2012-08-20 08:23:20
Φωτογραφία για ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙ...ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ
Το νέο μοντέλο της εργασιακής εφεδρείας, το μεγάλο «ψαλίδι» στις δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα και ενδεχομένως η πλήρης κατάργηση των υπολειμμάτων των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας (αν δεν βγαίνει ο «λογαριασμός»), θα σηκώσουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής τη διετία 2013-2014. 

Στη σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον υπουργό Οικονομικών, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο του «πακέτου» των 11,5 δισ. ευρώ- το οποίο ο κ. Στουρνάρας θεωρεί προϋπόθεση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ- ενώ οι λεπτομέρειές του θα γίνουν γνωστές στις αρχές Σεπτεμβρίου με την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

Μετά το «κλείδωμα» των μέτρων της διετίας 2013-2014, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενόψει των κρίσιμων επαφών που θα έχει εντός της εβδομάδας με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ στην Αθήνα, την καγκελάριο Α. Μέρκελ στο Βερολίνο και τον πρόεδρο Φ. Ολαντ στο Παρίσι.


Βασική συνισταμένη του νέου σκληρού πακέτου μέτρων, πέρα από τις περικοπές στη μισθολογική δαπάνη και το κοινωνικό κράτος, θα αποτελέσει τελικώς το νέο μοντέλο εργασιακής εφεδρείας.

Σύμφωνα με την πρόταση στην οποία καταλήγει το οικονομικό επιτελείο: 

-Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα που θα υπαχθούν στο μέτρο θα παραμείνουν για τρία χρόνια σε καθεστώς εφεδρείας. 

-Στο διάστημα αυτό θα λαμβάνουν το 65% του βασικού μηνιαίου μισθού τους. 

-Μετά την παρέλευση της τριετίας αποχωρούν από το Δημόσιο. 

-Το μέτρο δεν αφορά όσους υπαλλήλους έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίοι και εξαιρούνται από την εφεδρεία. 

-Σε καθεστώς εφεδρείας θα τεθούν χωρίς αξιολόγηση όλοι οι υπάλληλοι οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην υπηρεσία τους. Πρόκειται για 3.000 υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα ή έχουν διαταχθεί ΕΔΕ εις βάρος τους.

-Κατά προτεραιότητα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα τεθούν υπάλληλοι οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή κλείνουν οι οποίοι διαθέτουν περιορισμένα τυπικά προσόντα. 

Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας αφορά τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσους είναι κοντά στη σύνταξη.

Μέσα στην επόμενη διετία 2013 - 2014 θα τεθούν σε εφεδρεία 35.000 με 40.000 υπάλληλοι.

Η λύση της εφεδρείας επελέγη από την κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την αποχώρηση από το δημόσιο τομέα 150.000 υπαλλήλων έως το 2015 και να ξεπεραστούν οι πιέσεις της τρόικας για απολύσει .

Ο δρόμος πάντως έως ότου κυβέρνηση και τρόικα συμφωνήσουν είναι μακρύς και δύσκολος, καθώς πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο διεθνή τύπο και κυρίως στο γερμανικό, κάνουν λόγω για απαιτήσεις της τρόικας να ληφθούν επιπλέον μέτρα 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» από τη διεύρυνση της ύφεσης κοντά στο 7% του ΑΕΠ φέτος και στο 3-4% το 2013.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει πάντως ότι οι δαπάνες θα περικοπούν κατά 11,5 δισ. ευρώ και το όποιο «κενό» λόγω ύφεσης θα καλυφθεί από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, εδώ και αρκετό καιρό τα στελέχη της τρόικας, αμφισβητούν τις δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, θέση η οποία δικαιώνεται εν μέρει από τα γεγονότα της Ύδρας τα οποία εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα αποφασίσουν τελικώς για τις λεπτομέρειες του «πακέτου», όπως για παράδειγμα αν θα καταργηθούν πλήρως τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, από ποιο όριο και άνω θα αρχίσει η κλιμακωτή περικοπή των συντάξεων και αν θα ισχύσει τελικώς η πρόταση για περικοπή των αγροτικών συντάξεων κατά 30 ευρώ. Η κατάργηση των δώρων πάντως, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων έως και 700 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Μετά τις περικοπές των δώρων το 2010 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα αδείας . Δηλαδή 1.000 ευρώ μικτά τον χρόνο.

Πρόκειται όμως για ένα «οριζόντιο» μέτρο με το σκεπτικό ότι αφενός αφορά όλους τους υπαλλήλους και αφετέρου δεν προβλέπεται κλιμάκωση κατά την εφαρμογή του. Δηλαδή το ίδιο ποσό θα χάσει και ένας υπάλληλος με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ και κάποιος άλλος με αποδοχές 1.700 ευρώ τον μήνα.

Ο περιορισμός της μισθολογικής δαπάνης χαρακτηρίζεται «μονόδρομος» από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τα οποία κάνουν λόγο για «ήπια μείωση» και προσθέτουν ότι τα περιθώρια παρεμβάσεων στον βασικό μισθό είναι εξαιρετικά περιορισμένα μετά και την υιοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περικοπές της τελευταίας διετίας έχουν οδηγήσει σε μισθολογικές απώλειες, οι οποίες φθάνουν και το 48% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Καυτή ατζέντα στο υπουργείο Εργασίας 

Όσον αφορά στο μείζον θέμα των συντάξεων ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, διαβεβαιώνει πως στο νέο «πακέτο» μέτρων δεν συμπεριλαμβάνονται περικοπές στις συντάξεις των 700 ευρώ.

Παράλληλα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής περιουσιακών κριτηρίων, πέρα από τα εισοδηματικά, στα προνοιακά επιδόματα, όπως και καταβολής του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Η «ατζέντα» του υπουργείου Εργασίας είναι η πιο καυτή και περιέχει μέτρα αλλά και εναλλακτικά σενάρια που προβλέπουν κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις άνω των 700 ευρώ.

Οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 2% για συντάξεις άνω των 800 ευρώ και θα φθάνουν το 15% για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι διπλές συντάξεις με το κυριότερο σενάριο να κάνει λόγο για περικοπή του 35% της δεύτερης σύνταξης που λαμβάνουν 380.000 συνταξιούχοι.

Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις στα 1.000 ευρώ ή και ακόμα πιο χαμηλά. Για το εφάπαξ σχεδιάζονται περικοπές έως και 40% που θα έχουν αναδρομική ισχύ. Επί τάπητος έχουν τεθεί και τα όρια συνταξιοδότησης χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ