2012-11-15 10:20:33
Φωτογραφία για O Ντουρς Γκρυνμπάιν στην Αθήνα,
Κουζέλη Λαμπρινή 

Ο γερμανός ποιητής θα μιλήσει για το έργο του στο Ινστιτούτο Γκαίτε την Πέμπτη,

Τον ποιητή, δοκιμιογράφο και μεταφραστή Ντουρς Γκρυνμπάιν παρουσιάζουν το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα και οι εκδόσεις Μικρή Άρκτος, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, στις 8.00 μ.μ., στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16).

Γεννημένος στη Δρέσδη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας το 1962, κάτοχος σήμερα της έδρας Ποιητικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ, ο Γκρυνμπάιν έχει εκδώσει περισσότερα από δώδεκα ποιητικά βιβλία, δύο τόμους δοκιμίων και ένα αυτοβιογραφικό κείμενο. Θεωρείται από τους σημαντικότερους και πιο δημοφιλείς σύγχρονους ποιητές στη Γερμανία, μια ανανεωτική φωνή στην οποία συμπλέκονται ο στοχασμός για την Ιστορία, η μνήμη, ο μύθος και η καθημερινότητα σε στίχους λιτούς, δυνατούς και έντονα μουσικούς, και ένας οξυδερκής επιφυλλιδογράφος. Έχει βραβευθεί πολλές φορές για έργα του, μεταξύ άλλων και με το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο της Γερμανίας, το Βραβείο Γκέοργκ Μπύχνερ, το 1995. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Γλώσσας και Ποίησης. Ιδιαίτερη θέση στη δημιουργική παραγωγή του έχει η μετάφραση αρχαίων ελλήνων και λατίνων ποιητών.


Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν ο τόμος με ποιήματα και δοκίμια Απομακρυσμένη επιγραφή (Υπερίων, 1997), το μακρύ αφηγηματικό ποίημα Του χιονιού ή ο Ντεκάρτ στη Γερμανία (Κέδρος, 2007) και πρόσφατα μια επιλογή από ποιήματά του μιας εικοσαετίας με τον τίτλο Ο αστρονόμος (Μικρή Άρκτος, 2012).

Στην εκδήλωση θα διαβαστούν ποιήματά του, στα γερμανικά από τον ίδιο και στα ελληνικά από τον μεταφραστή του Θανάση Λάμπρου, και θα ακολουθήσει συζήτηση για το έργο του και την ποίηση με το κοινό. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ίσμα Τουλάτου.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Aστρολογικές Προβλέψεις
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Aστρολογικές Προβλέψεις
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ