2012-12-24 16:38:03
Φωτογραφία για Επεκτείνεται το αποχετευτικό της Λεμεσού
Πριν χρόνια η Λεμεσός πνιγόταν στα απόβλητα των νοικοκυριών, των πολυκατοικιών και των ξενοδοχείων της, αλλά και των βιομηχανιών. Οι τοπικοί άρχοντες δεν έχαναν ευκαιρία να πουν ότι «η πόλη θα βουλιάξει μέσα στις βρωμιές των πολιτών της» κι ότι η δημιουργία ενός κεντρικού αποχετευτικού συστήματος ήταν η μόνη σωτήρια λύση. Για πολλά χρόνια γίνονταν σχεδιασμοί, εξαγγέλοντο προγράμματα αλλά η δημιουργία αποχετευτικού συστήματος και συστήματος ομβρίων υδάτων της μείζονος Λεμεσού καθυστερούσε εγκληματικά απειλώντας κάθε χρόνο και πιο πολύ την υγεία των δημοτών της ευρύτερης περιοχής. Μετά από πολλές δυστοκίες κι αφού σπαταλήθηκαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες λίρες τότε, συνεπεία του γεγονότος ότι ξεσηκώθηκαν κάποιες κοινότητες και πέτυχαν μετακίνηση του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων από την περιοχή Ζακακίου στην περιοχή Μονής, το αποχετευτικό έγινε επιτέλους πράξη.

«Τώρα λύσαμε το πρόβλημα καθαριότητας της πόλης και εξασφαλίσαμε την υγεία των δημοτών», είπαν οι ιθύνοντες και παρόλα τα προβλήματα που προέκυψαν με το συνεχές σκάψιμο των δρόμων, οι πολίτες της ευρύτερης Λεμεσού δέχτηκαν με ανακούφιση την υλοποίηση του έργου
. Βέβαια το αποχετευτικό δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί, τα έργα γίνονται σταδιακά για κάλυψη όλων των δήμων της μείζονος Λεμεσού αλλά και κοινοτήτων της δυτικής και της ανατολικής περιοχής της πόλης με πληθυσμό πέραν των 2.000 κατοίκων.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού-Aμαθούντας, στοχεύοντας στην επέκταση του συστήματος σε ολόκληρη ευρύτερη αστική περιοχή Λεμεσού, άρχισε την εκτέλεση μιας σειράς νέων σημαντικών έργων το συνολικό κόστος των οποίων θα ξεπεράσει €411εκατ. Tα νέα έργα που περιλαμβάνονται στα πλαίσια του προγράμματος του ΣAΛA με χρονικό ορίζοντα το 2015 αφορούν την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου τόσο των λυμάτων όσο και των ομβρίων υδάτων στην υπόλοιπη περιοχή της μείζονος Λεμεσού, με στόχο να συμπληρωθεί η δεύτερη φάση του σημαντικού αυτού έργου.

Θεωρούνται δε ως έργα τα οποία θα παρέχουν εξυπηρέτηση της μείζονος Λεμεσού με ασφάλεια και αξιοπιστία, τόσο για την υγεία του πληθυσμού αλλά και στην ευρύτερη αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την απαλλαγή από το πρόβλημα της διάθεσης των οικιακών λυμάτων αλλά και θα συντελέσουν καθοριστικά αρκετές περιοχές της πόλης να απαλλαγούν από τις δυσάρεστες καταστάσεις που προκαλούνται από τις βροχές.

Τα έργα αυτά, που εντάσσονται στα πλαίσια της δεύτερης φάσης των κατασκευαστικών εργασιών του αποχετευτικού συστήματος στην ευρύτερη περιοχή Λεμεσού θα εκτελεστούν σταδιακά με δώδεκα περίπου συμβόλαια και διαλαμβάνουν την επέκταση του δικτύου με έργα αποχέτευσης λυμάτων συνολικού κόστους πέραν των €300 εκ και έργα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων συνολικού κόστους €110εκ .

Σύμφωνα με το διευθυντή του ΣΑΛΑ Ιάκωβο Παπαιακώβου τα έργα της Α Φάσης άρχισαν το 1992 και ολοκληρώθηκαν το 1995, ενώ τα έργα της Φάσης Β1 άρχισαν το 1998 και ολοκληρώθηκαν το 2004. Το 2006 άρχισε η υλοποίηση της τελικής φάσης του έργου (Β2) με στόχο την ολοκλήρωση των έργων μέχρι το 2012 καλύπτοντας ολόκληρη την περιοχή της μείζονος Λεμεσού, σε συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τις δεσμεύσεις της Κύπρου προς την ΕΕ. Λόγω όμως της οικονομικής κρίσης αλλά και για πολλούς άλλους λόγους αυτό δεν είναι πλέον εφικτό. Έτσιτα χρονοδιαγράμματα μετακινήθηκαν και το έργο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το 2015. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ