2012-09-29 00:55:03
Φωτογραφία για Κολομβία: Ζητάει από τον ΟΗΕ νέα στρατηγική στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών
Σε συμφωνία με αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής, η Κολομβία ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη μια νέα στρατηγική κατά των ναρκωτικών, ενώ μια διαμάχη για το θέμα αυτό συγκλονίζει στο εσωτερικό της πρώτης χώρας παραγωγού που αντιμετωπίζει αύξηση της χρήσης στο έδαφός της.

Κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος αμφισβήτησε εκ νέου την πολιτική της καταστολής, ζητώντας τη διενέργεια "μελέτης με αντικειμενικές επιστημονικές βάσεις". Όπως το Μεξικό και η Γουατεμάλα, που θα ζητήσουν μέχρι και αποποινικοποίηση, ο Σάντος υπογράμμισε ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών ούτε περιόρισε την παραγωγή, ούτε μείωσε τη βία των καρτέλ στην κεντρική Αμερική. Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, η χώρα του οποίου πλήττεται από κύμα εγκληματικότητας με 60.000 νεκρούς από την έναρξη το 2006 μιας εκστρατείας του στρατού κατά των εμπόρων ναρκωτικών, ζήτησε να εγκαταλειφτούν οι "προκαταλήψεις" εκτιμώντας ότι ο ΟΗΕ πρέπει να "σταθεί στο ύψος (της πραγματικότητας) του 21ου αιώνα".


Μια συμφωνία για την ανάγκη να επανεξεταστεί ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών είχε πετύχει ο Κολομβιανός πρόεδρος τον Απρίλιο, όταν φιλοξένησε την τελευταία σύνοδο κορυφής της Αμερικής στην οποία μετείχαν όλοι οι ηγέτες της ηπείρου. Με την οικονομική στήριξη των ΗΠΑ -8 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2010- η Κολομβία κατάφερε να μειώσει μέσα σε 8 χρόνια, στο ήμισυ την παραγωγή κοκαΐνης που ανήλθε σε 354 τόνους το 2011, όπως και η παραγωγή του Περού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ωστόσο αυτή "η σχετική επιτυχία" κατά τις δηλώσεις του Σάντος, δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ενός ανησυχητικού φαινομένου: τη "σταδιακή μετατροπή της Κολομβίας σε καταναλώτρια χώρα κοκαΐνης".

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ