2012-10-11 21:48:29
Φωτογραφία για Την ίδια ώρα στον πλανήτη Άρη...
Φωτογραφία από τον βράχο "Jake Matijevic" στον Άρη από Curiosity

Το ρομπότ ανέλυσε την πυραμιδοειδή πέτρα που συνάντησε στο δρόμο του, βρίσκοντας τις περιεκτικότητες των στοιχείων που την αποτελούν.

Η ανάλυση του βράχου – που ονομάστηκε “Jake Matijevic”, προς τιμήν του μηχανικού της NASA Jake Matijevic  που μεταξύ άλλων συμμετείχε και στην ομάδα σχεδιασμού του Curiosity – δεν αναμένεται να δώσει κάτι καινούργιο σχετικά με τη σύνθεση του εδάφους.

Ωστόσο, η ανάλυση αυτή ήταν μια πρώτη ευκαιρία, για να δοκιμαστεί η απόδοση του μηχανισμού ανάλυσης που διαθέτει το διαστημικό όχημα. 

Η «Περιέργεια»  τώρα συνεχίζει την πορεία της. Τη Δευτέρα, θα μετακινηθεί 42 μέτρα, το μέγιστο μήκος συνεχούς μετακίνησης του ρόβερ, από την ημέρα της προσγείωσης πριν από επτά εβδομάδες στον κρατήρα Gale του Άρη.

Το όχημα κατευθύνεται προς την τοποθεσία που οι επιστήμονες ονομάζουν με το παρατσούκλι Glenelg, η οποία σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες συνίσταται από μια διασταύρωση τριών γεωλογικών τύπων εδάφους.


Στην τοποθεσία Glenelg το Curiosity θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ένα από τα βασικά εργαλεία του – το τρυπάνι.

Αλλά μέχρι να φτάσει το rover εκεί, θα ψάξει πάλι για κάποιο ενδιαφέρον τμήμα αρειανού εδάφους, κατάλληλου να αναλυθεί από το φορητό του εργαστήριο.

Η έρευνα του βράχου «Jake Matijevic» έδωσε την ευκαιρία στην επιστημονική ομάδα του Curiosity να χρησιμοποιήσει το φασματόμετρο ακτίνων Χ (ΑΡΧS) και το Mars Hand Lens Imager (Mahli), σε συνεργασία με το λέιζερ υπερύθρων του ρόβερ (ChemCam).

Ελάχιστες πληροφορίες έχουν κυκλοφορήσει από τη NASA για το τι είδαν τα όργανα του Curiosity στον πυραμιδικού σχήματος βράχο, αλλά δεν αναμένεται να είναι κάτι περισσότερο από ένα τυπικό δείγμα βασάλτη της επιφάνειας του Άρη.

Η αποστολή Curiosity θα έχει διάρκεια τουλάχιστον ενός αρειανού έτους (ή δύο γήινα έτη) και στο διάστημα αυτό θα ερευνήσει αν στον κρατήρα Gale είχε αναπτυχθεί κατά το παρελθόν κάποιο είδος μικροβιακής ζωής.

www.analyze-news.com

ΠΗΓΗ: nasa, physicsgg
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ