2012-11-15 20:14:03
Φωτογραφία για Καταστροφικές προβλέψεις για την Κύπρο από την Merrill Lynch
Το θέμα της Κύπρου θα έχει πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από το μέγεθος της, εκτιμούν ξένοι αναλυτές, που άρχισαν να μελετούν τις προεκτάσεις του κυπριακού μνημονίου... στην υπόλοιπη ευρωζώνη. 

Έκθεση της Merrill Lynch που δημοσιεύθηκε χθες σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό μνημόνιο είναι οι μακρύτερες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και σταχυολογεί τις συνέπειες που μπορεί να έχει το θέμα του κυπριακού προγράμματος για την υπόλοιπη Ευρώπη. «Πιστεύουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος έχουν περισσότερη σημασία για την ευρωζώνη από ότι θα υποδήλωνε το μικρό μέγεθος της χώρας», αναφέρει η έκθεση.

Μικρή η Κύπρος αλλά Στην έκθεση αναφέρεται ότι με την πρώτη ματιά η Κύπρος δεν φαίνεται να επηρεάζει την αγορά πέρα από τα σύνορά της καθώς η οικονομία της αποτελεί μόνο το 0,15% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και είναι η τρίτη μικρότερη χώρα στην ευρωζώνη μετά τη Μάλτα και την Εσθονία
. Το IMF αναμένει ότι το έλλειμμα της χώρας θα διαμορφωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ το 2012 που δεν διαφέρει από την περιφέρεια, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα ήταν μόνο 0,3% του ΑΕΠ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012. Επίσης, το δημόσιο χρέος δεν ξεπερνά τα όρια της βιωσιμότητας και αναμένεται να ανέλθει στο 87,6% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IMF. Επίσης, η χώρα έχει μικρό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, μικρότερο του 1% του ΑΕΠ.

Ευρύτερες οι συνέπειες

Ωστόσο, τονίζεται, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες συνέπειες. Αναφέρεται ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται σκληρός διαπραγματευτής με την τρόικα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει ότι οι όροι της τρόικας είναι μη αποδεκτοί. Σημειώνει ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει διαρκέσει περισσότερο από ότι σε άλλες χώρες. Η Merrill Lynch δεν αναμένει κατάληξη σε συμφωνία πριν τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013 καθώς η επόμενη λήξη ομολόγων είναι στις 3 Ιουνίου.

Επίσης, τονίζεται ότι η δυναμική του χρέους θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο με το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος να αυξάνεται συνεχώς. Η χώρα σύμφωνα με δημοσιεύματα χρειάζεται €10-20 δισ. με ορατό τον κίνδυνο το δημόσιο χρέος να αναρριχάται στο 124%-180% του ΑΕΠ το 2013 που θα μετατρέψει τη χώρα στην πιο χρεωμένη της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η θέση της Κύπρου σαν χρηματοοικονομικό κέντρο κυρίως για τις ρωσικές επιχειρήσεις, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα μετά τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ακόμη και εάν οι κατηγορίες δεν ευσταθούν, προστίθεται, θα μπορούσαν να περιπλέξουν περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση του μνημονίου.

Στην έκθεση, ακόμη ως παράγοντας πρόκλησης αναφέρεται το ενδεχόμενοι οι τράπεζες να ζητήσουν επίσημη βοήθεια οι οποίες σε αντίθεση με τις ιρλανδικές τράπεζες ανέλαβαν από μόνες τους τη χρηματοδότηση μέσω των καταθέσεων. Αυτό σημαίνει, αναφέρει, ότι τα επίπεδα απωλειών που μπορεί να δεχθούν οι κάτοχοι αξιογράφων είναι πολύ μικρότερα από ότι στην Ιρλανδία, και επομένως το κράτος πρέπει να παρέχει τη μεγαλύτερη στήριξη.

Αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνει απευθείας από τον ESM, τότε οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους θα μετριαστούν. Ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν το 2014.

Στα θετικά επισημαίνεται η ανεύρεση φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας με τα έσοδα να υπολογίζονται στα $2,2- $3,1 δισ. ετησίως σε 10 χρόνια. «Στην περίπτωση αυτή, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους δεν πρέπει να είναι μια ανησυχία, αλλά μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να είναι πολύ μακριά στο μέλλον και πολύ αβέβαιη για να καθησυχάσει τις αγορές και επίσημους πιστωτές», τονίζει η Merrill Lynch.

Συνέπειες και στην ευρωζώνη

Εάν το χρέος της Κύπρου κυμανθεί σε ψηλά επίπεδα για την Ευρώπη και χρειαστεί κούρεμα του χρέους, θα σήμαινε ότι η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι μοναδική, σε αντίθεση με την επίσημη επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε. Επίσης, το ιδιωτικό χρέος που θα μπορούσε να κουρέψει η Κύπρος δεν είναι μεγάλο, και επομένως μπορεί να τεθεί θέμα κουρέματος του επίσημου χρέους, δηλαδή μείωση του χρέους προς τους επίσημους πιστωτές. Αυτό θα ήγειρε παρόμοια ζητήματα και για άλλες χώρες.

Επίσης, αν τεθεί θέμα εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη, αυτό θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες για την Ευρώπη και θα προκαλούσε ανησυχία στις αγορές. Καταληκτικά, αναφέρεται ότι η Κύπρος μπορεί να προσθέσει στις ανησυχίες για την κρίση στην ευρωζώνη και να αποδειχθεί ο δεύτερος αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ