2012-08-06 09:05:52
Φωτογραφία για ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ''ΚΟΥΡΕΜΑ'' ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών ετοιμάζεται, πλέον, για την άμεση εφαρμογή του ESM, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, δηλαδή μια νέα αναδιάρθρωση χρέους εντός του ευρώ, όπως προβλέπει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης. 

Αυτό μετέφερε αξιόπιστη πηγή της Ευρωζώνης. Ο ESM επιτρέπει κούρεμα του χρέους στον ιδιωτικό τομέα και αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις -υπό τις πιέσεις του ΔΝΤ- να συμμετέχει στο κούρεμα και ο επίσημος τομέας, δηλαδή οι κυβερνήσεις της ΕΕ και η ΕΚΤ.

«Το σενάριο αυτό καταρτίστηκε την άνοιξη ως μια από τις υποθέσεις εργασίας, όμως, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι συνεργάτες του το θεωρούν ως τη μόνη αξιόπιστη λύση», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ο κύριος λόγος είναι ένα πόρισμα του γερμανικού υπουργείου οικονομικών. Βάση των προκαταρτικών σχεδίων που έχει καταρτίσει η τρόικα από την επίσκεψη της στην Αθήνα προκύπτει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο ακόμα και χωρίς την επιμήκυνση. Βασική αιτία είναι η βαθιά και πέραν των προβλέψεων, ύφεση.


«Σίγουρα η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 20-30 δισ. ευρώ μέχρι το 2016. Εαν προσθέσεις περίπου 20 δισ. ευρώ που θα «κοστίσει» η επιμήκυνση, τότε μιλάμε για επιπλέον ποσό 50 δισ. ευρώ και άνω», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ολες τις μέρες που βρίσκονταν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας ενημέρωναν καθημερινά τους δανειστές για τη πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Υπήρξε ενημέρωση για όλα όσα λέγονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά και για τις διαπιστώσεις των ιδίων που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αντίθετες με τις θέσεις που υποστήριζε η Ελληνική πλευρά.

Το πολιτικό παιχνίδι στο βορρά 

Οι εξελίξεις τρέχουν με δεδομένη την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη. Οι επερχόμενες εκλογές σε Ολλανδία και Γερμανία, η πάγια στάση της Φιλανδίας ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει άλλο την Ελλάδα και η απειλή του ΔΝΤ ότι θα αποσυρθεί από την ελληνική χρηματοδότηση έχουν πείσει τον κ. Σόιμπλε ότι το σενάριο της ελεγχόμενης πτώχευσης, εντός ευρώ, είναι η καλύτερη δυνατή λύση για το μέλλον της ευρωζώνης.

Δεν λείπουν μάλιστα και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι τα επόμενα δυο χρόνια η Ελλάδα θα αναγκαστεί από μόνη της να ζητήσει έξοδο από την ζώνη του ευρώ, «διευκολύνοντας» έτσι τις εξελίξεις. Υπάρχουν μάλιστα και «κασσάνδρες» που θα ήθελαν ασυμφωνία εντός της συγκυβέρνησης και ναυάγιο ή ακόμα και πρόωρες εκλογές, ώστε να διευκολυνθεί το γερμανικό σενάριο.

«Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών προωθεί την ιδέα στην Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ η οποία ακόμα προβάλλει αντιστάσεις. Για καθαρά εσωτερικούς πολιτικούς λόγους όμως. Εαν δεν βρεθεί αξιόπιστη εναλλακτική μέχρι τον Οκτώβριο, τότε οι χώρες του Βορρά θα θέσουν το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η προοπτική νέας, μεγάλης χρηματοδότησης της Ελλάδας έρχεται σε κάκιστη συγκυρία για την χώρα μας, λόγω Ισπανίας και Ιταλίας. Με άλλα λόγια, οι εσωτερικές εξελίξεις και τα μέτρα που θα αποφασιστούν είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκή συνθήκη για να προχωρήσει το πρόγραμμα. Το βάρος θα πέσει και στην πολιτική διαπραγμάτευση,

Όμως, η έκθεση της τρόικας θα είναι πολιτική εντολή και όχι απλά ένα τεχνοκρατικό πόρισμα. Οι ευρωπαικές κυβερνήσεις θα ενημερωθούν για την κατάσταση, θα συσκεφθούν και θα αποφασίσουν εάν η έκθεση θα είναι θετική ή αρνητική.

Ελάχιστοι είναι οι εταίροι μας που πιστεύουν ότι πρέπει να εμποδιστεί μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας εντός ESM. Ο πρόεδρος του eurogroup είναι ένας εξ αυτών και η άφιξη του στην Αθήνα μπορεί να αποφέρει πολλά, εάν ο ίδιος πειστεί ότι το παιχνίδι δεν είναι χαμένο.

Και ενώ ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι τάσσονται με την άποψη Γιούνκερ , η Ισπανική και η Ιταλική κυβέρνηση κρατούν περίεργη στάση.

Εν μέσω όλων αυτών μήνυμα ήρθε και από την ΕΚΤ, η οποία με πρόσφατη απόφαση της άφησε την στήριξη των ελληνικών τραπεζών στην ΤτΕ. Η είδηση πέρασε στα ψιλά όμως στο συμβούλιο της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη η ατμόσφαιρα ήταν κάτι περισσότερο από αρνητική.

Εν τω μεταξύ, οι διαρροές στον τύπο που έκαναν λόγο για γερμανικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν είναι καινούργιες. Πρόκειται για το σχέδιο Ε (EXODUS) για το οποίο έγραψε το euro2day κατ’ αποκλειστικότητα τον περασμένο Μάιο και αφορούσε μια ακόμα υπόθεση επεξεργασίας που επεξεργαζόταν το επιτελείο του κ. Σόιμπλε. Το σενάριο αυτό βγήκε στην επιφάνεια όταν στο τιμόνι του υπουργείου οικονομικών βρισκόταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος όμως τότε το αποσιώπησε.

Euro2Day 
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ