2012-11-08 11:30:43
Φωτογραφία για Aνακοινώθηκαν τα γαλλικά βραβεία Γκονκούρ και Ρενοντό 2012,
Ο Ζερόμ Φεραρί, το βιβλίο του οποίου τιμήθηκε ως το κορυφαίο μυθιστόρημα του 2012,

Κουζέλη Λαμπρινή 

Απονεμήθηκαν στον Ζερόμ Φεραρί και στη Σκολαστίκ Μουκασονγκά,

Ανακοινώθηκε στη διάρκεια τελετουργικού επίσημου γεύματος στο εστιατόριο «Drouant» στο Παρίσι ο εφετινός τιμώμενος με το φημισμένο γαλλικό βραβείο Γκονκούρ. Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Γκονκούρ Ντιντιέ Ντεκουάν ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής, η οποία επέλεξε το Le sermon sur la chute de Rome [Κήρυγμα για την πτώση της Ρώμης] (Actes Sud) του γάλλου Ζερόμ Φεραρί,  συγγραφέα, μεταφραστή και καθηγητή φιλοσοφίας, ως το καλύτερο μυθιστόρημα για το 2012.

Έπειτα από τρεις διαδοχικές επιλογές, συνυποψήφιοι στην τελική τετράδια ήταν:

Πατρίκ Ντεβίλ, Peste et choléra (Seuil), το εφετινό φαβορί.

Ζοέλ Ντικέρ, La vérité sur l’affaire Harry Québert (Fallois), το αουτσάιντερ.


Λίντα Λε, Lame de fond (Bourgois), η έκπληξη.

Τη δεκαμελή κριτική επιτροπή αποτελούν οι: Edmonde Charles-Roux (πρόεδρος), Régis Debray, Philippe Claudel, Didier Decoin, Françoise Chandernagor, Tahar Ben Jelloun, Patrick Rambaud, Pierre Assouline, Bernard Pivot, και ο πρόσφατα αποθανών τον περασμένο Ιούνιο Robert Sabatier.

To Γκονκούρ είναι το πιο «βαρύ» όνομα ανάμεσα στα λογοτεχνικά βραβεία της Γαλλίας. Θεσμός αντίπαλος αρχικά του βραβείου της Γαλλικής Ακαδημίας, απονέμεται από το 1903 σε γαλλόφωνο μυθιστόρημα και είναι εκείνο στο όνομα του οποίου ορκίζονται συγγραφείς και βιβλιοπώλες: κανένα άλλο διαφημιστικό μέσο δεν έχει την ισχύ να εκτοξεύσει τις πωλήσεις ενός βιβλίου όσο η κορδέλα με τον τίτλο «Βραβείο Γκονκούρ». Σύμφωνα με έρευνες, το Γκονκούρ μπορεί να εξαπλασιάσει τις πωλήσεις ενός βιβλίου, με αποτελέσματα ακόμη πιο εντυπωσιακά όταν ο συγγραφέας είναι άγνωστος. Ίσως γι’ αυτό οι διοργανωτές του θεσμού υποστηρίζουν ότι η τιμή του Γκονκούρ «εξαργυρώνεται» στα βιβλιοπωλεία και επομένως δεν χρειάζεται το βραβείο να συνοδεύεται από σημαντικό χρηματικό έπαθλο. Εντελώς συμβολικό, το χρηματικό έπαθλο του Γκονκούρ είναι μόλις 10 ευρώ.

Βραβείο Ρενοντό

Το βραβείο Ρενοντό, το οποίο δημιουργήθηκε για να αποζημιώσει του συγγραφείς που δεν λαμβάνουν το βραβείο Γκονκούρ, απονεμήθηκε στη Σκολαστίκ Μουκασονγκά από τη Ρουάντα για το μυθιστόρημά της Notre-Dame du Nil [Η Νοτρ Νταμ του Νείλου] (Gallimard).

  

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Απίθανο γκολ - Σκορπιός!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απίθανο γκολ - Σκορπιός!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ