2012-10-13 08:26:07
Φωτογραφία για Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ -ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΥΣ
ΠΡΕΣΒΗΣ Γ. ΑΥΦΑΝΤΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ)Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, και οι θέσεις του για την ρευστότητα στην ευρύτερη περιοχή μας και την εξωτερική πολιτική που πρέπει να χαράξει η χώρα, παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον. Τις παρουσίασε στο συνέδριο του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α., υπό τη μορφή σκέψεων και εκτιμήσεων, ο πρέσβης Γεώργιος Αυφαντής, ο οποίος είναι διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Τα σημαντικότερα σημεία ακολουθούν:

-Δεν ξέρω αν μπορώ να μιλήσω για θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε όπως γνωρίζετε στην πορεία. Μπορώ όμως να σας πω πως θα κυβερνήσουμε. Απομένει να διευκρινιστεί το πότε, όχι το αν.

-Αυτά που συμβαίνουν τώρα στη Συρία, σαφώς εγκυμονούν κινδύνους. Τι θα γίνει αν το καθεστώς Άσαντ τελικά ανατραπεί από δυνάμεις που θα αποδειχθούν εξ’ ίσου επίφοβες; Αν τελικά η Συρία κατακερματιστεί, αυτό θα είναι αρνητικό, πρώτα από όλους για το ίδιο το Ισραήλ.


-Σημαντική για τις εξελίξεις συνολικά θα είναι η ό,ποια εμπλοκή του Ισραήλ. Όσο πάντως το παλαιστινιακό θα μένει ανοιχτό, θα συνεχίζονται οι τριβές και οι εντάσεις.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επιφυλακτικός ως προς τη συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ στο κεφάλαιο άμυνα. Πρώτον, γιατί δεν τους ξέρουμε. Δεύτερον, γιατί έτσι εκθέτουμε τον εαυτό μας σε κινδύνους. Η αμυντική συνεργασία Ελλάδος και Κύπρου με το Ισραήλ, μας στοχοποιεί από το Ιράν. Και η Ελλάδα είναι μάλλον απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τέτοιους κινδύνους.

-Η Τουρκία αντιμετωπίζει αδιέξοδα στην πολιτική της στην περιοχή. Ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει και να μαζέψει τόσους δαίμονες (κουρδικό κτλ) όσους δεν κατάφερε να τιθασεύσει επί δεκαετίες ο κεμαλισμός.

-Ανησυχούμε για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ανησυχούμε για την τακτική που οδηγεί σε μυστικές διαπρσγματεύσεις. Μέχρι τώρα εξαγοράζαμε πολιτικό χρόνο από την Άγκυρα. Αποτέλεσμα: Ίμια, Βιέννη, Μαδρίτη. Για να καταλήξουμε τώρα στο ανώτατο συμβούλιο ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Το οποίο εξυπηρετεί τελικά ποιόν; Μόνο τον Νταβούτογλου και τις επιδιώξεις του. Μια κυβέρνηση στην Αθήνα που δέχεται και εξευτελίζεται από τον κάθε Τόμσεν, μπορεί να υπερασπίσει τα εθνικά δίκαια;

-Τελευταία ελπίδα ανάκαμψης και ανάπτυξης για την πατρίδα μας, είναι ο ορυκτός και θαλάσσιος πλούτος μας. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε, στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, αν δεν προλάβουν να μας υφαρπάξουν τον πλούτο αυτόν Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.> ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΥΣ

Παρατίθεται ο κορμός της εισήγησης, στο συνέδριο του ΕΛ.ΚΕ.Δ.Α., του δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου. Η κεντρική ιδέα εστιάζει στο ότι το Ισραήλ κρατά όσο κανείς άλλος τα κλειδιά των εξελίξεων στην περιοχή, ενώ διατυπώνονται συγκεκριμένες επιφυλάξεις ως προς την πορεία και κάποια χαρακτηριστικά της ελληνοισραηλινής προσέγγισης και συνεργασίας. Εκφράζεται επίσης βαθιά ανησυχία για το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Μεταξύ άλλων, ο Δ. Κωνσταντακόπουλος είπε:

-Το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. χαίρει της συμπάθειάς μου, γιατί είναι ένα ίδρυμα εξωτερικής πολιτικής ελληνοκεντρικό, σε αντίθεση με άλλα που λειτουργούν στη χώρα μας. Το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. είναι ελληνοκεντρικό με την έννοια ότι προτάσσει πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, και αυτό έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία στην περίοδο που διανύουμε.

-Οι εξελίξεις σε ανατ. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή είναι επικίνδυνες. Συγκεκριμένες δυνάμεις ανασυνθέτουν τον χάρτη της περιοχής, προς την κατεύθνση όμως του κακού. Είδαμε την περίπτωση της Λιβύης, την αποσύνθεση όπου οδηγήθηκε η χώρα αυτή, μετά τους ‘’ανθρωπιστικούς’’ βομβαρδισμούς που υπέστη.

-Τουλάχιστον πέντε κράτη στην περιοχή αντιμετωπίζουν υπαρξιακή κρίση. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα πέντε αυτά κράτη. Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να αποφύγουν επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς. Έχουμε συμφέρον να γίνουμε μέρος του προβλήματος που λέγεται Μέση Ανατολή; Είμαστε μικροί, ας μην γίνουμε και ανέντιμοι. Ας μην συμμετέχουμε στις βρωμιές τους.

-Τα κλειδιά των εξελίξεων, κρατά σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ. Βρίσκεται στο απώγειο της ισχύος του. Ελπίζω να μην οδηγηθούμε, μέσω Ιράν, σε μια κολοσσιαία σύρραξη, όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και όπλα μαζικής καταστροφής.

-Η ελληνοισραηλινή προσέγγιση έχει έναν ενθουσιώδη χαρακτήρα. Βεβαίως, εμείς θέλουμε φίλους. Το μεγάλο όφελος από την προσέγγιση αυτή είναι για το Ισραήλ, που είναι απομονωμένο, κυρίως διπλωματικά. Ελλάδα και Κύπρος προσφέρουν στο Ισραήλ αυτό που του λείπει: Στρατηγικό βάθος. Οφείλουμε όμως να αναζητήσουμε αντικειμενικές βάσεις σε αυτήν την προσέγγιση. Δεν γνωρίζουμε καθόλου για παράδειγμα τι λαμβάνει χώρα μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της άμυνας. Πρέπει να επιδιώξουμε ισορροπία στη σχέση αυτή.

-Σήμερα, πέρα από την υπαρκτή τουρκική απειλή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον διπλό κίνδυνο, της επίθεσης από τις αγορές, και από πολιτικές ελίτ όπως της γερμανικής. Μια επίθεση που θέλει την Ελλάδα μεταμοντέρνο προτεκτοράτο. Απειλείται πλέον η ίδια η επιβίωση του ελληνικού λαού.

ΠΗΓΗ:http://elkeda.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Τόνι κάνε υπομονή...»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Τόνι κάνε υπομονή...»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ