερμανίας. 

Από την στιγμή που όλοι οι φόροι που βάρυναν τις εισαγωγές αγαθών καταργήθηκαν εντός της Ευρώπης , είναι σίγουρο ότι αυτό είναι προς όφελος των χωρών που κυρίως εξάγουν. Όλα λοιπόν τα είδη που παράγει το κράτος της Γερμανίας έγιναν πιο ελκυστικά. Όχι μόνο διότι δεν επιβαρύνονται με φόρους στις χώρες εισαγωγής αλλά και γιατί αγοράζονται στο ίδιο νόμισμα. 


Παλαιότερα οποία χώρα είχε εθνικό νόμισμα και ήθελε να κάνει πιο ανταγωνιστική της οικονομία της κρατούσε υποτιμημένο το νόμισμα της. Ακόμα και τώρα υπάρχουν τέτοια παραδείγματα. Η Κίνα εγκαλείται συνεχώς ότι κρατά υποτιμημένο το γουάν ώστε να κάνει πιο ελκυστικά τα προϊόντα που εξάγει. Το ίδιο γίνεται και με την Ιαπωνία όπου ο μεγαλύτερος φόβος της είναι να μην ανατιμηθεί το γιέν και οπότε αυτό γίνεται , διοχετεύει νέο χρήμα στις αγορές ώστε να κρατά χαμηλά την ισοτιμία του. Όπως είπαμε ένας κύριος λόγος που το κάνουν αυτό είναι γιατί καταφέρνουν να είναι ελκυστικά τα προϊόντα που εξάγουν. Όπως γίνονταν και στην Ελλάδα παλαιότερα με το τουριστικό προϊόν , όπου λόγω χαμηλής ισοτιμίας η Ελλάδα έχτισε το προφίλ του τουριστικού παραδείσου. 

η συνέχεια του άρθρου : http://ellinikh-odysseia.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ