2012-10-17 00:45:04
Φωτογραφία για Χριστόφιας: «Να διδαχθούν όλοι από τα λάθη τους»
Η προσήλωση σε ξεπερασμένα μοντέλα μιας χωρίς έλεγχο ελεύθερης αγοράς στην Ευρώπη δεν έδωσε προτεραιότητα στον άνθρωπο και την κοινωνία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι σήμερα όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι στέκονται στην ουρά για μια μερίδα φαγητό.

Σε ομιλία του στην 7η ετήσια διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο κόσμος και ειδικά εμείς στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της ευλαβικής προσήλωσης σε ξεπερασμένα δογματικά μοντέλα μιας άκρατης και χωρίς έλεγχο ελεύθερης αγοράς που δεν έδωσαν την αναγκαία προτεραιότητα στην Κοινωνία και στον Ανθρωπο και έχουν διαβρώσει την κοινωνική συνοχή». Αποτέλεσμα αυτού, συνέχισε, «είναι ότι σήμερα όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι στέκονται στην ουρά για μια μερίδα φαγητού».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε όλους να διδαχθούν από τα λάθη τους και να συμβάλουν ώστε να τερματιστεί η επιβολή παρόμοιων μοντέλων οικονομικής ανάπτυξης στα υπό ανάπτυξη κράτη
. «Η επιλογή της βιώσιμης και συνεκτικής ανάπτυξης θα πρέπει να βασίζεται στις κοινωνικές και ρεαλιστικές ανάγκες κάθε κράτους ξεχωριστά», επισήμανε. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ήταν ένας από τους ομιλητές στην τελετή έναρξης των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης. Αλλοι ομιλητές στην εναρκτήρια τελετή ήταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο Επίτροπος για θέματα Ανάπτυξης Αντρις Πίμπαλγκς, ο Πρόεδρος του Μπενίν και Πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης Τόμας Μπόνι Γιάγι, ο Πρόεδρος της Μοζαμβίκης Αρμάδο Εμβλιο Γκουεμπουζα, και ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ.

Απευθυνόμενος στον κ. Μπαρόζο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον συνεχάρη θερμά για το γεγονός ότι η ΕΕ πρωτοπορεί στον αγώνα ενάντια στην πείνα και στον αγώνα για προώθηση της ανάπτυξης. «Νοιώθω περήφανος ως Ευρωπαίος πολίτης γιατί η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος συνδρομητής στην ανάπτυξη. Θερμά συγχαρητήρια και παρά τα προβλήματα είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη συμβολή μας», πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε και αναφορά στην Κύπρο, λέγοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, ο λαός της και εγώ προσωπικά είμαστε ιδιαιτέρως ευαίσθητοι μπροστά στην πρόκληση της καταπολέμησης της πείνας και της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας». «Ας μην ξεχνάμε», συνέχισε, «ότι η Κύπρος υπήρξε, στην πρόσφατη ιστορία της, λήπτης αναπτυξιακής βοήθειας μετά την καταστροφή που προκάλεσε η τουρκική στρατιωτική εισβολή του 1974 και είμαστε ευγνώμονες σε όσους όσοι μας παρείχαν αναπτυξιακή βοήθεια».

Η Κύπρος, συνέχισε, είναι σήμερα μια σχετικά μικρή δωρήτρια χώρα, και επιθυμεί να ανταποδώσει τη χειρονομία της διεθνούς κοινότητας εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς άλλους δοκιμαζόμενους λαούς. Στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι μαζί με τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Κύπρος συνεισφέρει στις παγκόσμιες προσπάθειες στο Κέρας της Αφρικής, στο Σαχέλ, στην Παλαιστίνη και άλλες περιοχές που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. Επιπρόσθετα, είπε, η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου έχει εντάξει στις προτεραιότητές της την πολιτική αναπτυξιακής συνεργασίας, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της πείνας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι μαζί με τη δικοινοτική πλατφόρμα ε/κ και τ/κ Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων –CYINDEP- συνδιοργανώνεται στη Λευκωσία ένα διεθνές συμπόσιο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στις 23 Νοεμβρίου με κύριο θέμα την εξάλειψη της πείνας στο μετά το 2015 αναπτυξιακό πλαίσιο. Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης τροφής, σημειώνοντας ότι περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα. Την ίδια ώρα, είπε, η ανεπάρκεια τροφίμων απειλεί πέραν του 15% του παγκόσμιου πληθυσμού και η επισιτιστική ανασφάλεια εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωή ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων στην υφήλιο.

Σημείωσε ότι ο Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας για τη μείωση της ακραίας φτώχειας κατά το ήμισυ έχει επιτευχθεί, όμως παρατήρησε ότι αυτή η στατιστική βελτίωση του εισοδήματος των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού, αν και αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ανάπτυξη, εντούτοις υποκρύπτει δυσάρεστες πραγματικότητες. Εξήγησε ότι οι τιμές της ενέργειας, της γης και των ειδών διατροφής συνεχώς αυξάνονται ταχύτερα, σε σχέση με την, κατ' αναλογία μικρότερη, αύξηση του εισοδήματος των φτωχών.

«Παρά τα υψηλά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες κατά την τελευταία δεκαετία, δεν έχουμε σημάδια σημαντικής βελτίωσης για πολλούς από αυτούς που υποσιτίζονται. Υπολογίζεται ότι περίπου 850 εκατομμύρια άνθρωποι κοιμούνται κάθε βράδυ χωρίς φαγητό», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οπως είπε, η αύξηση του πλούτου κατά την τελευταία δεκαετία δεν έφτασε μέχρι τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού στις κοινωνίες μας.

Αυτή η πραγματικότητα, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυτόματος συσχετισμός ανάμεσα στην επίτευξη ανάπτυξης και στη διασφάλιση της κοινωνικής προστασίας και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερος συντονισμός, κυρίως εντός του νέου πλαισίου αναπτυξιακής συνεργασίας.

Αναφερόμενος στις Ευρωπαϊκές Μέρες Ανάπτυξης, είπε ότι συνιστούν κορυφαία επίδειξη αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που υποφέρουν και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την ανάδειξη της καταπολέμησης της πείνας στις κύριες προτεραιότητες της παγκόσμιας αναπτυξιακής ατζέντας στην μετά το 2015 εποχή. Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στην ΕΕ για το 2012, λέγοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ «έφερε γούρι στην Ένωση» και συνεχάρη τον κ. Μπαρόζο για αυτή την επιτυχία.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πάει, λάλησαν!..
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πάει, λάλησαν!..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ