2012-07-21 15:41:41
Φωτογραφία για Μόντι: Η Ιταλία πρέπει να τα καταφέρει μόνη της – η διάχυση πλήττει τα επιτόκια
Την άποψη ότι η Ιταλία πρέπει να προσπαθήσει να ξεπεράσει την κρίση χωρίς να αποζητήσει διάσωση από τους Ευρωπαίους εταίρους της εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Μόντι, την Παρασκευή, 20 Ιουλίου. «Για την αξιοπρέπεια μίας χώρας, για την αίσθηση αυτοπεποίθησης που έχει, για τον σεβασμό που η χώρα και οι ιταλοί πολίτες απολαμβάνουν στη διεθνή σκηνή, υπάρχει μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να τα καταφέρουμε μόνοι μας ή να το κάνουμε με τη βοήθεια μίας διάσωσης από την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόντι στον απόηχο συνέλευσης του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη.

Παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ιταλία, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας, ενώ παράλληλα διέψευσε πληροφορίες που έκαναν λόγο για σχεδιαζόμενη επιβολή ενός ειδικού φόρου περιουσίας.


«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι για την ώρα δεν βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης, θα έρθουν, απλά θα πάρει λίγο χρόνο», σχολίασε ο ιταλός ηγέτης.

Παρά τις δηλώσεις του κ. Μόντι, ο δρόμος της ανάκαμψης προβλέπεται δύσκολος για την Ιταλία, δεδομένου ότι το χρέος γενικής κυβέρνησης της χώρας ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 1,966 τρισεκατομμυρίων ευρώ τον Μάιο, σύμφωνα με έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, ενώ η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά διαμορφώνεται αυτή την ώρα στο 6,09%, 492 μονάδες βάσης πάνω από τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, που αποτελεί μέτρο σύγκρισης για το αξιόχρεο όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται το ιταλικό χρέος, ο κ. Μόντι εκτίμησε ότι το υψηλό κόστος δανεισμού οφείλεται «στη μετάδοση της κρίσης» από άλλες χώρες, η οποία οφείλεται «στην ανησυχία που διαπερνά τις αγορές με την μορφή της μεγαλύτερης αβεβαιότητας, της χαμηλότερης εμπιστοσύνης προς την ακεραιότητα του ευρώ [και] των υψηλότερων επιτοκίων [δανεισμού].

»Είναι δύσκολο να πούμε σε ποιο βαθμό η μετάδοση προέρχεται από την Ελλάδα ή από την Πορτογαλία ή από την Ιρλανδία ή από την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών, ή ακόμα από τη μετάδοση που αναδύεται στους δρόμους και τις πλατείες της Μαδρίτης» συνέχισε ο κ. Μόντι, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που πλημμυρίζουν την ισπανική πρωτεύουσα.

«Προφανώς, δίχως τα προβλήματα σε αυτές της χώρες τα επιτόκια της Ιταλίας θα ήταν χαμηλότερα», κατέληξες ο ιταλός πρωθυπουργός.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΖΑΡΝΤΙΜ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΖΑΡΝΤΙΜ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ