2012-10-25 14:19:24
Φωτογραφία για Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Εμφαση στην Αγορά,
Η Θέμις Μπαζάκα σε σκηνή από την ταινία «Wild duck» του Γιάννη Σακαρίδη που διαγωνίζεται στην Agora Woks in Progress,

Ζουμπουλάκης Γιάννης 

Ο τομέας της κινηματογραφικής αγοράς αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και συγκεκριμένο στόχο,

Περί τους 150 ξένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου θα δώσουν εφέτος το παρόν στη Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της 53ης διοργάνωσης του φεστιβάλ κινηματογράφου (2-11 Νοεμβρίου). 

Αντιπρόσωποι από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ (Κάνες, Βερολίνο, Βενετία, Λοκάρνο κ.α.), παραγωγοί και διανομείς θα συμμετάσχουν στις αναπτυξιακές δράσεις της εφετινής Αγοράς του φεστιβάλ η οποία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και με έμφαση στα κινηματογραφικά σχέδια που πρόκειται να δρομολογηθούν.

Δυο είναι οι βασικοί πυλώνες της κινηματογραφικής αγοράς του φεστιβάλ: το τμήμα Agora Works in Progress όπου πραγματοποιούνται προβολές για τους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ και το Crossroads που με βάση την ποιότητα του σεναρίου, την δημιουργική ομάδα  και τις πιθανότητες ολοκλήρωσης, στηρίζει ταινίες που πρόκειται να γυριστούν


Ενας τρίτος πυλώνας, εξίσου σημαντικός είναι η ψηφιακή βιβλιοθήκη Agora Film Market (3-10 Νοεμβρίου 2012) που προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συγκαταλέγονται στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Agora Works in Progress

Ξεχωριστό ελληνικό ενδιαφέρον εφέτος στη Agora Works in Progress (δουλειά εν εξελίξει) καθώς οι ταινίες «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου, «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη, συμμετέχουν στις συνολικώς δώδεκα που θα διεκδικήσουν το βραβείο post -production της σημαντικής εταιρίας Graal και της Cinelabs Greece. Το αντιστοιχεί σε υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της ταινίας).  Η εταιρεία Graal, από τις σημαντικότερες εταιρείες post-production στην Ελλάδα, προσφέρει υπηρεσίες post-production στη βραβευμένη ταινία, μαζί με την Cinelabs Greece

Πέρσι, το εν λόγω βραβείο δόθηκε στην ταινία «When I Saw You της Annemarie Jacir», που εφέτος αποτελεί την επίσημη πρόταση της Παλαιστίνης για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Εφέτος στα Agora Works in Progress συμμετέχουν 12 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική  φάση τους και προέρχονται ή είναι συμπαραγωγές από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και Τουρκία.

Οι ταινίες που συμμετέχουν φέτος στο τμήμα Agora Works in Progress είναι οι:

«BLACK DIAMONDS», 2012, σε σκηνοθεσία Μιγκέλ Αλκαντούντ,  Ισπανία/Πορτογαλία/Εσθονία/Μάλι

«HUNGRY MAN», 2012, σε σκηνοθεσία Φιλίπ Μαρτέν, Γαλλία

«I AM A VAGRANT», 2012, σε σκηνοθεσία Σαρλ Ναζμάν, παραγωγή: Cecile Vacheret, Sedna Films, Γαλλία

«THE IMPECCABLES», 2012, σε σκηνοθεσία Ραμίν Ματίν,  Τουρκία

«THE JAPANESE DOG», 2012, σε σκηνοθεσία Τούντορ Κρίστιαν Γκιουργίου,  Ρουμανία

To Japanese Dog παρουσιάστηκε στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads to 2010

«LATE SEASON», 2012 σε σκηνοθεσία Ντανίλο Λαπούτο, Ιταλία

«LUTON», 2013, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κωνσταντάτου, Ελλάδα (το «Luton» παρουσιάστηκε στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads 2010, στη φωτογραφία αριστερά)

«MATTRESS AND COVERS», 2012 σε σε σκηνοθεσία Αχμάντ Αμπνταλά, Αίγυπτος

«MY DOG KILLER», 2013, σε σκηνοθεσία Μίρα Φορνάι, Σλοβακία/Τσεχία

«SEABURNERS», 2013, σε σκηνοθεσία Mελία Ονέλ, Τουρκία (τo «Sea Burners» παρουσιάστηκε στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads το 2011)

«SEPTEMBER», 2012, σε σκηνοθεσία και παραγωγή Πέννυς Παναγιωτοπούλου, Ελλάδα/Γερμανία

(το «September» βραβεύτηκε στο Ταμείο Ανάπτυξης Σεναρίου Balkan Fund το 2010 και παρουσιάστηκε στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads το 2011)

«WILD DUCK», 2012, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σακαρίδη, Ελλάδα

Η κριτική επιτροπή των Agora Works in Progress απαρτίζεται από τους: Michael Weber (Match Factory), Remi Bonhomme (Φεστιβάλ Καννών - Εβδομάδα Κριτικής, διευθυντής προγράμματος, Γαλλία) και Ειρήνη Σουγανίδου (Feelgood Entertainment - Διανομέας, Ελλάδα)

Crossroads

Η εξίσου σημαντική ενότητα της Αγοράς Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads (6-10 Νοεμβρίου 2012) εφέτος κλείνει τα όγδοα γενέθλιά της. Με επικεφαλής την Μαρί Πιέρ Μασιά, πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια στην Quinzaine του φεστιβάλ Κανών, το Φόρουμ επέλεξε 17 κινηματογραφικά σχέδια, βάση της ποιότητας του σεναρίου, της δημιουργικής ομάδας και των πιθανοτήτων ολοκλήρωσης της ταινίας.

Τα κινηματογραφικά αυτά σχέδια αποτελούν είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, είτε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Συγκεκριμένα προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτος, Αλγερία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιταλία, Κύπρος, Λίβανος, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία.     

Οι παραγωγοί και σκηνοθέτες αυτών των 17 κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους επίσημα και ανεπίσημα με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων (sales agents) και ειδικούς κορυφαίων τομέων παραγωγής.

Τα εφετινά κινηματογραφικά σχέδια είναι τα εξής:

«69 MIDAN MESSAHA» σε σκηνοθεσία Αγιετέν Αμίν, Αίγυπτος

«ALGIERS BY NIGHT» σε σκηνοθεσία Γιάνις Κουσίμ, Αλγερία

«APPLE ORCHARD» σε σκηνοθεσία Κάρλος Τσαχίν, Λίβανος

«BACHA BAZI: BOYS FOR PLAY» (τίτλος εργασίας) σε σκηνοθεσία Ανα Λαζάρεβιτς, Σερβία

«EASY» σε σκηνοθεσία Αντρέα Μανιάνι, Ιταλία/Ουκρανία

«ERASED», σε σκηνοθεσία Μίχα Μαζινί, Σλοβενία

«FACTORY GIRL» σε σκηνοθεσία Μοχάμεντ Καν, Αίγυπτος

«GOLDEN DAY» σε σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη, Ελλάδα

«HAPPY BIRTHDAY» (τίτλος εργασίας) σε σκηνοθεσία Χρίστου Γεωργίου, Γερμανία/Ελλάδα/Κύπρος

«KEBAB ROYAL» σε σκηνοθεσία Πέτερ Μπρόσενς και Τζέσικα Γούντγουορθ, Γαλλία/Βέλγιο

«ME, MYSELF AND MURDOCH», σε σκηνοθεσία Γιάχια Αλαμπτναλάχ, Ιορδανία

«MOTHERLAND», σε σκηνοθεσία Σενέμ Τουζέν, Τουρκία

«NO TEARS» σε σκηνοθεσία Γιαγκμούρ Ταϊλάν, Ντουρούλ Ταϊλάν, Τουρκία

«PARK» (τίτλος εργασίας) σε σκηνοθεσία Σοφίας Εξάρχου, Ελλάδα

«RAW AND COOKED» σε σκηνοθεσία Γκαμπριέλ Ατσίμ, Ρουμανία

«TALES OF VIRTUE» σε σκηνοθεσία Ντενίζ Γκάμζε Εργκουβέν,  Γαλλία/ Τουρκία

«THROUGH MY VEINS», σε σκηνοθεσία Φλορίν Σερμπάν, Ρουμανία

Η κριτική επιτροπή του Crossroads φέτος απαρτίζεται από τους Αντονι Μουίρ (Film i Väst - Διεθνείς συμπαραγωγές, Σουηδία), Χόλγκεν Στερν (ZDF/ARTE - Commissioning editor, Γερμανία) και Μαρία Χατζάκου (Haos Films - Παραγωγός, Ελλάδα)

Agora Film Market

Eφέτος στο Agora Film Market παρουσιάζονται 300 διεθνείς τίτλοι ταινιών, οι οποίες έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν σε επαγγελματίες του χώρου (εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων-sales agents, διανομείς, εκπροσώπους φεστιβάλ), καθώς και σε δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο Agora Film Market θα προβληθούν 19 ελληνικές ταινίες των οποίων οι δημιουργοί θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Ανάμεσά τους οι  ταινίες «Αίμα» του Διαμαντή Καραναστάση, «Tungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου, «Ελκυστική ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, «Η επιστροφή του Λαζάρου» του Αλέξανδρου Κωνσταντάρα, «Χίμαιρα» του Κωνσταντίνου Νάνου και «Μια νύχτα στην Αθήνα» του Δημήτρη Αρβανίτη.

Aναδημοσιευσα Από Bημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ