2012-08-06 11:24:58
Φωτογραφία για ΒΗΜΑτοδότης σε τοπίο πολιτικής φρενοβλάβειας
Αίσθηση προκάλεσε στη Βουλή η φράση του κ. Αδωνη Γεωργιάδη ότι ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Νότης Μαριάς είναι «Νάντια Κομανέντσι με μούσια». Είχε προηγηθεί η επίθεση του κ. Μαριά, ο οποίος στο πλαίσιο ενός υψηλού επιπέδου κοινοβουλευτικού διαλόγου κατηγόρησε τον «Μπουμπούκο» ότι είναι «κωλοτούμπας» επειδή προσχώρησε στη μνημονιακή ΝΔ.Η απάντηση του Αδώνιδος ήταν αναμενόμενη, αφού ο καθηγητής Νότης έχει περάσει από περισσότερα κόμματα ακόμα και από την κυρία Λιάνα Κανέλλη. Μήπως ο κ. Νότης έπρεπε να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες αντί να φωνασκεί από τα έδρανα υπέρ του κ. Πάνου Καμμένου; Το περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή - μια Βουλή που θυμίζει τις «Στενές επαφές τρίτου τύπου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ λόγω των πολλών UFO που φιλοξενεί - συζητήθηκε στα γραφεία των αρχηγών κομμάτων ως ακόμη ένας οιωνός που δείχνει ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο προς την καταστροφή.


***

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις διπλωματικές και προξενικές αρχές προτρέποντας τους διπλωμάτες να δραστηριοποιηθούν άμεσα για να προβάλουν τις θέσεις της χώρας. Μαθαίνω ότι πολλοί διπλωμάτες χρησιμοποιούν τέτοιες εγκυκλίους για να εξυπηρετήσουν άμεσες ανάγκες των γραφείων τους, αφού οι οικονομικές αδικίες που έχουν υποστεί από το 2009 και μετά έχουν καταστήσει δυσχερή ακόμη και την αγορά χαρτιού υγείας... Προφανώς ο υπουργός Εξωτερικών θα όφειλε να ασχοληθεί περισσότερο με τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργών που υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις - όπως είναι οι διπλωμάτες - προτού ασχοληθεί με τη συγγραφή «εγκυκλίων».

***

Διπλό χτύπημα από τον κ. Κ. Τασούλα. Ο βουλευτής της ΝΔ επανέφερε στην τάξη τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, ηθοποιό και σεναριογράφο κ. Γ. Κυρίτση ο οποίος μιλώντας στη Βουλή καταφέρθηκε εναντίον της οικογενειοκρατίας. «Ποιο είναι το πρόβλημά σας;»επιτέθηκε ο κ. Τασούλας. «Δεν γνωρίζετε ότι η οικογενειοκρατία είναι το πολίτευμα της χώρας; Ζούμε σε προεδρευομένη κοινοβουλευτική οκογενειοκρατία». Ο κ. Κυρίτσης δεν διαφώνησε. Είμαι άλλωστε βέβαιος ότι η κοινοβουλευτική θητεία του έχει ερευνητικό χαρακτήρα και ότι κρατάει μυστικά σημειώσεις με τις εμπειρίες του για να γράψει ακόμη ένα σίριαλ μαζί με την κυρία Ελενα Ακρίτα.

***

Το δεύτερο «χτύπημα Τασούλα» αφορούσε τη διαδικασία εγκρίσεως από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής της τοποθέτησης του δημοσιογράφου κ. Νίκου Σίμου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο κ. Τασούλας θυμήθηκε τη φράση του πρώτου προέδρου της ΕΡΤ στην αρχή της Μεταπολίτευσης, του διπλωμάτη Αγγελου Βλάχου. «Για να μπεις στο ΥΠΕΞ δεν αρκεί να είσαι ανόητος» είχε πει ο Βλάχος. «Πρέπει να δώσεις και εξετάσεις. Εγώ έδωσα δύο φορές».

Ο βουλευτής της ΝΔ ευχήθηκε στον κ. Σίμο να διαθέτει αντίστοιχο επίπεδο αυτοσαρκασμού προκειμένου να αριστεύσει στα καθήκοντά του στην Αγία Παρασκευή. Για την Ιστορία, ο Αγγελος Βλάχος κατόρθωσε να εξασφαλίσει για την ΕΡΤ ένα σχέδιο οργάνωσης το οποίο απέσπασε από τον Σερ Χιου Γκριν, τον επικεφαλής του BBC μεταξύ 1960 και 1969. Αν αξιοποιήσουμε τα σημερινά λεκτικά εργαλεία θα μπορούσαμε να πούμε ότι επρόκειτο για ένα «μνημόνιο για την ΕΡΤ», το οποίο, όπως και το σημερινό μνημόνιο για την οικονομία, δεν εφαρμόστηκε ποτέ ***

Χρυσή αποστρατεία για τον κ. Ηλία Πλασκοβίτη. Ο καθ' όλα σοβαρός, τυπικός και εργατικός πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών «ανταμείφθηκε» για την αποτελεσματικότητα με την οποία έχει εισηγηθεί οδυνηρές περικοπές στο εισόδημα των πάντων την τελευταία τριετία με μια 6ετή αργομισθία ύψους 12.000 ευρώ τον μήνα. Ο κ. Πλασκοβίτης τοποθετήθηκε μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος (ενώ το διδακτορικό του έχει θέμα την Αγροτική Οικονομία…).

Ως γνωστόν, το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ είναι εν πολλοίς διακοσμητικό όργανο, αφού στις χώρες της ευρωζώνης δεν υπάρχει ούτε νόμισμα ούτε νομισματική πολιτική που να αποφασίζεται και να ελέγχεται από την τοπική Κεντρική Τράπεζα. Ο ορθολογιστής κ. Πλασκοβίτης εργάστηκε με συνέπεια και ήθος τα τελευταία τρία χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά οι παρενέργειες της (έστω απαραίτητης...) ασκούμενης πολιτικής θα έπρεπε να τον είχαν πείσει να αποσυρθεί στο σπίτι του.

***

Πέραν του κ. Αλέξη Τσίπρα, μετά πάθους υποστηρίζει την κρατικοποίηση των τραπεζών και ο κ. Γ. Παπανδρέου (άσχετα αν έχασε την ευκαιρία να το πράξει...). Προτού πάντως το υπενθυμίσει στους συντρόφους του θα πρέπει να επανεκλεγεί ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς την 1η Σεπτεμβρίου. Ελληνες σοσιαλιστές που δεν συμπαθούν τον πρώην πρωθυπουργό τονίζουν ότι οι Γάλλοι καιροφυλακτούν, αφού επιδιώκουν να προωθήσουν στη θέση αυτή την κυρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ προκειμένου να απαλλαγεί από αυτήν ο κ. Φρανσουά Ολάντ και η δεύτερη σύζυγός του κυρία Βαλερί Τιερβελέρ. Η Σεγκολέν πάντως δεν εκτιμάται ως μεγάλη απειλή για τον Γιώργο, αφού η Γαλλία διαθέτει μικρότερη επιρροή στη Διεθνή ακόμη και από εκείνη που έχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ***

Δεν θα απορήσω αν ο κ. Ευ. Βενιζέλος τηρήσει την παράδοση που θέλει κάθε νέο αρχηγό του ΠαΣοΚ να διαγράφει τον προηγούμενο (με την εξαίρεση του Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο «διέγραψε» ο «Θεός του ΠαΣοΚ» την κατάλληλη στιγμή …). Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου κρίνουν ότι εν τέλει ο πρόεδρος δεν θα αποφύγει την οδυνηρή απόφαση, αφού προβλέπουν ότι η διαφοροποίηση για το θέμα της Παιδείας δεν θα είναι η τελευταία για τον Γιώργο...

***

Ανέκδοτο που λέγεται στην Ιπποκράτους: Είναι απορίας άξιον που η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου αρνήθηκε να δώσει παράταση στις θητείες των πρυτάνεων (όπως προβλέπουν οι «πλαστικές επεμβάσεις» που έκανε στον νόμο της ο διάδοχός της στο υπουργείο Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος) παρά το γεγονός ότι προ πενταετίας είχε δώσει «παράταση» στη θητεία του κ. Γ. Παπανδρέου ως προέδρου του ΠαΣοΚ.

***

Στην Πάτμο βρισκόταν ο κ. Γ. Παπανδρέου την περασμένη εβδομάδα προτού επιστρέψει στην Αθήνα για να καταψηφίσει το νομοσχέδιο των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση.«Το ξέρω ότι βρίσκεται στην Πάτμο» μαθαίνω ότι είπε ο κ. Βενιζέλος όταν συνομιλητής του τον πληροφόρησε σχετικά. «Περιμένει την Αποκάλυψη». Η πραγματική «αποκάλυψη» όμως για την ευρυμάθεια και την κοινωνικότητά του είναι, όπως με πληροφορεί πηγή μου, ο Καθηγούμενος και Πατριαρχικός Εξαρχος Πάτμου, ο Αρχιμανδρίτης κ. Αντίπας, ο οποίος είναι φίλος της οικογένειας Παπανδρέου και άλλων επιφανών, όπως ο κ. Χ. Παμπούκης. Ο κ. Αντίπας θα εορτάσει τα 50 του χρόνια στις 23 Αυγούστου (είναι Παρθένος). Με την ευκαιρία οφείλω να προσθέσω ότι ο καθηγητής κ. Παμπούκης απέχει πλήρως της πολιτικής και έχει αφοσιωθεί εκ νέου στο δικηγορικό γραφείο του, ενώ αναμένεται η πλήρης επιστροφή του στη Νομική Αθηνών.

***

Ο «πασοκογενής» ειδικός γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Αντώνης Μαρκόπουλος έμαθε ότι παραιτήθηκε(!) από ΦΕΚ που «προσγειώθηκε» στο γραφείο του με το οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι αποδεχόταν την παραίτησή του! Ο Αντώνης, ο οποίος δεν επιτρέπει σε μύγα να περάσει από μπροστά του χωρίς να γνωστοποιήσει το γεγονός στο Twitter, φρόντισε να ενημερώσει αμέσως τις πολυπληθείς θαυμάστριές του φροντίζοντας παράλληλα να «καρφώσει» τον νεοφιλελεύθερο και ultra ευρωπαϊστή υπουργό για «παλαιοκομματισμό».

Η ΟΝΝΕΔ, από την άλλη πλευρά, πανηγυρίζει για την απόφαση του Κωστή, αφού ακόμη ένα «φιλέτο» θα περάσει στη δικαιοδοσία της - έστω κι αν η ύπαρξη «φιλέτων» σε ένα αναπτυξιακό τοπίο που θυμίζει Χιροσίμα ανήκει στο πεδίο των παλαιοκομματικών φαντασιώσεων. Καλή κίνηση πάντως από τον Κωστή, που αποδεικνύει επιτέλους ότι κάτι έμαθε από πολιτική…

***

Μου λένε ότι ο κ. Σίμος Κεδίκογλου είναι hard rock όταν πρόκειται να προστατεύσει τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν σπεύδει να τηρήσει τους τύπους και επιτίθεται χωρίς πολλές σκέψεις σε όσους δεν τιμούν την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού. «Το βράδυ των εκλογών ο Νικολόπουλος κοιμήθηκε έξω από το σπίτι του Σαμαρά για να τον δει το πρωί και να τον κάνει υπουργό» φέρεται να είπε ο κ. Κεδίκογλου με αφορμή τη διαγραφή του πατρινού πολιτικού από την ΚΟ της ΝΔ μετά τα τελευταία παρατράγουδα στο Twitter. Πηγή μου πάντως απέδωσε τα «τιτιβίσματα» του κ. Νικολόπουλου (έτσι ονομάζονται ελληνιστί τα τηλεγραφικά σχόλια στο Twitter) στο γεγονός ότι την προηγούμενη νύχτα η Πανσέληνος κυριάρχησε στον αττικό ουρανό. Πάλι καλά που δεν έπαθε κράμπα στον ύπνο του…

***

Η Siemens και οι τράπεζες θα είναι τα δύο κύρια μέτωπα στα οποία ο κ. Αλ. Τσίπρας θα ασκήσει ισχυρή πίεση στην κυβέρνηση το φθινόπωρο (αν υποθέσουμε ότι θα υπάρχει κυβέρνηση το φθινόπωρο…). Μαθαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να επιχειρήσει την αποσταθεροποίηση του κ. Ι. Στουρνάρα, αφού τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν διαπιστώσει ότι ο υπουργός Οικονομικών ισορροπεί δύσκολα πατώντας στις δύο βάρκες του ΠαΣοΚ και της ΝΔ. Μπορεί ο κ. Στουρνάρας να ελπίζει στον καλό λόγο του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου (με τον οποίο κυρίως συνομιλεί από τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά ο κ. Τσίπρας είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα καταθέσει αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η υπογραφή από τον υπουργό Οικονομικών του σχεδίου εξώδικου συμβιβασμού που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Βουλή. Ταυτοχρόνως, η Κουμουνδούρου δεν είναι ικανοποιημένη με το σχέδιο νόμου για την κύρωση τριών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή. Μια από τις διαφωνίες επικεντρώνεται στη δυνατότητα να συμμετάσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών«και με άλλα μετατρέψιμα χρηματοοικονομικά μέσα» πέραν των κοινών μετοχών. Ως γνωστόν, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει μετά πάθους τις κοινές μετοχές και την κρατικοποίηση των τραπεζών, αν και οι καχύποπτοι και οι κυνικοί επιμένουν ότι δεν θα επιμείνει μέχρι τέλους…
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ