2012-11-19 08:38:32
Φωτογραφία για ΜΥΣΤΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε μια συνάντηση σήμερα, που προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί, θα επιχειρήσει η Γερμανία να επιβάλει μια «συνδυαστική» πρόταση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

Οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να τελειοποιήσουν την πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα κατατεθεί αύριο στο eurogroup.

Στην συνάντηση έχει προσκληθεί και ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει καθώς η ιδιότητα του δεν του επιτρέπει να δείχνει ότι υιοθετεί προτάσεις πριν αυτές κατατεθούν στο σύνολο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Εχει προσκληθεί επίσης και η επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ, η οποία επιστρέφει εσπευσμένα από την περιοδεία της στην Ασία, όμως έχει διαμηνύσει ότι για να παρευρεθεί θα πρέπει να εισακουστούν οι απόψεις του Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους κουρέματος.


Ο στόχος του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι περάσει από τις Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία η λύση που προωθεί καθώς οι τρεις έχουν διαμηνύσει ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι πειστικές για τις αγορές ώστε να ανακοπεί οποιοδήποτε «σφυροκόπημα» στα ομόλογα τους.

Βεβαίως, ο λεγόμενος μετριοπαθής άξονας με ηγέτιδα την Γαλλία, στην οποία η Αθήνα έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες, δεν φαίνεται να «προχωρά». Μετά την σκόπιμη διαρροή περί έκθεσης που έχει ζητήσει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ από τους γερμανούς «σοφούς» για την κατάσταση της Γαλλικής οικονομίας και δημοσιεύματα, όπως του Economist για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, το Παρίσι ενέδωσε και είπε «ναι σε όλα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γάλλος υπουργός οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, έδειξε να ασπάζεται τις γερμανικές απόψεις για την Ελλάδα στο προηγούμενο eurogroup και ως αντάλλαγμα πήρε την δέσμευση ότι η έκθεση για την γαλλική οικονομία θα μπει στο συρτάρι του κ. Σόιμπλε. Οπως κι έγινε. 

Με αυτό τον τρόπο η κ. Μέρκελ πέρασε στην επίθεση ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχθεί ούτε πιέσεις, ούτε ανταρσίες. Και παρά την δυσφορία που διέρρευσε από το Παρίσι για τους γερμανικούς χειρισμούς, ο κ. Ολάντ δεν έχει δείξει ότι θα αντιδράσει τραβώντας το σχοινί.

Σημειώνεται πως η Γερμανία επεξεργάζεται μια «μέση» λύση που θα «φτάνει» μέχρι το 2014, αμέσως μετά δηλαδή τις εκλογές στη χώρα. Περιλαμβάνει κοκτέιλ μέτρων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (όπως μείωση επιτοκίων για τα δάνεια που πήρε η χώρα, επιστροφή των κερδών που αποκόμισε η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες από τους ελληνικούς τίτλους) αλλά όχι «κούρεμα» του χρέους. Ηδη χθες το στέλεχος της ΕΚΤ κ. Ασμουνσεν σημείωσε ότι την Τετάρτη θα ολοκληρώσουμε το σχέδιο για την χρηματοδότηση ως το 2014 αλλά θα χρειαστούμε ένα νέο πρόγραμμα καθώς η χώρα δεν θα βγει στις αγορές το 2015 και το 2016. (Σχετικό άρθρο)

Κυβερνητικές πηγές πάντως εκτιμούσαν ότι η λύση για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει την μετάθεση για «αρκετά χρόνια» της πληρωμής λήξεων ομολόγων αλλά και την σημαντική μείωση των επιτοκίων.

Δεν κλείδωσε το «έτος στόχος» 

Οπως ανέφερε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΕ, η παράταση στον χρόνο προσαρμογής του χρέους στο 120% του ΑΕΠ για 2022 από το 2020, κάθε άλλο παρά σίγουρη θεωρείται.

Ο κ. Γιουνκερ επιχείρησε μεν να αιφνιδιάσει την κ. Λαγκάρντ θέτοντας το ζήτημα στην συνέντευξη τύπου της περασμένης Δευτέρας, όμως η κίνηση έγινε για να «σημειωθεί κάποια πρόοδος έστω και δια της δημοσίας πίεσης». 

Η Κ. Λαγκαρντ, όμως, επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της αλλά το περιβάλλον της αναφέρει ότι αν δεχθεί το 2022, χωρίς κάποιου είδους κουρέματος, τότε θα πληγεί η αξιοπιστία της και θα τεθεί εν αμφιβόλω η δύναμη της ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Η ίδια έσπευσε για άλλη μια φορά να δηλώσει στο πρακτορείο Reuters πως θέλει «καθαρή» λύση για τη χώρα.

Σήμερα λοιπόν θα επιχειρηθεί να γίνει μια πρόοδος στη συζήτηση για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και αποφασιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εκταμιευθούν οι τρεις δόσεις που εκκρεμούν.

Βεβαίως, πολλά θα εξαρτηθούν και από τις κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης η οποία σήμερα  θα κλείσει όλα τα ανοικτά θέματα και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Η Αθήνα βέβαια έχει και την ανησυχία για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, όταν θα κληθεί να εξηγήσει για την αυξημένη εποπτεία στον τρόπο που θα δαπανούνται τα κονδύλια και στις αυτοματοποιημένες ποινές οι οποίες θα ενεργοποιούνται όταν ξεφεύγουμε από τους στόχους.

Και μπορεί να έχει αποφευχθεί ο ειδικός λογαριασμός που θα τηρείται στο εξωτερικό, όμως η Γερμανία επιχειρεί να επιβάλει την αυξημένη εποπτεία του EFSF στον υφιστάμενο ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

  με πληροφορίες από το Euro2Day
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ