2012-07-22 16:15:13
Φωτογραφία για Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης για τον Αλί Ποντρίμια
Νεκρός βρέθηκε χθές το απόγευμα ο μεγάλος κοσοβάρος ποιητής Αλί Ποντρίμια (Ali Podrimja), σε ερημική περιοχή της γαλλικής κωμόπολης Lodève, όπου διαρκούσε το λογοτεχνικό φεστιβάλ «Voix de la Méditerranée».

Ο Ποντρίμια τέλειωσε την ομιλία του στο φεστιβάλ την περασμένη Τρίτη και έκτοτε εξαφανίσθηκε. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και τελικά βρέθηκε το πτώμα του τέσσερα χιλιόμετρα έξω από το Lodève, χωρίς κακώσεις ή άλλα ίχνη βίαιης ενέργειας. Ωστόσο τα αίτια του θανάτου του εξετάζονται.

Ο Αλί Ποντρίμια θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αλβανόφωνους ποιητές - σύγχρονος εθνικός βάρδος του Κοσόβου - με διεθνή ακτινοβολία. Γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1942 στην πόλη Gjakova και σπούδασε αλβανική φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Πρίστινα. Μαθητής γυμνασίου το 1957 έκανε την πρώτη εμφάνισή του στα γράμματα δημοσιεύοντας ποίηση στο περιοδικό «Νέα Ζωή» της πατρίδας του. Από τα φοιτητικά του χρόνια είχε μπεί στο στόχαστρο των σερβικών αρχών λόγω της πολιτικής δράσης του ίδιου και της οικογένειάς του. Αργότερα ο θάνατος του γιού του έδωσε άλλο ένα βαρύ πλήγμα στην ποιητική του καρδιά. Έκτοτε


ολόκληρο το έργο του σφραγίζει η βαθειά λυρική έκφραση των σκληρών βιωμάτων του.

Υπήρξε διευθυντής του περιοδικού «Rilindja» («Αναγέννηση») και των ομώνυμων εκδόσεων.

Έγραψε: «Thirrje» ("Οι κλήσεις", Πρίστινα, 1961),"L'ombre de la Terre" («Η σκιά της Γης» - 1971) ("Lum Lumi", Πρίστινα, 1982), "Sourires dans la cage" («Χαμόγελα μέσα στο κλουβί» - 1994), κ.ά.

Βιβλία του κυκλοφορούν μεταφρασμένα, στην Αγγλία (Εκδ. Ivy Books and Botimet Toena), Γαλλία (Εκδ. Cheyne), Πολωνία (Εκδ.Wydawn. Orfeu), Κροατία (Εκδ. Veselin Maslesa), Αλβανία (Εκδ. Alb-Ass) και πρόσφατα στην Ελλάδα («Ο σχισμένος χάρτης», Εκδ. Αιολικά Γράμματα 2011).

Ο Αλί Ποντρίμια επισκέφθηκε πέρσι την Παιανία όπου και ανακηρύχθηκε αντεπιστέλλον μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, σε πανηγυρική πολιτιστική εσπερίδα.
euarce.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ