2012-10-24 07:32:15
Φωτογραφία για Μια νέα «κάθαρση» του πολιτικού σκηνικού
Μιχάλης Ιγνατίου

[email protected] Twitter: @mignatiou

Η δήλωση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες πως «πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε μια χώρα σοβαρή», είναι σπουδαία για πολλούς λόγους. Πρώτος και πιο σημαντικός είναι ότι ο κ. Σαμαράς παραδέχεται πως το πολιτικό κυρίως σύστημα, που έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, δεν επέδειξε σοβαρότητα, ούτε πριν από την κρίση ούτε κατά τη διάρκειά της. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο πρωθυπουργός εννοεί κάτι άλλο, διότι μπορεί να του καταμαρτυρούνται πολλά, αλλά του αναγνωρίζεται η ειλικρίνεια και η εντιμότητα.

Το σοβαρότατο λάθος που πράττουν συχνά οι πολιτικοί, είναι ότι όταν μιλούν για το θέμα αυτό, προσπαθούν να στρέψουν τις ευθύνες στους πολίτες. Η διαφθορά, τα σκάνδαλα και οι ανεξέλεγκτοι διορισμοί αποτελούν εικόνα και ομοίωση των πολιτικών, όχι των απλών ανθρώπων. Οι πολιτικοί συνεχίζουν την ίδια ακριβή ζωή, όπως και πριν από τρία χρόνια, ενώ ο λαός είναι εξαθλιωμένος και ζει σε συνθήκες φτώχειας. Οι πολιτικοί δρουν ως να διαμένουν σε κάποια άλλη χώρα, η οποία δεν επηρεάστηκε από την κρίση.


Η σοβαρότητα δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται. Και ο πρωθυπουργός γνωρίζει από πρώτο χέρι, πόσο δύσκολο είναι να πείσει στο εξωτερικό ότι το πολιτικό σύστημα άλλαξε και δικαιούται ακόμα μίας ευκαιρίας. Δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός, όταν συνομιλεί με την κ. Λαγκάρντ και την κ. Μέρκελ, απαξιώνει τους πολίτες, διότι στο τέλος τέλος, οι λαοί δεν παίρνουν αποφάσεις. Είναι οι πολιτικοί που καταχρέωσαν τη χώρα, είναι οι πολιτικοί που ρεζίλεψαν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Και όσο και αν προσπάθησε ο κ. Παπανδρέου να φορτώσει τις ευθύνες στις Ελληνίδες και τους Ελληνες δεν τα κατάφερε, διότι στο εξωτερικό αναγνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός σήκωσε όλα τα βάρη, σε αντίθεση με τους πολιτικούς και τα παιδιά τους, που επηρεάστηκαν σχεδόν μηδενικά.

Σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Σαμαράς είχε δώσει υπόσχεση ότι θα εγκριθεί νόμος στη Βουλή, ο οποίος θα υποχρεώνει τους πολιτικούς να αποκαλύψουν τα πραγματικά περιουσιακά τους στοιχεία, των ιδίων και των οικογενειών τους. Η σημαντικότητα αυτή της υπόσχεσης έγκειται στο γεγονός ότι θα ερευνούσε τους πολιτικούς από την ημέρα της εισόδου τους στην πολιτική. Είμαι πεπεισμένος, όπως και πολλοί άνθρωποι, ότι η πλειονότητα των πολιτικών αδυνατεί να αποδείξει τον τρόπο με τον οποίο απέκτησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κύπρο, αν και εκεί τα πράγματα πρέπει να 'ναι χειρότερα. Βοά ο τόπος στο νησί πως μερικοί εκ των πολιτικών αδυνατούν να δημοσιοποιήσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, διότι απλούστατα δεν έχουν περάσει ποτέ από την εφορία.

Οι πολιτικοί απαξίωσαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Δεν είναι «θύματα» των πρωτοσέλιδων των μέσων ενημέρωσης, όπως διατείνονται, και της δήθεν παραπληροφόρησης των πολιτών. Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί είναι ότι για να γυρίσουμε σελίδα πρέπει όσοι πόνεσαν τον λαό να καταλήξουν να κάνουν παρέα στον Ακη Τσοχατζόπουλο. Δεν πρόκειται να ξεθυμάνει διαφορετικά η οργή των πολιτών. Και είναι κάτι που αντιλαμβάνεται ο κ. Σαμαράς. Η κάθαρση και το καθάρισμα του πολιτικού «σταύλου», πρέπει να 'ναι στις άμεσες υποχρεώσεις του. Για να κερδίσει την υποστήριξη του λαού στην πιο κρίσιμη καμπή της προσπάθειας για ανόρθωση της Ελλάδας.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ