2012-12-16 21:12:02
Φωτογραφία για Τα πιο... σβέλτα μίνι
Hyundai i10 και Fiat Panda. Δεν είναι μόνο δύο best sellers στην κατηγορία Α, αλλά με τους συγκεκριμένους κινητήρες, είναι και τα πιο σβέλτα μίνι αυτοκίνητα πόλης.

Η κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης είναι η αρχική κατηγορία αυτοκινήτων και από τις πιο εμπορικές, στη δύσκολη συγκυρία, που διανύει όλο ο κλάδος του αυτοκινήτου. Με όσο το δυνατόν πιο compact διαστάσεις, αντίστοιχα μικρούς και οικονομικούς κινητήρες, αλλά και νεανική εμφάνιση, τα αυτοκίνητα του είδους στοχεύουν σε αυτούς που αναζητούν την πλέον προσιτή επιλογή καινούργιου μοντέλου της εποχής. Είναι, όμως, μόνο τα παραπάνω; Ή μήπως η εξέλιξη της τεχνολογίας των κινητήρων, προσφέρει σε –κάποιες περιπτώσεις- την ισχύ και τις επιδόσεις που διέκριναν μοντέλα μεγαλύτερων κατηγοριών, σε άλλες, όχι πολύ μακρινές, εποχές;

Δύο από τα best seller της κατηγορίας Α, το νέο Fiat Panda και το –πρόσφατα ανανεωμένο- Hyundai i10, επιβεβαιώνουν ότι μπορούμε άφοβα να μιλάμε για… πυραυλάκια τσέπης, δίχως τη φροντίδα κάποιου βελτιωτικού οίκου, αλλά με τα «αγνά υλικά» του εργοστασίου.


Ο εξαιρετικός 0.9 TwinAir Turbo αποδίδει 85 ίππους (63 kW) στις 5500 στροφές και ροπή 145 Nm στις 1900 στροφές (έως πάνω από τις 3000 στροφές). Επιπλέον, αν ο οδηγός επιθυμεί να κινηθεί σε περισσότερο «πράσινους» ρυθμούς και να κάνει οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου, δεν έχει παρά να επιλέξει μέσω του αντίστοιχου μπουτόν στο ταμπλό την λειτουργία ECO, περιορίζοντας τη ροπή στα 100 Nm στις 2000 στροφές. Ο κινητήρας επιτυγχάνει κορυφαίες τιμές κατανάλωσης, με 4,2 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπών CO2, μόλις 99 γρ/χλμ. στον συνδυασμένο κύκλο, που σημαίνει πως το αυτοκίνητο στη χώρα μας απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Ξεπερνάς το γεγονός ότι ο δικύλινδρος κινητήρας "ακούγεται" (μάλλον αναπόφευκτα) αρκετά στο εσωτερικό, από τη στιγμή που διαπιστώνεις ότι είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Panda. Αποδοτικός, «ροπάτος» και οικονομικός απ όποια πλευρά, κι αν το δεις. Το πρώτο στοιχείο που εκτιμά κανείς, ιδίως στην κίνηση εντός πόλης, είναι η υψηλή θέση οδήγησης και οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, που βολεύουν ιδιαίτερα στους ελιγμούς μέσα στην κίνηση. Παράλληλα, η ανάρτησή διακρίνεται για την απορροφητικότητά της και την ικανότητά της στο να ισοπεδώνει τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, χωρίς να τις μεταφέρει στο εσωτερικό. Βγαίνοντας εκτός των τειχών της πόλης, το νέο μίνι μοντέλο της Fiat εμφανίζει πολύ καλή σταθερότητα στην ευθεία και στις στροφές όπου είναι σε θέση να διατηρήσει την πορεία του ακόμη και σε πολύ πιεσμένους ρυθμούς και με την υποστροφή να εμφανίζεται φυσιολογικά και να εξαλείφεται άμεσα από το Σύστημα Ελέγχου της Ευστάθειας (ESP). Παράλληλα, το τιμόνι του είναι, τόσο ελαφρύ, όσο χρειάζεται για ένα μοντέλο πόλης, ενώ εκτός αυτής, σε πιο γρήγορους ρυθμούς, η πληροφόρηση και η ακρίβεια που λαμβάνει ο οδηγός βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα. Όσο για τα φρένα, έχουν θετική αίσθηση και αποτελεσματικότητα.

Το νέο Panda προσφέρει 4 αερόσακους στον στάνταρ εξοπλισμό (εμπρός και παραθύρων που προστατεύουν το κεφάλι), ABS με B.A.S. (Brake Assist System), εμπρός ζώνες με προεντατήρες και ανάγνωση βάρους.

Τιμή: Από 12.100 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του οφέλους απόσυρσης

O κινητήρας των 1,2 λίτρων και των 86 ίππων, διαθέτει την τεχνολογία CVVT (Constantly Variable Valve Timing) συνεχώς μεταβαλλόμενος χρονισμός βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής, o οποίος "μετρά" και την παραμικρή σταγόνα καυσίμου, αποσκοπώντας στην όσο το δυνατόν χαμηλότερη κατανάλωση, η οποία κυμαίνεται -σύμφωνα με τον κατασκευαστή- από 4,6 έως 4,7 λίτρα/100χλμ και οι εκπομπές ρύπων περιορίζονται στα 108-110 γρ/χλμ. Στην πράξη, το δυνατό αυτό μοτέρ παρουσιάζει θετικό τράβηγμα από τις χαμηλές στροφές και ανεβάζει με ευκολία ρυθμούς αναπτύσσοντας υψηλές ταχύτητες στον ανοιχτό δρόμο χωρίς ο θόρυβος που περνάει στην καμπίνα να ενοχλεί μέχρι περίπου τα 120 χλμ./ώρα. Το i10 1,2 είναι αισθητά πιο γρήγορο από πριν και έχει επιτύχει το μικρότερο χρόνο της κατηγορίας στο 0-100 χλμ./ώρα (10,4 δλ.) και από τις ταχύτερες ρεπρίζ. Επίσης ο επιλογέας του 5τάχυτου κιβωτίου είναι εύχρηστος και με αρκετά καλή αίσθηση διευκολύνοντας περαιτέρω τον οδηγό.

H ευκολία στην οδήγηση και στους ελιγμούς που παρέχει το i10 το κάνουν «παιχνίδι» στα χέρια του οδηγού, στοιχείο που εκτιμάται δεόντως στις αστικές μετακινήσεις. Η ανάρτησή του με την ελαφρώς σφιχτή ρύθμιση, παρέχει καλή άνεση και σιγουριά στο δρόμο, ακόμα και σε σβέλτους ρυθμούς, παρότι ,σε ένα νέο οδηγό, οι αντιδράσεις του θα φανούν κάπως απότομες.

Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ABS, 2 αερόσακους, ηλ. παράθυρα μπροστά, ηλ. υποβοηθούμενο τιμόνι, κεντρικό κλείδωμα, air condition, ρυθμιζόμενο τιμόνι, ράδιο CD και προβολείς ομίχλης.

Τιμή: Από 9.755 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του οφέλους απόσυρσης
autotriti
tosokaki.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ