2012-12-22 20:08:03
Φωτογραφία για Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη Γαλλία
Η οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας παραμένει υποτονική και το βραχυπρόθεσμο outlook είναι εκτεθειμένο σε πτωτικά ρίσκα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η βασικότερη πρόκληση για τη συνέχεια θα είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάκαμψη, να αντιμετωπιστεί το χάσμα της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τους εμπορικούς εταίρους της χώρας και, να εξασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα.

Από αυτήν την άποψη, σημειώνει το Ταμείο, τονίζεται η ανάγκη να σταθμιστεί σωστά η δημοσιονομική πολιτική και να απομακρυνθούν οι δομικές «ακαμψίες» που περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Το Ταμείο επιδοκιμάζει τις γαλλικές αρχές για την προσήλωσή τους στη δημοσιονομική σταθερότητα, στο πλαίσιο της στρατηγικής σταθεροποίησης της ευρωζώνης, και για την μεταφορά του Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ στην γαλλική νομοθεσία. Σημειώνουν ότι η υιοθέτηση της νομοθεσίας της δημοσιονομικής ευθύνης και η δημιουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της χώρας.


Πολλοί από τους διευθυντές του ΔΝΤ τόνισαν ότι η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ το 2013 θα είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης της αγοράς, ενώ συμβούλεψαν τη χώρα να προετοιμάσει έκτακτα μέτρα στην περίπτωση που υλοποιηθούν τα πτωτικά ρίσκα.

Άλλοι διευθυντές ενθάρρυναν τις γαλλικές αρχές να αποφύγουν την επιπλέον δημοσιονομική σύσφιξη στην περίπτωση που η ανάπτυξη το 2013 είναι χαμηλότερη του αναμενόμενου. Οι διευθυντές ζήτησαν να υπάρξει επανεξισορρόπηση της δημοσιονομικής προσαρμογής μεσοπρόθεσμα, προς επιπλέον περιορισμό των δαπανών με τρόπο που θα είναι φιλικός προς την ανάπτυξη, τονίζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει στις προμήθειες η υψηλή φορολογία.

Οι διευθυντές του ΔΝΤ υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χάσμα της ανταγωνιστικότητας, μέσω βαθιών μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων.

Το ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεσή του ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης παραμένουν εύθραυστες, αντανακλώντας τις αδύναμες συνθήκες στην Ευρώπη. Αν και οι εντάσεις στην αγορά αμβλύνθηκαν προσφάτως, ωστόσο ο δρόμος προς μια επίλυση της κρίσης της ευρωζώνης παραμένει αβέβαιος και η δημοσιονομική προσαρμογή σε όλη την Ευρώπη θα συνεχίσει να περιορίζει τη ζήτηση.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά από το 1,7% το 2011 στο 0,2% το 2012, και να ανακάμψει σταδιακά στο 0,4% το 2013. Καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας παραμένει υποτονική, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας υπονομεύεται επίσης από μια απώλεια ανταγωνιστικότητας, που αντανακλάται στην σταθερή απώλεια μεριδίου στις εξαγωγές και τα μικρά περιθώρια κέρδους σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους. Το χάσμα της ανταγωνιστικότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εμπόδια στη λειτουργία των αγορών εργασίας και προϊόντων (ιδιαίτερα των υπηρεσιών) που έχουν συσσωρευθεί με την πάροδο του χρόνου.

parapolitika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ