2012-11-13 14:22:34
Φωτογραφία για Τελετή εορτασμού με αφορμή την συμπλήρωση  72 χρόνων ζωής της 15ης Ταξιαρχίας Πεζικού Καστοριάς
Η 6η Νοεμβρίου 1940, αναμφίβολα, αποτελεί ορόσημο για την ονομαζόμενη σήμερα 15η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού «ΠΥΞΟΣ», μιας και τότε, για πρώτη φορά, η 15η Μεραρχία Πεζικού πήρε …σάρκα και οστά, η οποία, βεβαίως, με η συγκρότησή της, ανέλαβε άμεσα αποστολή προάσπισης της ελληνοαλβανικής μεθορίου, από το Μάλι Μάδι έως τη χερσόνησο του ΠΥΞΟΥ στην περιοχή των λιμνών της Πρέσπας και, συγκεκριμένα, στο Βροντερό.

Οκτώ νικηφόρες μάχες διεξήγαγε

από 14 Νοεμβρίου 1940 έως 1 Απριλίου 1941

Με την εγκαθίδρυσή της, λοιπόν, στο νομό μας την 6η Νοεμβρίου 1940, η 15η Μεραρχία Πεζικού, με επικεφαλής τον Υποστράτηγο Αγαμέμνονα Μεταξά, υποχρεώθηκε – εκ των πραγμάτων – να διεξάγει οκτώ νικηφόρες μάχες από 14 Νοεμβρίου 1940 έως την 1η Απριλίου 1941, απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα, ενώ την 25η Απριλίου του ίδιου έτους, ελέω των όρων της ανακωχής με τους εισβολείς Γερμανούς, αμέσως μετά την «άλωση» από πλευράς τους των οχυρών «Ρούπελ», ο ένδοξος στρατιωτικός μας σχηματισμός αναγκάστηκε να διαλυθεί, για να συγκροτηθεί εκ νέου την 15η Μαΐου 1945, και μέχρι το τέλος του 1949 να πάρει μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις του αιματηρού εμφύλιου πολέμου.


Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Στρατού,

την 31η Μαρτίου 1998, η 15η Μεραρχία Πεζικού υποβιβάστηκε

 σε 15η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού «

Έκτοτε και μέχρι την 31η Μαρτίου 1998, οπότε στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Στρατού από Μεραρχία υποβιβάστηκε σε Ταξιαρχία Πεζικού συνεχίζει να εδρεύει στην περιοχή μας, ενώ την 9η Μαρτίου 2011 μετονομάστηκε σε 15η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού «ΠΥΞΟΣ», επιτελώντας σημαντικότατο ρόλο στη φύλαξη των συνόρων μας με την Αλβανία.

Με τον απαιτούμενο σεβασμό, αλλά με απλότητα

η τελετή εορτασμού της γενέθλιας ημέρας

στο Στρατόπεδο «Καραγεωργίου» στο Άργος Ορεστικό

Η ιστορική – εν τούτοις – αυτή διαδρομή της 15ης, σήμερα, Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού, με αφορμή τη συμπλήρωση των εβδομήντα δύο χρόνων ζωής της, γιορτάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Στρατόπεδο «Καραγεωργίου» στο Άργος Ορεστικό με τις δέουσες τιμές, αλλά με την σεμνότητα και την απλότητα που οι δύσκολες ημέρες για την πατρίδα μας επιβάλλουν.

Στην τελετή λοιπόν, του εορτασμού, το «παρών» έδωσαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ, που τέλεσε και τη δοξολογία, ο επιτελάρχης του Α’ Σώματος Στρατού, Ταξίαρχος κ. Χρήστος Παπασάββας, ο διοικητής της 15ηςΜ/Π ΤΑΞΠΖ «ΠΥΞΟΣ», Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Λεοντάρης, ο δήμαρχος Ορεστίδος κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου, ο αντιδήμαρχος Ορεστίδος κ. Νικόλαος Παπανικολάου, ο διοικητής Π.Υ. Καστοριάς, Πύραρχος κ. Δημήτριος Λαφαζάνης, καθώς και τα μόνιμα στελέχη των μονάδων της 15ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού «ΠΥΞΟΣ».

Η ημερήσια διαταγή του διοικητή της 15ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ «ΠΥΞΟΣ»:

«Στο διάστημα των 72 χρόνων, η ταξιαρχία ανταποκρίθηκε πλήρως στην αποστολή της, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κάθε ιστορικής περιόδου, χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλλαν η εκάστοτε στρατιωτική ηγεσία, οι διατελέσαντες διοικητές της και φυσικά οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, οι οπλίτες και το πολιτικό προσωπικό της, οι οποίοι, προικισμένοι με τις στρατιωτικές αρετές, της φιλοπατρίας, της ανδρείας, της καρτερίας και της πειθαρχίας, αποτέλεσαν και αποτελούν, μοναδική και ανεξάντλητη δύναμη, σταθερότητας τιμής και ελπίδας.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι άφησε στα πεδία της τιμής και του καθήκοντος 112 αξιωματικούς και 5.812 οπλίτες, που έπεσαν μαχόμενοι ηρωικά υπέρ πίστεως και πατρίδος. Σήμερα με την επικρατούσα αστάθεια στο διεθνές γεωστρατηγικό περιβάλλον, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και των Βαλκανίων, είναι επιτακτική η ανάγκη της διαρκούς επαγρύπνησης και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η χώρα μας, παρά την έντονη οικονομική κρίση την οποία διέρχεται, πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ισορροπίας για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια, ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε με μεγάλη επιτυχία και στο παρελθόν όσες φορές κρίθηκε να το πράξει.

Για αυτό η αποστολή της Ταξιαρχίας αποκτά ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία και οι ευθύνες μας για την επιτήρηση και την ασφάλεια των συνόρων μας, αλλά και για την εκπαίδευση του προσωπικού διαρκώς αυξάνονται».

Εν κατακλείδι, μετά το πέρας της ανάγνωσης της ημερήσιας Διαταγής, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Επιτελάρχη του Α’ Σώματος Στρατού κ. Παπασσάβα, ενώ, αμέσως μετά, επικράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 112 οπλιτών και 5.812 οπλιτών της 15ης Μεραρχίας Πεζικού που θυσίασαν της ζωή τους για την πατρίδα.

http://www.sentra.com.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3131:teleti-eortasmoy-72-xronia-taksiarxia-pezikoy&catid=39:kastoria&Itemid=118 
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ