2012-08-17 10:25:49
Φωτογραφία για Με το πόδι στο γκάζι
της Ελίνας Γαληνού

Η ευχή "για καλή και αναίμακτη μετακίνηση", χρόνια τώρα συνοδεύει τις μαζικές εξορμήσεις εκδρομέων σε αργίες και διακοπές. Οι λόγοι γνωστοί... όσοι και οι κίνδυνοι στην άσφαλτο, για όσους κινούνται οδικώς. Και η πραγματικότητα, βεβαιώνει κάθε τόσο με αριθμούς, πως διατηρούμε ακόμα μια πρωτιά ιδιαίτερα...αξιοθρήνητη. Στα τροχαία ατυχήματα και τα δράματά τους!

Τα ποσοστά θνησιμότητας εξ αιτίας των τροχαίων, έχουν το προβάδισμα, αλλά και οι τραυματισμοί  που προκαλούν, δεν θα πρέπει να θεωρούνται αμελητέοι. Αν μετρήσει κανείς πόσων ανθρώπων και ιδιαίτερα νέων, καταστράφηκε η ζωή από ένα τροχαίο, μάλλον θα συμπεράνει ότι τραγωδία δεν είναι μόνο ο θάνατος. Ομως όλα αυτά, φαίνεται ότι δεν τα σκέφτονται και πολλοί όταν οδηγούν στους δρόμους. Οταν το πόδι πατάει το γκάζι, η ηδονή της ταχύτητας είναι βέβαια συναρπαστική. Τόσο συναρπαστική όμως ώστε να ρισκάρεις και την ίδια σου τη ζωή, ή τη ζωή άλλων; Μήπως είναι κρίμα τελικά; Η υπερβολική ταχύτητα, η οποία αποδυναμώνει τα ανακλαστικά του οδηγού αποτρέποντας την προσοχή και δυνατότητα πρόβλεψης, είναι μια από τις βασικότερες αιτίες ατυχημάτων, αλλά δεν είναι η μόνη
. Η απώλεια ελέγχου του οχήματος, μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες οι οποίες παραμελούνται συχνά. Η αμέλεια στοιχειωδών κανόνων υγιεινής όσον αφορά την οδήγηση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα ακόμα και αν ο οδηγός δεν τρέχει... Η οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ (έστω και σε μικρή ποσότητα), μετά από ένα βαρύ γεύμα, ή κατόπιν πολύωρης παραμονής στον ήλιο, κανονικά είναι απαγορευτική.  Ακόμα, η ψυχολογική σύγχυση, η μεγάλη κόπωση, το ξενύχτι, οι πολλές κουβέντες στο κινητό εν ώρα οδήγησης, είναι από τις πολύ συχνές αιτίες ατυχημάτων, καθώς ο οδηγός-εννοείται-αποπροσανατολίζεται και χάνει τον έλεγχο του οχήματος. Σε αρκετές περιπτώσεις συγκρούσεων οχημάτων, οι οδηγοί και συνοδηγοί που φορούσαν ζώνες ασφαλείας, αποδείχτηκαν πολύ πιό τυχεροί από άλλους που αμελούν συστηματικά και αυτόν τον κανόνα ασφαλούς οδήγησης...

Πολλές κακές στιγμές της ζωής μας, ίσως να είναι εντελώς μοιραίες και να μην φταίνε πάντα οι οδηγοί για όλα. Ομως ο σκοπός είναι να περιορίζει κανείς τις πιθανότητες να συμβεί κάτι κακό, φροντίζοντας να προσέχει ορισμένα πράγματα γνωστά και αποδεδειγμένα. Για τα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν λόγω αυτών των αιτιών που προαναφέραμε, το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης βρίσκεται στα χέρια μας. Υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες που δεν οφείλονται στους οδηγούς, όπως η κατάσταση των οδοστρωμάτων, ο κακός συντονισμός φωτεινής σημαδότησης, ή προβλήματα οχημάτων που έχουν να κάνουν με την κατασκευή και συντήρησή τους. Επίσης, περιπτώσεις πεζών που δεν προσέχουν και περνούν εκτός διαβάσεων σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, ή δικύκλων που ρισκάρουν ριψοκίνδυνες φιγούρες στους δρόμους, μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα φέρνοντας και τον οδηγό οχήματος σε πολύ δύσκολη θέση.

Αν οι κανόνες οδήγησης γίνουν αυστηρότεροι και οι κυρώσεις που επιβάλλονται σκληρότερες, ίσως η οδήγηση γίνει πιό υπεύθυνη. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν κανόνες ή κυρώσεις και τώρα. Παρ΄όλα αυτά, έχει παρατηρηθεί ότι όσο αυξάνεται η κίνηση στους δρόμους, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων. Αλλά και οι κυρώσεις ακόμα, έρχονται κατόπιν εορτής και πόσο μας ωφελούν, όταν έχουμε ανασύρει νεκρούς ή ακρωτηριασμένους μέσα από τα συντρίμια αυτοκινήτων; Σημασία έχει να γίνει συνείδηση στον κόσμο, ότι η οδήγηση είναι υπόθεση ευθύνης, όχι μόνο για την ζωή του οδηγού και των δικών του συνεπιβατών, αλλά και για όσους άλλους τύχει να βρεθούν στον δρόμο μαζί του.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ικανοποιημένος ο Βαντόζ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ικανοποιημένος ο Βαντόζ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ