2012-03-21 20:39:04
Φωτογραφία για Η Κρήτη «εργοστάσιο» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Η αναμενόμενη «καλωδιακή» διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, φαίνεται πως «άνοιξε την όρεξη» πολλών για να διεκδικήσουν... ένα κομμάτι από την «πίτα» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όπως φαίνεται από τον νέο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) τον οποίο δημοσιοποιεί το Flashnews.gr, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ΑΠΕ και σε παλαιότερα αιτήματα, ήρθαν να προστεθούν δεκάδες νέες αιτήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι όλες οι αιτήσεις για ΑΠΕ στην Κρήτη έχουν ισχύ 6.500 MW, όταν η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των 98 σταθμών της ΔΕΗ σε όλη την χώρα ανέρχεται σήμερα στα 12.760 MW.

Μάλιστα, φαίνεται πως επειδή οι ορεινές περιοχές έχουν ήδη κορεστεί, τα αιτήματα των νέων υποψήφιων επενδυτών – εκμεταλλευόμενα τις δυνατότητες του Νόμου που ψηφίστηκε το 2010 (επι υπουργείας Τ.Μπιρμπίλη) – αφορούν περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura ή αποτελούν αρχαιολογικούς τόπους.


«Πρωταγωνιστές» σε αυτή την τακτική, είναι η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ» και κυρίως η νεοσύστατη από την Περιφέρεια Κρήτης και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, «Παγκρήτια Ανανεώσιμες ΑΕ».

Και ίσως για την ΔΕΗ να είναι…αναμενόμενη η πρόθεση να γεμίσει ανεμογεννήτριες την νησίδα Δία του Ηρακλείου (Natura και αρχαιολογικός χώρος) καθώς επίσης και τα νησιά Διονυσάδες στην Σητεία.

Όμως εντύπωση προκαλούν οι περιοχές για τις οποίες έχει καταθέσει αιτήσεις η «Παγκρήτια Ανανεώσιμες ΑΕ» και μάλιστα όχι για ανεμογεννήτριες, αλλά για φωτοβολταικά πάρκα τα οποία απαιτούν πολύ μεγαλύτερη έκταση.

Όλες οι περιοχές με κόκκινο χρώμα αφορούν στα φωτοβολταικά πάρκα για τα οποία έχει υποβάλλει αίτηση η «Παγκρήτια Ανανεώσιμες ΑΕ».

Πρόκειται συνολικά για 20 περιοχές σε ολόκληρη την Κρήτη, στις οποίες, σύμφωνα με τις αιτήσεις η «Παγκρήτια Ανανεώσιμες ΑΕ» θα εγκαταστήσει φωτοβολταικά συνολικής ισχύος 1.000 Μεγαβάτ (!!)

Μεταξύ αυτών των περιοχών είναι :

Το ακρωτήρι της Γραμβούσας Κισάμου, (Natura) όπου εάν προστεθεί και αίτημα άλλης εταιρείας για αιολικό πάρκο, δεσμεύεται όλο το ακρωτήρι.

Το ακρωτήρι Σπάθα στα Ροδωπού Χανίων, (Natura-αρχαία) όπου στο αδειοδοτημένο αιολικό πάρκο ιδιωτικής εταιρείας, έρχεται να προστεθεί ένα τεράστιο φωτοβολταικό της «Παγκρήτιας Ανανεώσιμες ΑΕ» που καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το ακρωτήρι.

Το Ακρωτήρι Χανίων, όπου η εταιρεία της Περιφέρειας και της Παγκρήτιας Τράπεζας ζητά να τοποθετήσει φωτοβολταικά πάρκα σε τρείς περιοχές από τις οποίες οι δύο είναι βόρεια και νότια του Κουρουπητού, όπου είναι οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων της ΔΕΔΙΣΑ.

Να σημειωθεί πως όπως φαίνεται από τον χάρτη της ΡΑΕ η εταιρεία Natura Power που πήρε άδεια για δημιουργία τεράστιου ηλιοθερμικού 50 MW σε έκταση της Μονής Γουβερνέτου, έχει προβεί σε ανάκληση της αίτησης.

Τα Αστερούσια όρη (Natura), όπου στα εκτεταμένα αιολικά πάρκα έρχονται να προστεθούν οι αιτήσεις τεράστιων φωτοβολταικών από την «Παγκρήτια Ανανεώσιμες ΑΕ».

Η παραλιακή και όχι μόνο περιοχή του Φόδελε στο Ηράκλειο

Κρίσιμα ερωτήματα

Και μπορεί να γίνεται λόγος για σεβασμό της νομοθεσίας και για περιβαλλοντικές μελέτες.

Και μπορεί να προβάλλεται οι ισχυρισμός πως στην εταιρεία της Περιφέρειας και της Παγκρήτιας Τράπεζας, είναι ή μπορούν να είναι μέτοχοι η Εκκλησία, τοπικοί φορείς κ.α., αλλά τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι :

- Μπορεί να είναι νόμιμο, αλλά είναι ηθικό ο φορέας που γνωμοδοτεί για τις Περιβαλλοντικές μελέτες των ΑΠΕ, να βρίσκεται ο ίδιος στην θέση και του ελεγκτή και του ελεγχόμενου – επενδυτή;

- Πως είναι δυνατόν, πριν καν προχωρήσει ο διαβόητος Χωροταξικός Σχεδιασμός, η ίδια η Περιφέρεια – μέσω της «Παγκρήτιας Ανανεώσιμες ΑΕ» - να δεσμεύει χιλιάδες στρέμματα για τοποθέτηση φωτοβολταικών και μάλιστα σε περιοχές Natura;

- Μήπως με τον τρόπο αυτόν ο ίδιος ο θεσμοθετημένος φορέας που είναι αρμόδιος για την προστασία του περιβάλλοντος, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του επενδυτή, «ανοίγει την όρεξη» και σε όποιον άλλον επενδυτή θέλει να εγκατασταθεί σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές;

- Η Περιφέρεια Κρήτης, ως φορέας της αυτοδιοίκησης, πριν κατατεθεί η αίτηση στην ΡΑΕ προχώρησε σε κάποιον διάλογο με τους κατά τόπους φορείς (δημοτικά συμβούλια) και τους πολίτες για την δέσμευση των εκτάσεων; Και, τελικά, ποιος θα φταίει εάν υπάρξουν αντιδράσεις και ξεσηκωμοί;
Flashnews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πάνω σε ψηλή ραχούλα...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πάνω σε ψηλή ραχούλα...
Η γενιά της κρίσης
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η γενιά της κρίσης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ