2012-12-11 11:12:04
Φωτογραφία για Γιώργος Λιλλήκας: Άδικο να επωμιστούν οι Κύπριοι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Είναι άδικο να επωμιστούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας και πρόσθεσε ότι εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μη βιώσιμο χρέος, αυτό συνεπάγεται «μεγάλο κίνδυνο» για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία. Ερωτηθείς, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΠ, για την ενδιάμεση έκθεση της PIMCO, η οποία ακόμα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε την Κυβέρνηση «να επιμένει όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνει απευθείας από το νέο –υπό σύσταση– ευρωπαϊκό μηχανισμό» και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση «θα πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες για το τι σημαίνει μη βιώσιμο χρέος». «Να πούμε την αλήθεια στους πολίτες, ότι ένα μη βιώσιμο χρέος θα βυθίσει την Κύπρο στην ύφεση και στην κοινωνική δυστυχία, θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο μνημόνιο με χειρότερους όρους, μη αποκλειομένου του κουρέματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα Ταμεία Προνοίας και ημικρατικούς», πρόσθεσε.


Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα ότι «ούτε οι πολίτες, ούτε οι βουλευτές που ψηφίζουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια, γνωρίζουν τι θα είναι το επιτόκιο που θα πληρώσουμε για τον επικείμενο δανεισμό από την Τρόικα, τους νομικούς όρους του Μνημονίου και ποια κυριαρχικά δικαιώματα θα εκχωρήσουμε στην Τρόικα και ζήτησε πλήρη ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών για όλους τους όρους του Μνημονίου».

Κάλεσε επίσης την Κυβέρνηση «να μελετήσει και να παραθέσει στην κοινωνία, ποιο θα είναι το συνολικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος του Μνημονίου» και επανέλαβε την πρόσκληση του σε όλους να συγκαλέσουν ένα διεθνή οίκο εμπειρογνωμόνων να μελετήσει την πρόταση για άμεση αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου από το Οικόπεδο 12 και να καταθέσει την αξιολόγηση του. Αναφορικά με το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, είπε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης είναι «κοινωνικά άδικη και θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες οικογένειες, αλλά και στρεβλώσεις όσον αφορά την κατανομή του εθνικού πλούτου και την κοινωνική συνοχή» και πρόσθεσε ότι λόγω της ψηλής φορολογίας θα υποχρεωθούν «χιλιάδες οικογένειες που σήμερα αντιμετωπίζουν είτε περικοπές μισθών, είτε την ανεργία μέσα στα σπίτια τους, να θέσουν προς πώληση ακίνητη περιουσία, την οποία πολλές φορές έχουν κληρονομήσει από τις οικογένειες τους, σε τιμές εξευτελιστικές».

Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε την Κυβέρνηση «έστω και τώρα, να αναθεωρήσει την πρόταση της και να μειώσει τη φορολογία, αλλά και να εκλογικεύσει το τρόπο υπολογισμού της σημερινής αξίας των ακινήτων», και να μελετήσει την πρόταση τους για την επιμήκυνση των δανείων, ιδιαίτερα εκείνων των δανείων που με βάση της πρότασης της Τρόικας, θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενα και που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία. «Εάν η Κυβέρνηση δεν ρυθμίσει αυτό το ζήτημα, τότε, με την εφαρμογή του Μνημονίου θα δούμε χιλιάδες οικογένειες να αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους και να χάσουν τα σπίτια τους, όπως συνέβηκε στην Ισπανία, όπου τα τελευταία χρόνια 150.000 οικογένειες έχασαν τα σπίτια τους», κατέληξε.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ