2012-10-14 18:06:10
Φωτογραφία για ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΡΚΕΛ - ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΙΜΟΥΖΙΝΑ...!!!
«Μην ανησυχείς, εσύ κάνε αυτό που πρέπει»Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των δύο ηγετών στη λιμουζίνα από το αεροδρόμιο έως το Μέγαρο Μαξίμου και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που ακολούθησαν την περασμένη Τετάρτη.

Mέρκελ: Πείτε μου τι γίνεται... Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις σας με την τρόικα; Σαμαράς: Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει. Αλλά φοβάμαι ότι δεν έχουν όλοι την ίδια διάθεση να τελειώνουμε το συντομότερο. Σαμαράς: Καταλαβαίνω σωστά ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου... Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν έχει να φοβάται κάτι, εφόσον είναι συνεπής προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Μέρκελ: Πιστεύω ότι μπορείτε να έχετε πολλά οφέλη από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως είναι το Ελληνικό. Σαμαράς: Πρώτος το έθεσα όταν ήμουν στην αντιπολίτευση, αλλά τότε ήμουν μόνος.Μέσα στο αυτοκίνητο που τους μετέφερε από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκίνησαν ουσιαστικά οι επίσημες -ουσιαστικές- συνομιλίες μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.


Το γεγονός αυτό, που δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον τόσο της επίσημης προσκεκλημένης της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του Αντώνη Σαμαρά να τεθούν όλα τα θέματα στο «τραπέζι» και να υπάρξουν λύσεις το ταχύτερο δυνατό.

Το παρασκήνιο -που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής»- μιας σημαντικής επίσκεψης, όπως ήταν αυτή της Γερμανίδας καγκελάριου, καταδεικνύει επίσης τόσο την αλλαγή της στάσης του Βερολίνου απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα όσο και την επιμονή του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις έτσι ώστε να φανεί άμεσα «φως στο βάθος του τούνελ».

Στα... βαθιά

Ολα ξεκίνησαν σχεδόν με την επιβίβαση της κυρίας Μέρκελ στο αυτοκίνητο που θα τη μετέφερε -μαζί με τον κ. Σαμαρά- στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλησε να ξεκινήσει πιο χαλαρά την κουβέντα, καθώς είχε μπροστά του τις επίσημες συνομιλίες. Ωστόσο, η κύρια Μέρκελ είχε άλλη άποψη. «Πείτε μου τι γίνεται... Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις σας με την τρόικα;», ήταν η πρώτη ερώτηση που του έθεσε πριν καν το αυτοκίνητο βγει από τον χώρο του αεροδρομίου. Ο κ. Σαμαράς βλέποντας τη διάθεση της Γερμανίδας καγκελάριου να μη χρονοτριβήσει με τις τυπικές αβρότητες, άλλαξε αμέσως ατζέντα και ξεκίνησε την ενημέρωση.

«Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει. Αλλά φοβάμαι ότι δεν έχουν όλοι την ίδια διάθεση να τελειώνουμε το συντομότερο», υπογράμμισε. «Εχουμε κλείσει τα δημοσιονομικά, έχουμε καλύψει και τις νέες απαιτήσεις της τρόικας, και τώρα βρισκόμαστε μπροστά στις διαρθρωτικές αλλαγές...», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός, αφού παρουσίασε κωδικοποιημένα τις κινήσεις που έχουν γίνει, πέρασε ο ίδιος στις... ερωτήσεις προς την κ. Μέρκελ. «Καταλαβαίνω σωστά ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου...», είπε με σχετική βεβαιότητα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν το διέψευσε, αλλά επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβάται κάτι, εφόσον είναι συνεπής προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει... «Εχετε πάντως αλλάξει το κλίμα στη διεθνή κοινή γνώμη», προσέθεσε, αποδίδοντας τα εύσημα στην κυβέρνηση.

«Πείθουμε πως ό,τι λέμε το εννοούμε», της απάντησε ο κ. Σαμαράς. «Πιστεύω πως όλοι πρέπει να γνωρίζουν το τι πραγματικά γίνεται στη χώρα και κυρίως το ότι προχωρούμε σε σημαντικές αλλαγές μέσα σε πολύ λίγο χρόνο...».

Τρεις γύροι

Ο πρώτος -ανεπίσημος αλλά εξόχως ουσιαστικός- γύρος της συζήτησης ολοκληρώθηκε μόλις το αυτοκίνητο έφτασε στο Μέγαρο Μάξιμου. Επειτα από τις καθιερωμένες χειραψίες, τα χαμόγελα και τις φωτογραφίες, οι δύο ηγέτες προχώρησαν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Αμέσως μόλις έκλεισαν οι πόρτες για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες έπιασαν το νήμα της συζήτησης από εκεί που το είχαν αφήσει λίγο πριν στο αυτοκίνητο. «Να είστε βεβαία ότι κάνουμε και θα κάνουμε μέχρι τέλους αυτό που πρέπει», επανέλαβε ο κ. Σαμαράς και επέμεινε στις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει, δίνοντας «βάρος» στα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και στην πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, θέλοντας προφανώς να προλάβει την κ. Μέρκελ, η οποία - ως γνωστόν- θέτει αυτό το θέμα σε κάθε δημόσια και ιδιωτική τοποθέτησή της για την κρίση στη χώρα μας.

«Πιστεύω ότι μπορείτε να έχετε πολλά οφέλη από την αξιοποίηση της ακίνητης περιούσιας του Δημόσιου, όπως είναι το Ελληνικό», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, θέτοντας -για πρώτη φορά- ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν καλά προετοιμασμένος, απάντησε ότι ο ίδιος ως αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε θέσει το θέμα αυτό παρουσιάζοντας συγκεκριμένους τρόπους. «Τότε ήμουν μόνος» της είπε και θύμισε ότι το σχετικό πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει τότε η ΝΔ είχε προκαλέσει και τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της τρόικας.

Στην πορεία της συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε ως «ακανθώδη» ζητήματα την πορεία εξυγίανσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την πάταξη της γραφειοκρατίας αλλά και τα θέματα της Υγείας.

«Πρώτος από όλους, εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο σε αυτούς τους τομείς. Εχουν γίνει πολλά, πρέπει να γίνουν περισσότερα», έσπευσε να της πει ο πρωθυπουργός. «Μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Εχουμε την τεχνογνωσία», του απάντησε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο κ. Σαμαράς δεν διαφώνησε, αλλά σημείωσε ότι οι κινήσεις σε αυτά τα πεδία σχετίζονται με τις διαρθρωτικές αλλαγές και υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν εκείνος που εισηγείτο επιμόνως στην κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά και στην τρόικα να μη μένουν μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά να προχωρούν ταυτόχρονα και τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος.

Η ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός έθεσε με έμφαση τα θέματα της ανάπτυξης. «Καταλαβαίνετε ότι έως σήμερα δεν έχουμε προχωρήσει στην υιοθέτηση και τέτοιων μέτρων που είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάκαμψη», της είπε.

Η κυρία Μέρκελ έδειξε να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και σημείωσε ότι θα πρέπει -ως ΕΕ- να κινηθούμε πιο αποφασιστικά στο θέμα της αξιοποίησης κονδυλίων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κάτι που επανέλαβε και στις δημόσιες δηλώσεις της μετά το τέλος των συνομιλιών.

Η δόση από την τρόικα

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι για την Ελλάδα είναι μείζον θέμα η άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. «Πιστεύουμε βάσιμα ότι τα χρήματα αυτά θα δώσουν πολλές ανάσες στην οικονομία και στην εσωτερική αγορά». «Εγώ θα κάνω αυτό που πρέπει, αρκεί να τελειώσετε σύντομα με την τρόικα», του απάντησε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Πιστεύω ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής θα έχουμε συμφωνήσει», προσέθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος επανέφερε και το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Φαίνεται ότι αυτό μπορεί να γίνει, αρκεί να μη χρειαστούν πρόσθετα χρήματα», φέρεται να του είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία για πρώτη φορά πήρε «καθαρή» θέση υπέρ του ελληνικού αιτήματος.

Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η συζήτηση των δυο ηγετών, στην αίθουσα «πέρασαν» τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος έθεσε στην κ. Μέρκελ το θέμα που συζητείται αυτή την ώρα στην Ευρώπη περί μείωσης των κοινοτικών κονδυλίων κατά 40% από το 2014.

«Με βάση τις προτάσεις που παρουσίασε πέρσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -οι οποίες βασίζονται σε δεδομένα του 1999- οι πόροι που προβλέπονται για την Ελλάδα, μειώνονται από 20 δισ. ευρώ, που ήταν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, σε μόλις 12 δισ. ευρώ», σημείωσε απευθυνόμενος προς την Ανγκ. Μέρκελ και σημείωσε ότι στους υπολογισμούς αυτούς δεν «μετρά» η ύφεση του 2011 και του 2012, με αποτέλεσμα χώρες που πλήττονται δραματικά, όπως η Ελλάδα, να λαμβάνουν λιγότερους πόρους, ενώ άλλες χώρες που δεν έχουν τέτοια προβλήματα, να δικαιούνται περισσότερα χρήματα».

Γιάννης Σαραντάκος

[email protected]
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ