2013-01-04 21:13:03
Φωτογραφία για Βεστερβέλε: Το τέλος της κρίσης απέχει ακόμα πολύ
Ο Guido Westerwelle, Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και πρώην ηγέτης του FDP, κυβερνητικού εταίρου της Angela Merkel, σε συνέντευξή του που φιλοξενείται σήμερα από την εφημερίδα «Die Welt», εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με την εκτίμηση ότι... πλησιάζουμε στο τέλος της κρίσης στην ευρωζώνη.

«Βγήκαμε από την βαθύτερη κοιλάδα, αλλά απέχουμε πολύ ακόμα από το να ξεπεράσουμε την κορυφή του βουνού. Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να εξακολουθούμε να επιδιώκουμε με αντοχή και πειθαρχία το τρίπτυχο δημοσιονομική προσαρμογή, αναπτυξιακή πολιτική και αλληλεγγύη. Η διαπίστωση ότι δεν μπορεί κανείς να καταπολεμήσει την κρίση χρέους με νέα χρέη, θα πρέπει να προωθηθεί σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ισχυρότερη σε σχέση με πριν από την κρίση», ήταν τα σχετικά λόγια του Westerwelle.

Ταυτόχρονα, ενόψει και της επικείμενης λήψης απόφασης για την αποστολή πακέτου βοήθειας ύψους 17 δισ
. ευρώ στην Κύπρο και αντιδρώντας στην επίκριση του Προέδρου της χώρας ότι οι πολιτικές λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγούν στην ενίσχυση των κοινωνικών ανισοτήτων, ο Guido Westerwelle απέρριψε μια ειδική μεταχείριση και υπέδειξε ως μόνη πιθανή λύση την ένταξή της Κύπρου στους προβλεπόμενους μηχανισμούς σταθερότητας: «Η Ελλάδα δεν έλαβε λευκή επιταγή και ούτε η Κύπρος θα λάβει», σχολίασε σχετικά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αναφέρθηκε επιπλέον στην κρίση της Συρίας και στις εξοπλιστικές εξαγωγές της χώρας του.

Αναφορικά με τη φημολογία για επικείμενη νατοϊκή παρέμβαση με σκοπό την συντριβή του καθεστώτος Assad, αποφεύγει να πάρει σαφή θέση, αλλά εκφράζει την άποψη ότι η πτώση του Assad δρομολογείται με επιταχυνόμενο ρυθμό και θα τον διαδεχθεί κυβέρνηση ενότητας. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει πρόωρες τις εκτιμήσεις πολλών, μεταξύ αυτών και του προκάτοχού του, Joschka Fischer, ότι το διάδοχο καθεστώς στη Συρία θα αποτελείται από στελέχη της μουσουλμανικής αδελφότητας, θα ενισχύσει περαιτέρω την Χαμάς και θα καταστήσει μια λύση στο μεσανατολικό ακόμα πιο δυσχερή.

Ως προς τις κατηγορίες ότι οι εξαγωγές των γερμανικών όπλων αυξάνονται την ώρα που ο ο ίδιος φέρεται να προωθεί τον διεθνή αφοπλισμό από πυρηνικά όπλα, ο Westerwelle ανταπαντά ότι οι κατήγοροι παρουσίαζαν παρόμοιες «εξαγωγικές επιδόσεις» στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας. Τέλος, απορρίπτει τις εκκλήσεις για περισσότερη διαφάνεια αναφορικά με τους αγοραστές των γερμανικών όπλων και αποφυγή αντίστοιχων εμπορικών δοσοληψιών με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, επικαλούμενος την ανάγκη εχεμύθειας, ώστε να προστατευθεί η ασφάλεια της Γερμανίας.

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ