2012-07-22 11:03:23
Φωτογραφία για Αόρατη απειλή η τύρφη
Το κάψιμο των υπολειμμάτων καλαμποκιού στον κάμπο μεταξύ Καβάλας και Δράμας...σηκώνει στον αέρα δηλητηριώδη αέρια απειλώντας τη δημόσια υγεία

Ακόμα και μετά την κατάσβεσή τους οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε κοιτάσματα τύρφης

Δορυφορικό «μάτι» επιστρατεύουν οι φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το καταστροφικό για το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία φαινόμενο της καύσης χωραφιών από αγρότες στα Τενάγη Φιλίππων που αναπόφευκτα καίνε στρώματα τύρφης.

Στον κάμπο, έκτασης 100.000 στρεμμάτων, που μοιράζεται μεταξύ των νομών Καβάλας και Δράμας, εμφανίζονται κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες εστίες φωτιάς που καίνε τα υπολείμματα της καλλιέργειας καλαμποκιού. Μαζί με τις καλαμιές, ωστόσο, καίγεται και το έδαφος των χωραφιών, που αποτελείται από παχύ στρώμα οργανικής ύλης (τύρφης), με αποτέλεσμα να σηκώνονται δηλητηριώδη νέφη καπνού στον αέρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.


Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα και πολλοί παρομοιάζουν την εικόνα σαν μια μικρογραφία όσων συνέβησαν πριν από δύο χρόνια στις μεγάλες πυρκαγιές στα δάση που περιβάλλουν τη Μόσχα.

Για καιρό μετά την κατάσβεσή τους οι φωτιές συνέχιζαν να καίνε υπόκωφα στα επιφανειακά κοιτάσματα τύρφης, «πνίγοντας» στα δηλητηριώδη αέρια τη ρωσική πρωτεύουσα.

Επιπτώσεις

Η καύση της τύρφης μπορεί να διαρκέσει μήνες, ακόμα και χρόνια, στο υπέδαφος, χωρίς να είναι ορατή και προκαλεί μεταξύ άλλων καθιζήσεις του εδάφους, που φτάνουν ως και τα τέσσερα μέτρα.

Στην αλυσίδα των επιπτώσεων που προκαλούνται ακολουθούν καταστροφικές πλημμύρες με τις πρώτες βροχές.

«Ο,τι δημιούργησε η φύση στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων, το καταστρέφουμε τις τελευταίες δύο - τρεις δεκαετίες που υπάρχει καλλιέργεια καλαμποκιού στην περιοχή», είπε στο «Εθνος» ο Ζαφείρης Μυστακίδης, πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συναρμόδιων φορέων (ΓΕΩΤΕΕ, δήμοι, Πυροσβεστική, δασαρχείο, ΟΠΕΚΕΠΕ) για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αποφασίστηκε να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των αγροτών στα χωράφια και στα καφενεία των χωριών για την επικινδυνότητα, αλλά και την αναποτελεσματικότητα της καύσης των υπολειμμάτων. Αν το μέτρο δεν αποδώσει τα αναμενόμενα και το φαινόμενο συνεχιστεί και φέτος, θα επιστρατευτεί η βοήθεια της τεχνολογίας, για τον εντοπισμό όσων παρανομούν μέσω δορυφορικών εικόνων και ψηφιακών χαρτών του ΟΠΕΚΕΠΕ και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Καμπάνια

Ο μύθος της καύσης και οι συνέπειες στις καλλιέργειες

«Η καύση είναι η εύκολη και οικονομική μέθοδος για να απαλλαγεί ένας αγρότης από τα υπολείμματα της καλλιέργειας. Χρειάζεται μόνο έναν αναπτήρα», σημείωσε ο κ. Μυστακίδης και συμπλήρωσε: «Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως με την καύση καταστρέφουν οργανισμούς-εχθρούς των καλλιεργειών τους, αλλά τους αποδείξαμε ότι αυτό είναι μύθος.

Τους εξηγήσαμε πως με τη φωτιά καταστρέφουν την οργανική ύλη, που αποτελεί κληρονομιά της περιοχής και της δίνει το ποιοτικό χαρακτηριστικό της γονιμότητας του εδάφους. Η καύση έχει συνέπειες και στις μελλοντικές καλλιέργειες, οπότε δεν ισχύει ούτε το οικονομικό θέμα που επικαλούνται».

Στη σύσκεψη παρατέθηκαν παραδείγματα άλλων περιοχών της χώρας, όπου η σωστή ενημέρωση απέδωσε και το φαινόμενο μειώθηκε στο ελάχιστο. Ετσι, αποφασίστηκε να προηγηθεί η καμπάνια ενημέρωσης πριν από οποιοδήποτε μέτρο επιβολής κυρώσεων.

Ωστόσο, οι φορείς συμφώνησαν πως κανένα οικονομικό κόστος δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις βλάβες στη δημόσια υγεία και στο φυσικό περιβάλλον, και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πιο δραστικά μέτρα αν η καμπάνια δεν αποδώσει. Ο νόμος προβλέπει από πρόστιμα, μέχρι και περικοπή ενός ποσοστού της επιδότησης.
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ