2013-01-03 23:29:03
Φωτογραφία για Αιωρούμενα σωματίδια από σόμπες και τζάκια πνίγουν την Ξάνθη!
Στο φουλ δουλεύουν τους τελευταίους μήνες σόμπες και τζάκια στην Π.Ε. Ξάνθης αυξάνοντας δραματικά τον αριθμό των αιρούμενων σωματιδίων στην Ξάνθη κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής και την έξαρση των αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων των κατοίκων.

Το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ στην Ξάνθη έχει τοποθετήσει σε κεντρικό σημείο της πόλης μετρητή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τον διευθυντή του εργαστηρίου καθηγητή κ. Σπύρο Ραψομανίκη να επισημαίνει πως «ακόμα δεν έχουν επεξεργαστεί τα στοιχεία από τον μετρητή, είναι μακροχρόνιες οι μετρήσεις αυτές και θέλουν τεράστιες μελέτες. Έχουμε ήδη βρει ωστόσο ότι είναι αυξημένα τα σωματίδια αυτά αν και το θέμα είναι η χημική τους σύνθεση και το τι άλλο παράγεται λόγω της καύσης της βιομάζας».

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει ο ίδιος τις επιπτώσεις των σωματιδίων αυτών στη δημόσια υγεία ξεκαθαρίζει πως «είναι δεδομένο ότι αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια κάνουν φοβερή ζημιά στους πνεύμονες και στο κυκλοφορικό σύστημα». Ήδη επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τόσο από τις σόμπες όσο και από τα τζάκια επιβαρύνεται δραματικά η δημόσια υγεία ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία να αναλάβει δράσεις.

«Υπάρχει νομοθεσία και όρια και υπάρχουν τρόποι να ελεγχθούν όλα αυτά που συμβαίνουν» σημειώνει ο κος Ραψομανίκης για να συμπληρώσει πως «υπάρχει νομοθεσία για όλες αυτές τις συσκευές που καίνε βιομάζα να έχουν άδεια για να κυκλοφορούν στην αγορά και να έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όλα τα καύσιμα πρέπει να ελέγχονται πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Για όλα αυτά θα έπρεπε το Υπουργείο να κάνει προμελέτη για όλα αυτά και όχι μετά να προσπαθεί να βρει μια λύση στα αποτελέσματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Προβλέπω ότι θα βάλει έναν έλεγχο στον κάθε κατακαημένο καταναλωτή για το τι εκπέμπει η κάθε σόμπα και θα βάλει χαράτσι σε αυτούς».

Ο μετρητής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο κέντρο της Ξάνθης

Η τοποθέτηση αντιρυπαντικού μηχανισμού στις καμινάδες των σπιτιών είναι σύμφωνα με τον κ. Ραψομανίκη μια πρώτη και φθηνή αντιμετώπιση του προβλήματος που θα συμβάλει στη μείωση των σωματιδίων που εκπέμπονται από την καύση βιομάζας. «Η αντιμετώπιση γίνεται εκ των προτέρων αλλά θα πρέπει όλες οι συσκευές να ελεγχθούν. Με μικρό κόστος για τους καταναλωτές με την κατασκευή και τοποθέτηση αντιρυπαντικής τεχνολογίας το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Από τη μεριά του το κράτος κάποια στιγμή πρέπει να βάλει ελεγκτικούς μηχανισμούς για το τι καίγεται και τι κυκλοφορεί στην αγορά γιατί όλα αυτά σχετίζονται με την υγεία μας».

Παράλληλα ο κος Ραψομανίκης αναφερόμενος στη δράση και τη λειτουργία του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ αναφέρει πως «υπάρχει μόνο ένα εργαστήριο ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα και αυτό είναι το δικό μας και θα έπρεπε οι κυβερνώντες να μας ρωτήσουν και να μας ζητήσουν να τους καταθέσουμε μια έκθεση και όχι όλα να τα δίνουν στην Αθήνα και τους φίλους τους. Το θέμα δεν είναι καταρχήν πολιτικό αλλά τεχνοκρατικό. Κάποια στιγμή πρέπει να υπερισχύσει η αξιοκρατία και τότε θα γίνουμε κράτος».

thrakitoday.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ