2012-10-14 18:08:00
Φωτογραφία για Προσγείωση σε άγνωστο έδαφος για την Τουρκία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μια πειστική εξήγηση στην ενέργεια της Τουρκίας να εξαναγκάσει σε προσγείωση επιβατικό αεροσκάφος των συριακών γραμμών αναζητούν οι αναλυτές, ενώ εξηγήσεις από την τουρκική κυβέρνηση αναμένει και η Μόσχα. Η Αγκυρα επιμένει ότι το συριακό σκάφος που εκτελούσε πτήση από τη Ρωσία στη Δαμασκό μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής προέλευσης, αλλά τον ισχυρισμό αυτόν χαρακτηρίζουν ψευδή τόσο η Μόσχα όσο και η Δαμασκός. Χθες ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε πως το συριακό επιβατικό αεροπλάνο δεν μετέφερε όπλα αλλά ένα καθ' όλα νόμιμο φορτίο με εξοπλισμό για ραντάρ. Οποια και αν είναι η αλήθεια, ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: ποιος και γιατί θα επιστράτευε ένα πολιτικό αεροσκάφος για να μεταφέρει στρατιωτικό υλικό, όταν η Μόσχα θα μπορούσε να κάνει την ίδια δουλειά με στρατιωτικά αεροσκάφη από τη βάση που διαθέτει στην Αρμενία ή με τα πολεμικά της πλοία που έχουν τη δική τους βάση στο Ταρτούς της Συρίας; Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την αποφασιστικότητα της χώρας του να «ελέγξει την παράδοση όπλων μέσω του εναέριου χώρου της σε ένα καθεστώς που ασκεί μια τόσο ωμή καταστολή εναντίον του λαού του»
. Η απάντηση αυτή, όμως, δεν πείθει και πολύ. «Ελπίζω οι τουρκικές Αρχές να βρουν μια σοβαρή δικαιολογία γι' αυτήν τους την κίνηση», δηλώνει στη «Λιμπερασιόν» ο Σολί Οζέλ, τούρκος δημοσιογράφος και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. «Η Τουρκία πέρασε ένα νέο όριο», αναφέρει ο Σινάν Ουλγκέν, πρώην διπλωμάτης κι επικεφαλής στην Κωνσταντινούπολη ενός ινστιτούτου γεωστρατηγικής πολιτικής. 

 

Κοινή εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι το δόγμα των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» που εγκαινιάστηκε το 2009 από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και σκοπός του οποίου ήταν να προσδώσει στην Τουρκία το στάτους της ήρεμης περιφερειακής δύναμης, οδεύει προς πλήρη αποτυχία. Η Τουρκία δεν έχει ανοικτούς λογαριασμούς μόνο με τη Συρία αλλά και με το Ισραήλ, το Ιράκ και το Ιράν. «Παραδόξως, οι λιγότερο κακές σχέσεις που διατηρεί η Τουρκία αυτήν την περίοδο είναι με τον παραδοσιακό της εχθρό, την Ελλάδα», σημειώνει η «Λιμπερασιόν». Η κλιμάκωση της κρίσης με τη Δαμασκό και η εμπλοκή της Μόσχας που πυροδότησε η αναχαίτιση του συριακού αεροσκάφους, πολλοί από τους επιβάτες του οποίου ήταν ρώσοι πολίτες, αναδεικνύουν εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της επόμενης κίνησης από την Αγκυρα.

ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Ο Σόνερ Καγκάπταϊ, αναλυτής του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή, ανατρέχει στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας για να προβλέψει το επόμενο βήμα της τουρκικής κυβέρνησης. Οπως σημειώνει στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», η Αγκυρα έχει τρεις επιλογές: η πρώτη είναι να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς από το έδαφός της, η δεύτερη να συνδυάσει τους βομβαρδισμούς με αεροπορικές επιδρομές και η τρίτη να πραγματοποιήσει μια περιορισμένης κλίμακας εισβολή.

 

Η πρώτη επιλογή, επισημαίνει ο τουρκικής καταγωγής αναλυτής, θα οδηγούσε στην εξασθένηση των συριακών δυνάμεων που επιχειρούν σε κάποιες περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία επιτρέποντας στους αντάρτες να καλύψουν το κενό. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα ήλεγχε έδαφος της Συρίας κάτω από την ομπρέλα ασφαλείας της Αγκυρας. Οι αεροπορικές επιδρομές είναι μέσα στις επιλογές της Τουρκίας καθώς θα της επέτρεπαν να πλήξει κουρδικές θέσεις στη Βόρεια Συρία.

 

Η τουρκική κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει τη δημιουργία μιας ντε φάκτο αυτόνομης κουρδικής περιοχής που θα ελέγχει το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης και η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύει ως ορμητήριο στο ΡΚΚ. Είναι μια τακτική που η Τουρκία εφαρμόζει ήδη στο Βόρειο Ιράκ. Εάν, όμως, κλιμακωθεί η ένταση στα τουρκοσυριακά σύνορα με νέα χτυπήματα που θα συνοδευτούν από απώλειες τούρκων αμάχων, η εισβολή θα γίνει ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο. Για τον Σόνερ Καγκάπταϊ, το «κυπριακό σενάριο» είναι το λιγότερο επιθυμητό για την Τουρκία.

 

Η εισβολή θα προκαλούσε πιθανότατα μια γενικευμένη ένοπλη σύγκρουση με τη Συρία και αυτό είναι κάτι που θα ήθελε να αποφύγει η Τουρκία, ειδικά εάν δεν έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά ένας πόλεμος σε αυτή τη φάση μάλλον θα ενοχλούσε την Ουάσιγκτον, ενώ είναι βέβαιο ότι θα εξόργιζε τη Μόσχα και την Τεχεράνη. Ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει, πάντως, ότι «ο πόλεμος δεν είναι πολύ μακριά». Και ο τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ βλέπει «να γίνονται πραγματικότητα τα χειρότερα σενάρια».
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ