2012-12-16 11:24:03
Φωτογραφία για Αγώνας δρόμου για να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί τον βασικό στόχο του νέου καθεστώτος φορολογίας των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες ωθούνται να δηλώσουν μεγαλύτερα εισοδήματα, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου Ειδικώς για τις επιχειρήσεις εισάγεται κίνητρο για τη διανομή μερισμάτων, αφού η φορολογία μειώνεται σημαντικά.

Οι στόχοι αυτοί επιδιώκονται με τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, καθώς τα αδιανέμητα κέρδη θα φορολογούνται με 26% αντί για 20% που ίσχυε έως σήμερα ενώ ελάφρυνση θα έχουν μόνο όσες επιχειρήσεις διανέμουν μερίσματα καθώς παρέχεται ως κίνητρο η χαμηλή φορολόγησή τους με 10% αντί για 25% που ίσχυε έως σήμερα.

Το νομοσχέδιο οδηγεί σε αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15% αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου 2012, διπλή φορολόγηση των μετοχών από την 1η Απριλίου 2013 με την επιβολή φόρου υπεραξίας 20% και διατήρηση του φόρου στις πωλήσεις 0,2%.


Ειδικότερα  με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου:

Αυξάνεται η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιριών, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β'Α κατηγορίας). Συγκεκριμένα, ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ.

Αλλάζει η φορολογία των κερδών για τις ανώνυμες εταιρίες και τις ΕΠΕ. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των κερδών των συγκεκριμένων εταιριών θα περιοριστεί από το 40% που ανέρχεται σήμερα στα επίπεδα του 32,8%.

Ειδικότερα:

Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιριών φορολογούνται με συντελεστή 26% από 20% που ισχύει σήμερα.

Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από 25% που ανέρχεται σήμερα.

Περισσότερους φόρους θα πληρώσουν περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ,  εξαιτίας της επιβολής φόρου 26% στα εισοδήματά τους από το πρώτο ευρώ. Τα καθαρά εισοδήματα από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται κλιμακωτά με συντελεστές 26% μέχρι τα πρώτα 50.000 ευρώ και 33% για το τυχόν υπόλοιπο ποσό. Για τους νέους επιτηδευματίες, κατά τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους θα ισχύει μειωμένος φόρος στο 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

 Εξαιτίας του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης και της κατάργησης των αφορολογήτων για τα τέκνα, όσοι αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 55.000 ευρώ και δεν βαρύνονται με προστατευόμενα τέκνα θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται κατά ποσοστά έως και 1.460%. Όσοι βαρύνονται με 1 τέκνο και έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ θα πληρώσουν φόρους αυξημένους έως και 1.980%, ενώ όσοι βαρύνονται με 2 τέκνα θα επιβαρυνθούν με φόρους αυξημένους έως και 2.500%!

Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θα φορολογούνται ως μισθωτοί και όχι ως επιτηδευματίες, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους και τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθάριστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ