2012-11-06 18:23:33
Φωτογραφία για ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
To ελληνικό ζήτημα απασχόλησε και τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20 στο Μεξικό, αφού σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το θέμα συζητήθηκε, ωστόσο όχι διεξοδικά.

Σύμφωνα με γερμανό υπουργό Οικονομικών οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους εταίρους τους στο G20, διαβεβαιώνοντάς τους ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, «ωστόσο αυτή δεν έχει ακόμη βρεθεί», όπως είπε.

«Μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα βρούμε λύση», είπε ο Β. Σόιμπλε για να συμπληρώσει ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια λύση που θα δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ρομπάι και Ρεν για την επόμενη δόση

Στο επικείμενο Eurogroup αναφέρθηκε χθες το βράδυ από το Μεξικό και ο Όλι Ρεν, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η ευρωζώνη όσο και το ΔΝΤ, όσο και η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική βουλή «κινούνται με τρόπο ώστε να είναι σε θέση να λάβουν την ερχόμενη εβδομάδα την απόφαση για την επόμενη δόση».


Για να προσθέσει ότι αυτό είναι «σίγουρα αναγκαίο», δεδομένης της επαπειλούμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας στα μέσα Νοεμβρίου.

Ανοιχτό άφησε πάντως το θέμα από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, δηλώνοντας σήμερα ότι «θα συναντηθούμε και πάλι στις 12 Νοεμβρίου και ελπίζουμε να έχουμε μέχρι τότε την έκθεση της Τρόικας για να αποφασίσουμε για την εκταμίευση».

Ο κ. Ρομπάι κάλεσε την ίδια ώρα την κυβέρνηση Σαμαρά να λάβει τώρα όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις για να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα.

Νέες απεργίες ενόψει νέας λιτότητας

Για «εβδομάδα θρίλερ» στην Ελλάδα κάνει λόγο ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, αναφερόμενη στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα ως αντίδραση στην επικείμενη ψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας. Η εφημερίδα σχολιάζει: «Η Αθήνα παραλύει, η κυβέρνηση φοβάται διαρροές βουλευτών. Το κοινοβούλιο ψηφίζει την Τετάρτη για το νέο πακέτο λιτότητας». Η ίδια εφημερίδα, στη διαδικτυακή της έκδοση, σημειώνει: «Πακέτο λιτότητας ή χρεοκοπία: Η Ελλάδα έχει μόνο αυτές τις δύο επιλογές. Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε τα μέτρα, με τα οποία αναμένεται η χώρα να εξοικονομήσει 13,5 δισ. ευρώ. Αν το κοινοβούλιο αρνηθεί να τα ψηφίσει, η χώρα θα βρεθεί προ της χρεοκοπίας».

«Βαρύ φορτίο σε αδύναμους ώμους»

«Η γενική απεργία παραλύει τη δημόσια ζωή στην Ελλάδα» επισημαίνει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Die Zeit, η οποία επισημαίνει ότι προβλέπονται «μειώσεις των συντάξεων από 5% έως 25% και κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων. Το νέο πακέτο λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης είναι σκληρό. Η διαμαρτυρία συνεχίζεται, η χώρα έχει ακινητοποιηθεί».

«Ολόκληρη η Ελλάδα στέκει ακίνητη» σημειώνει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Stern επισημαίνοντας ότι «εκατοντάδες χιλιάδες θέλουν να απεργήσουν σήμερα διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο νέο μαζικό πρόγραμμα λιτότητας. (…) Η δημόσια ζωή θα παραμείνει για 48 ώρες πρακτικά ακινητοποιημένη».

«Βαρύ φορτίο σε αδύναμους ώμους» χαρακτηρίζει το νέο πακέτο λιτότητας η Hannoversche Allgemeine Zeitung, η οποία παρατηρεί ότι «το νέο πρόγραμμα λιτότητας πλήττει κυρίως τους συνταξιούχους».

Το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ARD κάνει λόγο στην ιστοσελίδα του (tagesschau.de) για «διαμαρτυρία απελπισίας για το νέο πακέτο λιτότητας» επισημαίνοντας ότι «οι αντιδράσεις κατά των περικοπών δε σταματούν, τόσο εντός της κυβέρνησης, όσο και στους δρόμους».

Η Neue Zürcher Zeitung σημειώνει στο πρωτοσέλιδό της ότι η «κυβέρνηση της Αθήνας βρίσκεται ενώπιον μίας κρίσιμης ψηφοφορίας». Η ελβετική εφημερίδα επισημαίνει ότι εκτός από της αντιδράσεις των Ελλήνων που απεργούν, υπάρχουν και οι αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ και κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν προτίθενται να ψηφίσουν τα μέτρα. «Αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της κυβέρνησης συνασπισμού» σημειώνει η NZZ.

D.Welle
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ