2012-09-29 23:01:25
Φωτογραφία για Αντιδράσεις στην Ηλιούπολη για τον Απόστολο Παύλο...!!!
Δήμος και κάτοικοι της Ηλιούπολης αντίθετοι στην απόφαση της ΔΙΣ να παραχωρήσει τον Ι.Ν.Αποστόλου Παύλου στην Ι.Μ.Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού.

Το ενδεχόμενο ακόμα και ν’ αποκλείσουν το Συνοδικό Μέγαρο, τις ημέρες συνεδριάσεως της Ιεραρχίας,  αφήνουν ανοικτό δυσαρεστημένοι πολίτες της Ηλιούπολης που αντιδρούν στην απόφαση της ΔΙΣ να παραχωρήσει τον Ι.Ν.Αγίου Παύλου Ηλιουπόλεως στην Ι.Μ.Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού. Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιουπόλεως εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά ο Ι.Ναός να παραμείνει στην Ι.Αρχιεπισκοπή, να γίνει ενορία της πόλης ενώ, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ζητά την ίδρυση νέας Ιεράς Μητροπόλεως Ηλιουπόλεως-Αγίου Δημητρίου.

Αντιδράσεις από τον Ιούνιο

Οι συζητήσεις και οι αντιδράσεις κατοίκων, ήδη από τον περασμένο Ιούνιου, είναι έντονες αφού πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι αγνοήθηκαν από την ΔΙΣ που αποφάσισε την παραχώρηση του Ναού στην Ι.Μ.Καισαριανής
. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Συνοδικό Μέγαρο απεστάλησαν αρκετές επιστολές κατοίκων που ζητούσαν να μην υλοποιηθεί η απόφαση της ΔΙΣ. Χαρακτηριστικά είναι όσα γράφει ένας εκ των διαμαρτυρόμενων κατοίκων της Ηλιούπολης, στη μακροσκελέστατη επιστολή του, προς τον Αρχιεπίσκοπο. «Οι Άγιοι Συνοδικοί που συγκροτούν την Διαρκή Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι οποίοι συμφώνησαν με την παραχώρηση του ιερού ναού στην Ι.Μ. Καισαριανής έχουν γνώση του θέματος του ιερού ναού Αποστόλου Παύλου Ηλιούπολης; Τον επεσκέφθησαν ποτέ; Γνωρίζουν που βρίσκεται; Τι άραγε γνωρίζουν για τον ναό αυτόν; Τον αγνοούν παντελώς όπως αγνόησαν και τους πιστούς. Ψήφισαν όμως την παραχώρησή του στην Ι.Μ. Καισαριανής».

Ναός με μακρά "διαδρομή"

Το ιστορικό της υπόθεσης σύμφωνα με  κατοίκους που στηρίζουν τον Σύλλογο Ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Ηλιουπόλεως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πριν 25 χρόνια η ανάγκη λειτουργικής εξυπηρετήσεως της, αναπτυσσόμενης τότε, περιοχής Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, οδήγησε τους κατοίκους να ερευνήσουν την προοπτική για ανέγερση δύο Ναών στα άκρα της ενορίας. Οι χώροι βρέθηκαν ακριβώς στα όρια του Δήμου Ηλιουπόλεως με τον Δήμο Βύρωνα. Έτσι από τον τότε ΟΔΕΠ παραχωρήθηκε εκκλησιαστικό οικόπεδο προκειμένου να ανεγερθεί ο Συνοδικός Προσκυνηματικός Ναός του Αποστόλου Παύλου και οι κάτοικοι της περιοχής με πολλές στερήσεις, προσφορές, ακόμα και με προσωπική εργασία ξεκίνησαν την ανέγερση του. Από το 1995 που τελέσθηκαν από τον Επίσκοπο Διαυλείας Δαμασκηνό, τα εγκαίνια του ισογείου Ναού, αφιερωμένου στην Παναγία την Προυσιώτισσα, μέχρι και σήμερα ο Ναός λειτουργεί ανελλιπώς. Η διοίκηση του Ναού ορίζονταν αρχικά από την ΔΙΣ και εν συνεχεία παραχωρήθηκε η ευθύνη του επιτροπικώς στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Με αυτό το καθεστώς λειτούργησε έως τα τέλη Ιουνίου ενώ την ίδια περίοδο πύκνωσαν οι πληροφορίες που έφεραν την ΔΙΣ να παραχωρεί το Ναό, άγνωστο υπό ποιούς διοικητικούς όρους, στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής.

Άμεση αντίδραση

Τα πρώτα σπίτια του Δήμου Ηλιουπόλεως, στα όρια του οποίου βρίσκεται το εκκλησιαστικό οικόπεδο όπου αναγέρθηκε ο "Συνοδικός" Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου

Η κινητοποίηση του Συμβούλιο του Συλλόγου Ανεγέρσεως ήταν άμεση. Συνεδρίασε και αποφάσισε να εκφράσει την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες απευθύνθηκε στο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμος και εν συνεχεία στους Συνοδικούς Ιεράρχες. Αργότερα έστειλε επιστολή στην ΔΙΣ και τα νέα μέλη της καθώς και στις τοπικές αρχές. Στην επιστολή σημειώνονταν πως «αν η Αγία και Ιερά Σύνοδος δεν θέλει να διαχειριστεί του λοιπού τον Συνοδικό Προσκηνυματικό Ναό του Αποστόλου Παύλου Ηλιουπόλεως, ας μας δώσει την ευλογία να εκκινήσουμε τις διαδικασίες για την ίδρυση Ενορίας Αποστόλου Παύλου Ηλιουπόλεως. Αν επιπλέον επιθυμεί να ενισχύσει την μικρή Μητρόπολη Καισαριανής, να ζητήσει από τον κυριάρχη Επίσκοπο να παραχωρηθούν ο δήμος Δάφνης, που έχει δύο ενορίες και Καλλικρατικά συνενώθηκε με τον Δήμο Υμηττού, αλλά και όλος ο Δήμος Ηλιουπόλεως, στον οποίο λειτουργούν κάθε Κυριακή 15 Ναοί, στην Μητρόπολη Καισαριανής. Είναι όμως αδιανόητο για όλους τους κτήτορες, να αποκοπεί ο Ναός του Αποστόλου Παύλου από την Ηλιούπολη».

Ταυτόχρονα συγκροτήθηκε επιτροπή κατοίκων που συνέταξε και επέδωσε στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών έντυπη διαμαρτυρία ενώ ξεκίνησε και συλλογή υπογραφών με αίτημα «α) την παραμονήν του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αποστόλου Παύλου Ηλιουπόλεως εις την Ηλιούπολιν και την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών και β) την ενοριοποίησιν αυτού, εφ’ όσον τούτο είναι εφικτόν».

Παρέμβαση Δημάρχου Ηλιουπόλεως και Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου

Μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων ο Δήμαρχος Ηλιουπόλεως Βασίλειος Βαλασόπουλος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα εξεταστεί το αίτημα. Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιουπόλεως, το οποίο εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτησε το θέμα του Ιερού Ναού του Αποστόλου Παύλου, και εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο ζητά να παραμείνει ο ναός στην Αρχιεπισκοπή και να γίνει ενορία ενώ προχωρά και περαιτέρω ζητώντας να συσταθεί νέα Μητρόπολη που θα περιλαμβάνει την Ηλιούπολη και τον Άγιο Δημήτριο.

Τις προηγούμενες εβδομάδες εστάλησαν ηλεκτρονικά  σε όλους τους Μητροπολίτες και στον Τύπο όλα τα έγγραφα του Συλλόγου, της επιτροπής κατοίκων καθώς και επώνυμες επιστολές διαμαρτυρίας, ενώ συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών.

Κάτοικος της περιοχής, εμφανώς αναστατωμένος, εξέφρασε στο Αmen.gr την αντίθεσή του για την παραχώρηση του Ιερού Ναού στην Ι.Μ.Καισαριανής. «Τόσα χρόνια προσφέρουμε τον οβολό μας, αγωνιζόμαστε να δούμε την Εκκλησία μας ολοκληρωμένη. Και ξαφνικά αποκόπτουν το Ναό και μαζί όλους εμάς, επί της ουσίας ενορίτες μιας ανεπίσημης ενορίας της Αρχιεπισκοπής, και μας υπαγάγουν σε μια άλλη Μητρόπολη. Για ποιο λόγο μας αγνόησαν; Γιατί δεν άκουσαν την φωνή του πιστού λαού;  Ξεχνούν τι έγινε με το Ναό του Αγίου Σώστη; Αν θέλουν να προσφέρουν κάτι ας δώσουν έναν Ναό του Μοσχάτου στη Μητρόπολη Πειραιώς ή έναν των Βριλησσίων στην Μητρόπολη Κηφισίας», τόνισε.

Πηγή / amen.gr 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ