2012-12-24 16:16:03
Φωτογραφία για Microsoft: Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από το GPS στα κινητά
Η εμφάνιση του GPS στα κινητά προκάλεσε ενθουσιασμό στον κόσμο της τεχνολογίας, ωστόσο συνοδεύτηκε και από αρκετές «γκρίνιες», καθώς είχε ως... αποτέλεσμα το «στράγγισμα» των μπαταριών τους.

Αυτό σκοπεύει να αλλάξει η Microsoft αναπτύσσοντας μία πρωτοποριακή τεχνική που συνεπάγεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας από τα GPS στα smartphones, καθώς βασίζεται για τη λειτουργία της στο «υπολογιστικό νέφος» (cloud).

Το GPS chip μέσα σε ένα κινητό αποτελεί το πλέον ενεργοβόρο εξάρτημά του, καθώς πρέπει να αποκτά τα δορυφορικά δεδομένα και στη συνέχεια να προβαίνει σε υπολογισμούς για να εντοπίσει την ακριβή θέση του χρήστη του. Ομάδα ερευνητών του Microsoft Research, με επικεφαλής τον Τζιέ Λιού, ανέπτυξαν ένα σύστημα GPS το οποίο συλλέγει μόνο ένα μικρό τμήμα (το σημαντικότερο) των απαιτουμένων πληροφοριών από τους δορυφόρους, καθώς αποκτά τα υπόλοιπα από επίγειες βάσεις δεδομένων, που είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό. Στη συνέχεια, οι υπολογισμοί γίνονται σε έναν απομακρυσμένο server.


H τεχνική αποκαλείται cloud - offloaded GPS και το σύστημα CLEO (Cultivating the Long Tail in Environmental Observations). Η έρευνα παρουσιάστηκε στη συνδιάσκεψη SenSys 2012 στο Τορόντο, και το σχετικό paper κέρδισε το βραβείο «Best Paper», υπό τον τίτλο «Energy Efficient GPS Sensing with Cloud Offloading». Όπως αναφέρθηκε στη SenSys, το CLEO μπορεί να παρέχει συνεχείς υπηρεσίες GPS για ενάμισι χρόνο, τροφοδοτούμενο μόνο από δύο μπαταρίες ΑΑ- συγκριτικά, σε ένα σημερινό κινητό τηλέφωνο, η συνεχής λειτουργία του GPS θα άδειαζε τη μπαταρία μέσα σε διάστημα έξι περίπου ωρών, εάν το σύνολο των εργασιών αναλάμβανε μόνο του το chip (πρακτικά, πολλές φορές υποβοηθάται από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και σταθμούς Wi - Fi).

Εάν το CLEO αποδειχτεί βιώσιμο και λειτουργικό ως τεχνολογία, αναμένεται να φέρει επανάσταση στον χώρο του GPS, καθώς, πέρα από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε κινητά και tablets, θα σημάνει έλευση των υπηρεσιών GPS και σε πολύ μικρότερες και απλούστερες συσκευές.

Η Microsoft δεν είναι η μόνη που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με το MIT Technology Review, chips που βασίζονται σε παρεμφερείς τεχνικές αναπτύσσει και η ελβετική U - blox, ενώ ερευνητές του MIT, του Duke και του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας διεξάγουν παρεμφερείς έρευνες.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ